Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Γράμμα του πρίγκηπα Κάρολου το 1986 που κατηγορεί τους Εβραίους για τις ταραχές στη Μ. Ανατολή προκαλεί σοκ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο πρίγκιπας Κάρολος μετά από τη δημοσίευση μιας επιστολής του το 1986 όπου κατηγορούσε την «εισροή Εβραίων του εξωτερικού» για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και ζητούσε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αντισταθεί στο «εβραϊκό λόμπι», μεταδίδει η Daily Mail.

Όπως αναμενόταν, τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης λένε ότι o πρίγκιπας Κάρολος δέχεται «πυρά» για την επιστολή, με κάποιους να χαρακτηρίζουν «αντισημιτική» τη φράση «εβραϊκό λόμπι». Ο Στίβεν Πόλαρντ, εκδότης της British Jewish Chronicle, έγραψε ότι ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από αντισημίτες εδώ και αιώνες, και χαρακτήρισε την επιστολή «σοκαριστική».

Η επιστολή, η οποία εμφανίστηκε σε δημόσιο αρχείο την Κυριακή, απευθυνόταν στον εξερευνητή Λόρενς βαν ντερ Ποστ και θέμα της ήταν το πώς ο πρίγκιπας Κάρολος αντιλαμβανόταν τη Μέση Ανατολή.

Στην επιστολή του ο πρίγκηπας Κάρολος γράφει:

«Εκτιμώ τώρα πως οι Άραβες και οι Εβραίοι ήταν όλοι αρχικά ένας σημιτικός λαός, και είναι η εισροή ξένων, Ευρωπαίων Εβραίων (ειδικά από την Πολωνία, λένε) που έχει συμβάλει στην πρόκληση μεγάλων προβλημάτων. Ξέρω πως υπάρχουν πολλά πολύπλοκα ζητήματα, αλλά πώς μπορεί να δοθεί τέλος στην τρομοκρατία εκτός και αν εξαλειφθούν τα αίτια; Σίγουρα κάποιος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πρέπει να βρει το κουράγιο να ορθώσει ανάστημα και να αντιμετωπίσει το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ; Φαντάζομαι πως είμαι αφελής!».





Πάντως, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Daily Mail, αν και η επιστολή χαρακτηρίζεται «εμπρηστική», δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Κάρολος έχει αντισημιτικές απόψεις, καθώς έχει πολλούς επιφανείς Εβραίους φίλους και το 2013 έγινε το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που παρευρέθηκε σε τελετή ενθρόνισης αρχιραβίνου. Σε ομιλία του το ίδιο έτος, εξέφρασε προβληματισμούς για τη διαφαινόμενη αύξηση του αντισημιτισμού στη Βρετανία.


Ο Πρίγκιπας Κάρολος δεν είναι ο πρώτος που πέφτει στο προσκήνιο για το «λόμπι»: μεταξύ εκείνων που επικρίθηκαν επειδή χρησιμοποίησαν τον όρο «Εβραϊκό λόμπι» είναι ο στρατηγός Τζορτζ Μπράουν, ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματικός στις ΗΠΑ ως πρόεδρος των Μικτών Αρχηγών Προσωπικού, ο οποίος κατηγορήθηκε δημόσια και αποκηρύχτηκε από τον Πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ το 1974 αφού ισχυρίστηκε ότι ένα εβραϊκό λόμπι έλεγχε το Κογκρέσο, σύμφωνα με την Daily Mail. Ο πρώην ηγέτης της Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, επικρίθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν αναφέρθηκε σε «ένα ισχυρό εβραϊκό λόμπι» στις ΗΠΑ. Το 2006, ο Κρις Ντέιβις, πρώην ηγέτης των ευρωβουλευτών Λιμπ Ντεμ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τη χρήση του όρου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου βρέθηκε επίσης υπό πυρά όταν χρησιμοποίησε τη φράση σε άρθρο εφημερίδας το 2002.

Off the Record

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ