Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Νέα πολιτικά δεδομένα στη Βενεζουέλα ... και η καθυστέρηση ενημέρωσης από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης

Réseau International (France)

Επιστροφή στη πραγματικότητα που καταστέλλεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Ενώ τα τελευταία χαρακτήριζαν ως "πολιτικούς κρατούμενους" τους ηγέτες της ακροδεξιάς οι οποίοι συνελήφθησαν για κατοχή εκρηκτικών υλών ή για οργάνωση αιματοχυσιών με τη παραστρατιωτική υποστήριξη του AlvaroUribe, η Δεξιά της Βενεζουέλας αναγνωρίζει τώρα ότι δεν υπάρχουν παρά μόνο "συλληφθέντα άτομα". Ακόμη πιο εκπληκτικό, παραδέχεται την πραγματικότητα ενός οικονομικού πολέμου που περιέγραφε μέχρι σήμερα ως εφεύρεση του πρόεδρου Μαδούρο «για να αποκρύψει τη πτώχευση του Μπολιβαριανού σοσιαλισμού» . Ο Βενεζουελάνος κοινωνιολόγος Φράνκο Βιέλμα ρίχνει φως σε αυτές τις απρόσμενες ανατροπές.

Με πρωτοβουλία της Μπολιβαριανής κυβέρνησης, τα δεξιά κόμματα της Βενεζουέλας συμφώνησαν πρόσφατα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το πρώτο βήμα αυτού του διαλόγου που ξεκίνησε με την υποστήριξη του πρώην προέδρου του Παναμά Μάρτιν Τορίχος και του
πρώην Ισπανού πρόεδρου Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ολοκληρώθηκε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016. Έχοντας στα πλευρά του, μεταξύ άλλων τον Γενικό Γραμματέα της UNASUR και τον πρώην πρόεδρο της Κολομβίας ErnestoSamper, τον LeonelFernandez, πρώην πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας, ο απεσταλμένος του Βατικανού ClaudioMariaCelli  διάβασε τα πέντε βασικά σημεία του τελικού ανακοινωθέντος:

1.           Η κυβέρνηση και το MUD (συντονιστικό όργανο των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της επανάστασης) συμφώνησαν να καταπολεμήσουν από κοινού κάθε μορφή δολιοφθοράς, μποϊκοτάζ ή επίθεσης κατά της οικονομίας. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μέτρα για την προμήθεια, την παραγωγή και την εισαγωγή φαρμάκων και τροφίμων, μέσω σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να παρακολουθούν και να ελέγχουν τους μηχανισμούς απόκτησης και διανομής των πρώτων υλών και προϊόντων.

2.           Η δεξιά αποδέχεται την ετυμηγορία για παρανομία που εκδόθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά την εκλογή με νοθεία τριών βουλευτών της (Σημείωση του συντάκτη: οι βουλευτές αυτοί υπέβαλαν την παραίτησή τους στον ηγέτη της δεξιάς, HenryRamosAllup, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης). Τα μέρη συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για το διορισμό δύο πρυτάνεων του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, των οποίων η θητεία λήγει τον Δεκέμβριο 2016.

3.           Τα μέρη εξέδωσαν ομόφωνη απόφαση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Βενεζουέλας για τη περιοχή του Essequibo, υιοθετώντας τη συνθήκη της Γενεύης του 1966 ως νομικό μέσο για την επίλυση αυτής της εδαφικής διαφοράς.

4.           Τα μέρη εξέδωσαν κοινή δήλωση με τίτλο «Ζώντας μαζί ειρηνικά».

5.           Θα κληθούν σε μελλοντικές συναντήσεις οι κυβερνήτες του κάθε μέρους και εκπρόσωποι των διαφόρων τομέων της κοινωνίας. Μια επιτροπή παρακολούθησης θα συντονίζεται από τον πρώην Ισπανό πρόεδρο Χοσέ Λουίς τον Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, τον Χόρχε Ροντρίγκεζ για την Μπολιβαριανή κυβέρνηση και τον LuisAquilesMoreno για το MUD.


Ποιος κερδίζει, ποιος χάνει;

Μέσα στα αυστηρά πλαίσια των συμφωνιών δεν υπάρχει νικητής ή ηττημένος.  Αυτή είναι μια νίκη του Μπολιβαριανού Συντάγματος, αποτελεί δε σημαντική πρόοδο για μια βενεζουελιανή κοινωνία που διεκδικεί από τους ηγέτες της εναλλακτικές και συναινετικές λύσεις, ιδίως για να σταματήσει η βία.


Σχετικά με τα νέα πολιτικά δεδομένα και την αντίληψη του κοινού, θα ήθελα να κάνω τα παρακάτω σχόλια: 

·                     Το συντονιστικό όργανο της Δεξιάς (MUD) παραδέχεται ενώπιον της χώρας ότι υπάρχει ένα μποϊκοτάζ και μια επίμονη οικονομική επίθεση εναντίον του πληθυσμού, αναγνωρίζοντας σιωπηλά ότι το πολιτικό κεφαλαίο της προέκυψε από ένα πλαίσιο εκβιασμού και απελπισίας ενός πληθυσμού που τους ψήφισε το Δεκέμβριο 2015. Άραγε, αυτός ο οικονομικός πόλεμος τον οποίον αρνήθηκε εκατό φορές  υπάρχει όντως; Μας το λέει τώρα το MUD.  
Άλλος ισχυρισμός που καταρρέει: αυτός του «ρυθμιστή κομμουνισμού» ως αιτία της οικονομικής κατάστασης. Το MUDσυμφωνεί πράγματι για την ανάγκη «παρακολούθησης, επιθεώρησης και έλεγχου» της ροής των εμπορευμάτων.

·                     Αναγνωρίζοντας ότι η Εθνοσυνέλευση δεν μπορεί να διατηρήσει στο κόρφο της βουλευτές που εκλέχτηκαν με νοθεία, η δεξιά παραιτείται από το λεξικολόγιο της προς τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης (ή που ελέγχονται από αυτά ...) για "αυθαίρετες ενέργειες" από μέρος μιας "δικτατορίας" . Οι βουλευτικές εκλογές στην πολιτεία Amazonas αμαυρώθηκαν από νοθείες και θα πρέπει να επαναληφθούν.

De gauche à droite : Jorge Rodriguez (Parti Socialiste Uni du Venezuela) pour le gouvernement, Leonel Fernandez (médiateur, ex-président de la République Dominicaine) et Carlos Ocariz, porte-parole de la MUD (pour l’opposition) lisant les accords. 
Από αριστερά προς τα δεξιά: ο Χόρχε Ροντρίγκεζ (Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας) για την κυβέρνηση, ο LeonelFernandez (μεσολαβητής, πρώην πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας) και ο CarlosOcáriz, εκπρόσωπος του MUD (για την αντιπολίτευση) ενώ κάνει ανάγνωση των συμφωνιών .

Ο Carlos Ocáriz (αντι-τσαβιστής εκπρόσωπος που συμμετείχε στο διάλογο, δείτε την φωτογραφία) χρησιμοποιεί τώρα τον όρο "συλληφθέντα άτομα" και όχι τον όρο "πολιτικοί κρατούμενοι" που μέχρι σήμερα προοριζόταν στους οπαδούς του κόμματος του και του οποίου ο σκοπός ήταν κυρίως  να ταράξει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης (όρος κερδοφόρος και για ορισμένες "ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων" με ανάλογο έργο επίσης στη Βολιβία, τον Ισημερινό και τη Νικαράγουα). 

·                     Καμία συμφωνία για το δημοψήφισμα ανάκλησης , για το οποίο η συλλογή υπογραφών στιγματίστηκε επίσης από μαζική νοθεία (χιλιάδες νεκροί εμφανίζονται μεταξύ των υπογραφόντων) ούτε για τις επόμενες γενικές εκλογές (θα υπάρχουν δύο το 2017 ). Η ρητορική και η δημαγωγία που προορίζονται για τους οπαδούς των δεξιών κομμάτων υποφέρει από ασυνέπειες, διαιρέσεις εντός της δεξιάς, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της. Ακόμη και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται να έχει κουραστεί από τόση αναποτελεσματικότητα. Δεν είναι σίγουρο ακόμα αν η στήριξη της θα συνεχίζεται αμείωτη, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. 

·                     Μετά από πολλές επιδράσεις αναγγελιών για την «άλωση του Προεδρικού Μεγάρου» στο τέλος των κινητοποιήσεων του δρόμου, η Δεξιά επιστρέφει στη θεσμική τάξη της Εθνοσυνέλευσης την οποία θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιήσει ως πολιτικό πολιορκητικός κριός. Από την πλευρά του, ο τσαβισμός κερδίζει σε νομιμότητα. 

Μήπως υποτίμησε η Δεξιά την πολιτική ικανότητα του Νικολά Μαδούρο; 

Franco Vielma 


Μετάφραση ισπανικά-γαλλικά: ThierryDeronne

Μετάφραση γαλλικά-ελληνικά: Κριστιάν Ακκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, 18/11/2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »