Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

VideoBlog Τράπεζας Ανατολής #1 – Η Εθνική Τράπεζα ΔΕΝ είναι ελληνική

Του Ελευθέριου Ρήνου

Ανέβηκε το πρώτο βίντεο από το video blog, που θα μας συντροφεύσει μέχρι το ντοκιμαντέρ για την Τράπεζα Ανατολής. Στο video blog θα αναφερθούμε στη συγχώνευσή της με την Εθνική Τράπεζα και τις δικαστικές διαμάχες ανάμεσα στους μετόχους της Τράπεζας Ανατολής και την ΕΤΕ.

Στο πρώτο βίντεο βάζουμε τις βάσεις για το video blog και “σκοτώνουμε” το μύθο ότι η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος αντιπροσωπεύουν ελληνικά συμφέροντα. Πρόκειται για δύο Ανώνυμες Εταιρείες με στόχος το κέρδος, εκπροσωπώντας ξένα επενδυτικά κεφάλαια.


Αρκετά από τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στο βίντεο, τόσο για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα την εποχή της συγχώνευσης της Τράπεζας Ανατολής, όσο και για την
Εθνική Τράπεζα, προέρχονται από παλαιότερο άρθρο μου με τίτλο “Η Τράπεζα Ανατολής και το περιβάλλον της συγχώνευσης” (βλ: http://banquedorient.org/web/?page_id=55 ).

Τέλος, η σελίδα του Wikipedia στην οποία η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι την πλειοψηφία των μετοχών κατά την ίδρυση της είχαν οι Rothschild βρίσκεται εδώ.



το είδα

VideoBlog Τράπεζας Ανατολής #2 – Η Εθνική Τράπεζα ΨΕΥΔΕΤΑΙ για τη λήξη της εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής


Του Ελευθέριου Ρήνου

Η Εθνική Τράπεζα επιμένει μέχρι σήμερα πως η εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής ολοκληρώθηκε κάποια στιγμή στο τέλος του 1936. Σε αντίθεση με παλαιότερες επιστολές της, στις οποίες δεν αναφερόταν σε τέτοια περαίωση της διαδικασίας, αλλά εναπόθετε τις ελπίδες της στο νομισματικό νόμο Σβώλου του 1944, η υπερασπιστική γραμμή της τράπεζας πλέον περιστρέφεται γύρω από τη “νομότυπη” για αυτήν ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

Ωστόσο, τα στοιχεία έρχονται να διαψεύσουν την Εθνική Τράπεζα και αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι η τράπεζα ψεύδεται. Η εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής δεν ολοκληρώθηκε στο τέλος του 1936.

Η Εθνική Τράπεζα ως καθολική διάδοχος της Τράπεζας Ανατολής δεν είναι η τυπική διάδοχος, όπως αυτή ορίζεται στο κληρονομικό δίκαιο. Είναι η διάδοχος που λαμβάνει τα πάντα, ακόμη και τις υποχρεώσεις, αλλά όχι την περιουσία της απορροφούμενης Τράπεζας Ανατολής. Η περιουσία ανήκει στους ιδιοκτήτες – μετόχους της Τράπεζας Ανατολής, των οποίων την τράπεζα η Εθνική ήθελε να εξαγοράσει.

Κατά συνέπεια, για να αποκτήσει ένα περιουσιακό στοιχείο της απορροφούμενης τράπεζας, η ΕΤΕ θα έπρεπε να το πληρώσει. Αυτό ισχύει τόσο για ομόλογα και δάνεια που είχε δώσει η Τράπεζα Ανατολής σε τρίτους, όσο και για ακίνητα και κινητά στοιχεία, όπως ήταν για παράδειγμα τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Ανατολής στην Αίγυπτο.





Με την προσεκτική μελέτη των πρακτικών των ειδικών εκκαθαριστών, είναι φανερό ότι τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Ανατολής στην Αίγυπτο, παρά το γεγονός ότι συνέχισαν να υπάρχουν σαν υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, δεν εξαγοράστηκαν από αυτήν. Τα υποκαταστήματα δεν πέρασαν ποτέ μέσα από τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης.

Το έγγραφο που αποκαλύπτουμε σήμερα, έρχεται να στοιχειώσει τις ελπίδες της Εθνικής Τράπεζας που εύχεται να τελειώσει γρήγορα και απλά το θέμα. Είναι σαφής άλλωστε η εντολή που έχει δοθεί στο νομικό τμήμα, να το απαξιώσει και να μην ασχοληθεί ξανά, ακόμη και αν οι πρώην μέτοχοι της Τράπεζας Ανατολής βαράνε τις πόρτες του κεντρικού καταστήματος στην οδό Αιόλου.

Αποκαλύπτεται λοιπόν ότι η ίδια η Εθνική Τράπεζα όρισε υπεύθυνο εκκαθάρισης των υποκαταστημάτων της Αιγύπτου, που παρέλαβε από την Τράπεζα Ανατολής, τον Επαμ. Καπερώνη. Ο ορισμός έγινε την 25η Ιουνίου 1937 και το ειδικό γραφείο εκκαθάρισης θα λειτουργούσε στην Αίγυπτο από την 1η Ιανουαρίου 1938.



Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η σημείωση της εξαίρετης διδακτορικής διατριβής της κας Κατερίνας Καριζώνη, η οποία ασχολήθηκε με την παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην Αίγυπτο του μεσοπολέμου. Η συγγραφέας της διατριβής σπούδασε οικονομικά και εργάσθηκε στην Εθνική Τράπεζα επί δεκαπενταετία, ενώ τα μυθιστορήματα της, τουλάχιστον για εμένα, είναι κορυφαία δείγματα της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας και τα προτείνω για παιδιά κάθε ηλικίας (έως 99 ετών).

Η διδακτορική διατριβή της κας Καριζώνη, υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 1987 στο Οικονομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σημειώνει στη σελίδα 354 την ύπαρξη του γραφείου εκκαθαρίσεως στην Αλεξάνδρεια.





Ο Α. Δάρμος, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο διευθυντής της Τράπεζας Ανατολής στην Αίγυπτο, δεν τέθηκε υπεύθυνος της εκκαθάρισης, όπως αναφέρει και η διατριβή της κας Καριζώνη. Ουσιαστικά “μπήκε στον πάγο” για σχεδόν μια δεκαετία, μέχρι που η Εθνική Τράπεζα επέστρεψε και πάλι στην Αίγυπτο.

Η επισταμένη μελέτη της υπόθεσης έδειξε την ύπαρξη δικαστικών υποθέσεων που αποτελούσαν μέρος της εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής για πάρα πολλά χρόνια μετά το 1936. Το νομικό σύστημα στην Αίγυπτο ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρο και προστάτευε τους δανειολήπτες σε μεγάλο βαθμό, κάνοντας δύσκολη τη δουλειά των τοπικών δικηγόρων των τραπεζών.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής δεν ολοκληρώθηκε στο τέλος του 1936. Εκτός του συγκεκριμένου εγγράφου, υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη που επιβεβαιώνουν τη θέση αυτή. Την επόμενη εβδομάδα θα αποκαλύψουμε ένα από αυτά τα έγγραφα, της ίδιας της Εθνικής Τράπεζας,που βρέθηκε στο αρχείο της Τραπέζης της Ελλάδος και επιβεβαιώνει πέραν κάθε αμφιβολίας τη μη λήξη της ειδικής εκκαθάρισης.

Το ερώτημα είναι πότε η Εθνική Τράπεζα θα αποφασίσει να ζητήσει συγνώμη, αντί να κρύβεται πίσω από το αραχνιασμένο δικαστικό σύστημα της χώρας.

Το εισαγωγικό, πρώτο βίντεο του Banque d’Orient Video Blog, στο οποίο γίνεται μια σύντομη περιγραφή της υπόθεσης βρίσκεται εδώ http://banquedorient.org/web/?p=4320.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό.