Σελίδες

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ονειρεύεται κοινό στρατό για να δημιουργήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

Η πρωτοβουλία για έναν Ευρωπαϊκό στρατό μπορεί να προκαλέσει την οργή των ευρω-σκεπτικιστών πολιτικών καθώς την βλέπουν ως μέρος της Ευρωπαϊκής ατζέντας για περισσότερη εξουσία και συγκεντρωτισμό, δήλωσε στο RT ο Δρ Ρίτσαρντ Γουέλινγκς, Αναπληρωτής Διευθυντής Σύνταξης στο Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται έναν δικό της στρατό. Η Γερμανία και η Φινλανδία λένε ότι στηρίζουν την ιδέα. Η πρωτοβουλία θα μπορούσε να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

RT: Ας συζητήσουμε πρώτα την οικονομική πλευρά αυτής της πρότασης. Μπορεί η ΕΕ να αντέξει έναν στρατό αυτή τη στιγμή;

Δρ Ρίτσαρντ Γουέλινγκς: Σίγουρα κάποιες πτωχευμένες Ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά έναν στρατό. Ο κίνδυνος εδώ φυσικά εναπόκειται στο ότι ίσως να ενθουσιαστούν με αυτήν την ιδέα διότι θα
μπορούσαν να έχουν ειδική αντιμετώπιση στις πλάτες των Γερμανών. Έτσι, ουσιαστικά οι Γερμανοί θα μπορούσαν να ξοδέψουν το μεγαλύτερο μέρος των αμυντικών τους δαπανών επιτρέποντας σε χώρες όπως την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να κάνουν μεγάλες περικοπές στις αμυντικές τους δαπάνες, κάτι που θα μπορούσε φυσικά να τους βοηθήσει να ισορροπήσουν τα οικονομικά τους σε μακροπρόθεσμη βάση. Αλλά εγώ δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το είδος της πολιτικής, ένα μέγεθος για όλους, θα έχει περισσότερη επιτυχία απ’ όση έχει στην σφαίρα της οικονομίας. Νομίζω ότι εδώ υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι.


RT: Το ΝΑΤΟ χρηματοδοτείται εν μέρει από τα Ευρωπαϊκά έθνη: αυτή η μαχητική δύναμη δεν θα ανταγωνίζεται για χρήματα με τον στρατό της ΕΕ, εάν και εφόσον συσταθεί;

Ρ.Γ: Νομίζω ότι εδώ υπάρχουν πολλών ειδών επιπτώσεις για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι ο χρόνος αυτής της ανακοίνωσης από τον κ Γιούνκερ έχει πολύ ενδιαφέρον, διότι βλέπουμε τώρα κάποιες εντάσεις να προκύπτουν μεταξύ της Γερμανικής κυβέρνησης και της διοίκησης του ΝΑΤΟ, όσον αφορά την προσέγγισή τους στην Ουκρανία. Νομίζω λοιπόν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι στην ουσία μία προειδοποίηση στο ΝΑΤΟ που λέει στις ΗΠΑ, «θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερο λόγο στις πολιτικές του ΝΑΤΟ.»

RT: Τόσο η Γερμανία όσο και η Φινλανδία στηρίζουν την ιδέα. Πιστεύετε ότι θα δούμε την ίδια προθυμία και από άλλα κράτη μέλη;

Ρ.Γ: Νομίζω ότι θα υπάρξουν διαφορές. Ενδεχομένως κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες να είναι πιο πρόθυμες, όπως είπα και πριν, λόγω της δυνατότητας για κάποια εξοικονόμηση πόρων. Αλλά νομίζω ότι θα προκαλέσει την απόλυτη οργή στους κύκλους πολλών Βρετανών πολιτικών, ιδιαιτέρως στους ευρω-σκεπτικιστές. Φυσικά το βλέπουν ξεκάθαρα ως μέρος του μακροπρόθεσμου προγράμματος της ΕΕ για περισσότερη εξουσία και συγκεντρωτισμό, για ακόμα στενότερη ένωση. ‘Εχουν την κοινή αγορά, το κοινό νόμισμα και τώρα ένα μεγάλο μέρος του ονείρου τους είναι ένας κοινός στρατός για να προχωρήσουν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Προφανώς, θα βλέπουν τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που απορρέουν από αυτό.

RT: Ο Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε κατά αυτής της ιδέας. Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο διαφωνεί τόσο πολύ;

Ρ.Γ: Προφανώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ κοντά στις ΗΠΑ, με την έννοια ότι μέρος του ρόλου του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να κρατάει την ένωση σε διατλαντική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Σαφώς, το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί με τον Ευρωπαϊκό στρατό διότι μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να ωθήσει τους Αμερικανούς έξω από την Ευρώπη και να δημιουργήσει εντάσεις με το ΝΑΤΟ. Στην ουσία το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατά πολύ ο αντιπρόσωπως της Αμερικής μέσα στην ΕΕ.

Μετάφραση Φαίη/Αβέρωφ

RT

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου