Σελίδες

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Κύπρος & 188 χρόνια Εξόδου Μεσολογγίου

Π Ρ Ι Ν ΕΚΑΤΟΝ ογδόντα οκτώ χρόνια, το Σάββατο του Λαζάρου ήταν στις 10 Απριλίου και 11 η Κυριακή των Βαΐων. Του 1826. Καταγράφηκε ανεξίτηλα στη μνήμη του έθνους: Η νύκτα της Εξόδου του Μεσολογγίου. Το Ολοκαύτωμα στο επί ένα έτος πολιορκούμενο αλλ’ αγονάτιστο ταμπούρι της λευτεριάς. Στην έκτοτε ιερή πόλη του Μεσολογγίου. Της Επανάστασής μας του 1821, για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, των τεσσάρων αιώνων σκλαβιάς. Συγκλονιστική πτυχή της εθνεγερσίας, απ’ τα Κόκκαλα Βγαλμένης Των Ελλήνων Τα Ιερά: Στο Μεσολόγγι όπου τυπώθηκε, 1η φορά, λίγους μήνες πριν το Ολοκαύτωμα, ο «Ύμνος εις την Ελευθερία», του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Του ίδιου που έγραφε μετά, ξανά και ξανά, τους Στοχασμούς και τα Σχεδιάσματά του για του Μεσολογγίου τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους».

Ε Κ Ε Ι ΣΤΟΝ Κήπο των Ηρώων της ιερής μας πόλης, πριν από λίγα χρόνια, τοποθετήθηκε μια σεπτή, απέριττη μαρμαρένια πλάκα, με τα ονόματα έξι γνωστών από τους Κυπρίους Αγωνιστές του Εικοσιένα που πολέμησαν στο Μεσολόγγι κι έλαβαν μέρος στην Έξοδο του 1826: (1) Ιωάννης ο Κύπριος, (2) Παντελής Γεωργίου Ορφανός, (3) Νικόλας Χατζησάββας, (4) Χατζηχριστόδουλος Κοκκινόφτας, από την Τσάδα Πάφου, (5) Γιάννης Πασαπόρτης, από την Κοίλη Πάφου και (6) Ιωάννης λοχαγός της Φάλαγγας.

Π Ρ Ο Χ Θ Ε Σ που ετοιμάζαμε το ραδιοφωνικό μας
αφιέρωμα για τα 188 χρόνια από την Έξοδο, με τα μεσολογγίτικα τραγούδια που μας εμπιστεύτηκε ο Πέτρος ο Αλεξάκης, δυο ειδήσεις μας ήρθαν. Συγκινητικά χαρμόσυνες, μέσα στην καθημερινή μπόχα της δημοσιογραφικής δουλειάς που παράγει η περιεστώσα χρεοκοπία κι η παρακμή της πρωταίτιας Κομματοκρατίας.

Σ Τ Ο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ βρίσκεται ο Κύπριος γλύπτης Νίκος Κοτζιαμάνης, όπου, στην Πύλη του ιστορικού Τείχους, όρθωσ’ επιβλητικό άγαλμα πέντε μέτρων της Ελευθερίας, ως Γυναίκας με το Σπαθί, που φιλοτέχνησε, προσφορά των Ελλήνων ομογενών από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ Δημήτρη και Ελένης Τάσσιου, με καταγωγή απ’ την Ευρυτανία. Κι ακόμη ότι την ημέρα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, στην πλατεία Μπότσαρη του Μεσολογγίου, τελέσθηκαν τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Μάρκου Μπότσαρη, τον οποίο ο Νίκος Κοτζιαμάνης, απ’ την σκλαβωμένη Μόρφου, φιλοτέχνησε και δώρισε στην ιερή πόλη, εις μνήμην των δικών του γονιών.

Κ Α Ι ΜΑΘΑΜΕ, επίσης ότι, οι Μεσολογγίτες προσκάλεσαν για να τιμήσουν εκεί, τη Δασκάλα του Έθνους, απ’ την σκλαβωμένη Αγία Τριάδα της Καρπασίας, την Ελένη Φωκά. Ως υπόμνηση του πανεθνικού χρέους απέναντι στην, υποφέρουσα απ’ το 1974 την 2η Τουρκοκρατία, Κύπρο.

Χρόνια πολλά Μεσολογγίτισσες και Μεσολογγίτες.

Καλό Πάσχα και Καλή Λευτεριά.



ΕΡΩΤΗΣΗ

Ξέρετε πόσοι… ανδρειότατοι κουκουλοφόροι του διαδικτύου, ενεδρεύουν με ψευδώνυμα στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εισβάλλουν σε «φέιζμπουκ» και ιστοσελίδες, με βρισιές κερκίδων και μπόχα εθισμένων αφιονισμών, για να προασπίσουν – στο κάθε τι – όλα τα πρωτοπαλίκαρα του νεο-οθωμανικού τουρκικού κράτους και ιδίως τους επικεφαλής του κατοχικού Ψευδοκράτους του Αττίλα; Είχε, άραγε, ανάλογη υποστήριξη από ντόπιους, στη γερμανοκρατούμενη Ελλάδα, ο Αδόλφος Χίτλερ;

Λάζαρος Μαύρος

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου