Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Χρυσός: Ξεχάστε τις Σκουριές, έρχονται οι Σάπες

Μία επένδυση, που είχε καταχωνιαστεί στο συρτάρι του Υπουργείου Περιβάλλοντος τον Φεβρουάριο του ’12, έρχεται ξανά στο φως.

«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης θα καλέσει
μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της Glory Resources, των τοπικών βουλευτών, του περιφερειάρχη, δημάρχων, καθώς και δημοσίων υπαλλήλων των υπηρεσιών του αρμόδιου υπουργείου για τα ορυχεία, έτσι ώστε να μπορούμε να εξετάσουμε το θέμα σε βάθος ».

Με αυτό το email που έλαβαν από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος – ως απάντηση στο ερώτημα που είχαν θέσει για το που βρίσκεται η υπόθεση του χρυσωρυχείου στις Σάπες – οι ρεπόρτερ του CNBC την περασμένη Πέμπτη, ενημερώνονται δια της πλαγίας οδού και οι ενδιαφερόμενοι ότι ξεκινάει ένας νέος διερευνητικός κύκλος για την υλοποίηση της επένδυσης.

Οι πρώτες κινήσεις αναθέρμανσης είχαν γίνει γνωστές πριν από τρεις εβδομάδες στο περιθώριο του δείπνου που είχε παραθέσει στην Θεσσαλονίκη το Δ.Σ. του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Αυστραλίας. Εκεί διατυπώθηκε ανεπίσημα το ενδιαφέρον της αυστραλιανής εταιρείας Glory Resources να εξετάσει ξανά την επανενεργοποίηση της στην Ελλάδα μέσω της
θυγατρικής της «Μεταλλευτική Θράκης».





Η εταιρεία αυτή είχε προβεί σε αναστολή της δραστηριότητας της και κλείσιμο των προσωρινών της εγκαταστάσεων στην περιοχή, καθώς εκκρεμούσε επί 14 ολόκληρους μήνες n έγκριση επενδυτικών όρων του απλού γεωτρητικού προγράμματος, που είχε υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος το Φεβρουάριο του 2012.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο CNBC ο Διευθύνων Σύμβουλος της Glory Resources, Jason Bontempo «Όλοι στην εταιρεία είναι πεπεισμένοι ότι το έργο χρυσού στις Σάπες έχει τεράστιες δυνατότητες». Με βάση τις εκτιμήσεις τους, ενώ τα ορυχεία χρυσού προσφέρουν 2-3 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο, στην περίπτωση των ορυχείων της Θράκης εκτιμάται ότι η ποσότητα είναι σχεδόν δεκαπλάσια και μπορεί να προσφέρει έως και 20 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο.

Η εταιρεία, σύμφωνα με τα λεγόμενα της, έχει δαπανήσει έως σήμερα 25 εκατ. δολάρια και σκοπεύει να δαπανήσει άλλα 150 εκατ. για την υλοποίηση του έργου. Όπως αναφέρει ο κ. Bontempo, η Ελλάδα και ειδικότερα η περιοχή – στην οποία εκτιμά ότι η ανεργία ανέρχεται σε 70% – έχει ανάγκη από τέτοιες επενδύσεις. Η συγκεκριμένη υπόσχεται ότι στα εννέα χρόνια λειτουργίας του ορυχείου θα προσφέρει 200 άμεσες και 600 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο είχε διχάσει στο παρελθόν την τοπική κοινωνία με την Δημοτική κοινότητα Σαπών να προχωρά σε ψηφοφορία τον Ιούλιο του 2011 όπου με μία ψήφο διαφορά τάχθηκε κατά της εγκατάστασης μονάδας εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλάστιγγα αυτό το διάστημα γέρνει υπέρ της δημιουργίας ορυχείου, δεν είναι όμως ξεκάθαρο ποια θα είναι η τελική απόφαση καθώς αναμένεται (και) η συγκεκριμένη επένδυση να αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εν’ όψη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών τον προσεχή Μάιο.

fortunegreece φώτο απο facebook
Επιμέλεια: logiosermis

το είδα




<<<     Η τρίχα ως τριχιά… Πως ασήμαντα γεγονότα γίνονται προβοκάτσιες από τους τουρκοπράκτορες της θράκης 



 ΓΑΛΛΙΑ: Πρόταση να καταργηθούν δύο χριστιανικές γιορτές και στην θέση τους να μπει μία εβραϊκή και μία μουσουλμανική!    >>>


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ