Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Το FDA Κλείνει Εργοστάσιο Παραγωγής Βιολογικού Φυστικοβούτυρου

Μετά την απόφαση του Αμερικανικού Οργανισμού τροφίμων (Food and Drug Administration–FDA) ότι τα καρύδια αποτελούν κάποιου είδους «νέου και επικίνδυνου φαρμάκου» για τον άνθρωπο, σειρά πήραν τα φιστίκια. Εφαρμόζοντας και τραβώντας στα άκρα συγκεκριμένη νομοθεσία σχετικά την ασφάλεια των τροφίμων από το 2011, το FDA αποφάσισε να βάλει λουκέτο τη Δευτέρα που πέρασε στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής βιολογικού φυστικοβούτυρου, αφού ανακάλυψε στο προϊόν σαλμονέλα. Το FDA αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου Sunland Inc. στο Νέο Μεξικό μετά την παρουσίαση 41 κρουσμάτων σε 20 πολιτείες που συνδέθηκαν με την κατανάλωση φυστικοβούτυρου που παρασκεύαζε το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Ο συγκεκριμένος νόμος δίνει τη δυνατότητα στις αρχές του FDA να αναστείλουν την λειτουργία κάθε εταιρείας—εμποδίζοντας την παραγωγή και τη διάθεση του προϊόντος—όταν για την τροφή που παράγεται εκεί υπάρχει «λογική πιθανότητα» να προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας ή θάνατο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του εργοστασίου δεν είχε να
προσθέσει κάτι σχετικά με αυτή την απόφαση. Σήμερα η εταιρεία έχει το δικαίωμα να κάνει ανεξάρτητη έρευνα και υποχρεούται να αποδείξει ότι οι εγκαταστάσεις της είναι ασφαλείς, ώστε να αρχίσει και πάλι η παραγωγή. Μετά από έρευνα του FDA στο εργοστάσιο βρέθηκαν εστίες σαλμονέλας σε 28 μέρη μέσα στις εγκαταστάσεις, σε 13 δείγματα βουτύρου ξηρών καρπών και σε ένα δείγμα ωμών φιστικιών. Το Associated Press πρόσθεσε ότι οι επιθεωρητές σημείωσαν επικίνδυνη διαχείριση της πρώτης ύλης, ακάθαρτο εξοπλισμό και εκτεθειμένα κιβώτια με φιστίκια έξω από τις εγκαταστάσεις στη βροχή και στα πουλιά.

Δεδομένου ότι ο ρόλος του FDA είναι αρκετά ύποπτος, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νόμου S510 που είναι μόνο ένα μέρος από την προώθηση του CODEX ALIMENTARIOUS, όπου όλα μαζί ανήκουν στην ANGEDA 21, μας προβληματίζει η συγκεκριμένη απόφαση. Να θυμίσουμε ότι το FDA εκτός του ότι καθίσταται το κύριο όργανο στην παραγωγή τροφίμων, μπορεί να υπαγορεύει οποιαδήποτε στιγμή το πως παράγονται τα τρόφιμα με ποιες διαδικασίες και με ποια φάρμακα πιθανόν κρίνει ότι πρέπει να εντάσσονται στην διαδικασία της παραγωγής. Πρόκειται για έναν νόμο που αναμφισβήτητα αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είναι πολύ πιθανό να δούμε σύντομα και την ευρωπαϊκή εκδοχή του.

το είδα


<<<   Καλούμαστε νὰ ἀποφασίσουμε ἐὰν στὴν δική μας γενεὰ θὰ πάψῃ νὰ διδάσκεται ἤ ὄχι ἡ Ἑλληνικὴ γλῶσσα! (ἐξώδικο) Εἰρήνη στήν Γάζα;    >>>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ