Σελίδες

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Έλληνας ο «εφευρέτης» του πρώτου εμπορεύσιμου ηλιακού ανελκυστήρα


Παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το εμπορικό δαιμόνιο του Έλληνα δεν έχει εκλείψει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο 39χρονος μηχανικός Γιάννης Σαχσαμάνογλου, ο οποίος είναι εφευρέτης του πρώτου εμπορεύσιμου ανελκυστήρα που κινείται με ηλιακή ενέργεια.
Η εφεύρεσή του έχει ήδη σημειώσει μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό και ο ίδιος είναι υπεύθυνος της πρώτης εταιρίας στην Ευρώπη που σχεδιάζει, κατασκευάζει και εγκαθιστά ηλιακούς οικιακούς ανελκυστήρες που κινούνται με ενέργεια που συσσωρεύουν από το φως του ήλιου. Η εταιρεία εδρεύει στο Κιλκίς και φέρει την ονομασία, «Mezolift».
Αφορμή της ιδέας αυτής υπήρξε μία ερώτηση που έκανε η κόρη του. Συγκεκριμένα, πριν λίγα χρόνια, όταν η κόρη του παρακολουθούσε στην τηλεόραση ένα ντοκιμαντέρ για φωτοβολταϊκά συστήματα, τον ρώτησε αν μπορεί ένας ανελκυστήρας να δουλέψει με το φως του ήλιου. «Της απάντησα θετικά και έκτοτε άρχισα με τα… σχεδόν ανύπαρκτα οικονομικά μέσα που είχα να δουλεύω την ιδέα», λέει στον «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ» ο κ. Σαχσαμάνογλου και προσθέτει: «Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ηλιακοί ανελκυστήρες υπάρχουν και υπήρχαν. Η καινοτομία η δική μας έγκειται στο γεγονός ότι ο δικός μας ανελκυστήρας κινείται με ένα πολύ μικρό φωτοβολταϊκό, με αποτέλεσμα το κόστος να είναι προσιτό και το προϊόν να είναι απόλυτα εμπορεύσιμο. Από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα, το μόνο οικιακό προϊόν με ηλιακή ενέργεια είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Δεν είναι κρίμα;».
Το πλεονέκτημα του ηλιακού ασανσέρ είναι ότι
απευθύνεται σε μικρές κατοικίες, μεζονέτες ή και παλαιότερα μικρά σπίτια που δεν είχαν «υποδοχή» για ασανσέρ. Το αρχικό μοντέλο εξελίχτηκε με πειραματισμούς και πολλή έρευνα και σήμερα τα ασανσέρ που τοποθετεί ο κ. Σαχσαμάνογλου μπορούν να χωρέσουν μέχρι τέσσερα άτομα και να κινηθούν με την ταχύτητα ενός συμβατικού ασανσέρ.

το είδα



<<<  Η υψηλή διατροφική αξία των φύτρων σε δύσκολους καιρούς




Μύκονος–Σαντορίνη-Ρόδος-Καστελόριζο… Η ομορφιά μέσα στο χάος  >>>



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου