Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Σάλος στη Wall Street: Στη φόρα τα άπλυτα της Goldman Sachs!

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο, καθώς έφτασε η στιγμή που τα..άπλυτα της πανίσχυρης Goldman Sachs βγήκαν στη φόρα και μάλιστα εκ των έσω !Σάλο έχει προκαλέσει στη Wall Street η ανοικτή επιστολή παραίτησης μεγαλοστελέχους της επενδυτικής τράπεζας και δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα New York Times.Το πρώην στέλεχος της φίρμας δεν μασάει τα λόγια του και προχωρά σε σημαντικές καταγγελίες για την δράση και την τακτική της Goldman. Όλοι στην πιάτσα των αγορών γνωρίζουν και
συζητούν για τις αμφιλεγόμενες πρακτικές της GS, ωστόσο το πλήγμα από αυτή τη δημόσια παραίτηση είναι ανεπανόρθωτο. «Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που εργάζομαι στην Goldman Sachs, μετά από σχεδόν 12 χρόνια», δηλώνει στην ανοικτή επιστολή παραίτησης ο Greg Smith, επικεφαλής της μονάδας αμερικανικών εταιρικών ομολόγων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Και συνεχίζει δηλώνοντας ότι σήμερα το περιβάλλον στην τράπεζα είναι πιο τοξικό και καταστροφικό από ποτέ.Ωστόσο φαίνεται πως η GS κατανοεί την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει υποστεί το προφίλ της, καθώς μόλις δυο μέρες πριν προσέλαβε έναν σπεσιαλίστα των δημοσίων σχέσεων, τον Jake Siewert, πρώην γραμματέα τύπου στον Λευκό Οίκο, προφανώς σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη φήμη της. Σοφή κίνηση αν σκεφτεί κανείς ότι δεν είχε ξεσπάσει καν ο σάλος από τις αποκαλύψεις Smith!



«Σαβούρα» στους πελάτες


Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Smith, στη μακροσκελή επιστολή του, η Goldman χρησιμοποιεί οποιοδήποτε μέσο θεωρεί ότι θα την βοηθήσει να κερδίσει, ενώ δεν διστάζει να φορτώσει στους πελάτες της όλη τη σαβούρα η οποία δεν της είναι πια χρήσιμη.

Το πρώην στέλεχος υποστηρίζει ότι η Goldman δεν λειτουργούσε πάντα με αυτό τον τρόπο. Υπήρχε ένα όραμα και μια κουλτούρα η οποία έθετε ως βασική προτεραιότητα ότι ήταν σωστό για τους πελάτες της, γι αυτό οδηγήθηκε στην κορυφή και κέρδισε την εμπιστοσύνη των πελατών της για 143 ολόκληρα χρόνια.

Ο Smith συνειδητοποίησε ότι πρέπει να εγκαταλείψει την εταιρεία, όταν δεν μπορούσε πια να κοιτάξει στα μάτια τους φοιτητές που αναζητούσαν εργασία στον επενδυτικό κολοσσό και να τους πει πόσο σπουδαίο μέρος για να δουλέψει κανείς ήταν η Goldman Sachs.

O Blankfein κατέστρεψε την Goldman


O Greg Smith κατηγορεί τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman, Lloyd Blankfein αλλά και τον πρόεδρο Gary Cohn, ότι κατέστρεψαν την κουλτούρας της , γεγονός που αποτελεί την πιο σοβαρή απειλή για την επιβίωση της φίρμας.

Οι δύο άνδρες ευθύνονται για τον «ηθικό ξεπεσμό» της τράπεζας, τονίζει ο Smith. Σύμφωνα με τα όσα καταλογίζει στην ηγεσία, η πρακτική του να συμβουλεύεις σωστά τους πελάτες και να τους κατευθύνεις προς τη σωστή επενδυτική κατεύθυνση, ώστε να έχουν κέρδος, έχει γίνει εξαιρετικά μη δημοφιλής στους κόλπους της εταιρείας. Όλη η φιλοσοφία άλλαξε, όπως και ο τρόπος του να ανέλθει κανείς στις κορυφαίες διευθυντικές θέσεις. Παλαιότερα μπορούσες να εξελιχθείς παρουσιάζοντας σωστές κα πρωτότυπες ιδέες. Πλέον όποιος φέρνει τα περισσότερα χρήματα στην εταιρεία, αμέσως προάγεται σε θέσεις με μεγαλύτερη επιρροή.

Να σημειωθεί ότι μόνο ο CEO της Goldman, Lloyd Blankfein, εισέπραξε από το 2006 έως το 2010 πάνω από 200 εκατ. δολάρια μόνο σε μπόνους (!), ενώ δεν δίστασε να δηλώσει πως «Δεν είμαι παρά ένας τραπεζίτης που εκτελεί το έργο του Θεού».

Βεβαίως η Goldman έσπευσε τότε να δηλώσει ότι ο Mr. Blankfein αστειευόταν, ωστόσο η δήλωση αυτή είναι ενδεικτική της αλαζονείας που χαρακτηρίζει τους επικεφαλής της τράπεζας.

Ο δρόμος της εξουσίας: Πως η Goldman «ξέσκιζε» τους επενδυτές


Τρεις είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί ένας υπάλληλος αν ανέλθει στα υψηλότερα κλιμάκια και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρώτον, να πείσει τους πελάτες να επενδύσουν σε μετοχές ή άλλα προϊόντα τα οποία η Goldman προσπαθεί να ξεφορτωθεί καθώς βλέπει ότι δεν θα προσφέρουν κέρδος. Δεύτερον, να «κυνηγήσει ελέφαντες», έκφραση η οποία χρησιμοποιείται στην χρηματιστηριακή πιάτσα και σημαίνει να επενδύουν οι πελάτες στα προϊόντα που θα φέρουν το μεγαλύτερο κέρδος στην εταιρεία. Τρίτον, να διαπραγματεύεται οποιοδήποτε αδιαφανές προϊόν υπάρχει, όπως είναι τα περιβόητα CDS.

Το πρώην στέλεχος δηλώνει «αηδιασμένο» από τον τρόπο με τον οποίο η Goldman «ξέσκιζε» τους πελάτες της και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της, καθώς οι επενδυτές τείνουν να χάσουν κάθε εμπιστοσύνη.

Το αμαρτωλό παρελθόν


Οι καταγγελίες του Smith βέβαια δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι γνωστό ότι αγορές αλλά και κοινή γνώμη έχουν την χειρότερη γνώμη για την Goldman, με την πεποίθηση ότι κινεί υπογείως τα νήματα και «κυβερνά τον κόσμο», να είναι ευρέως διαδεδομένη.

Διεθνείς αναλυτές κατηγορούν την επενδυτική τράπεζα ότι φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008 στις ΗΠΑ, συμπαρασύροντας την παγκόσμια οικονομία.

Άλλωστε η ίδια η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχει καταγγείλει την εταιρεία για τη λεγόμενη «φούσκα» των στεγαστικών δανείων το 2008, ενώ Αμερικανοί δημοσιογράφοι την καταγγέλλουν για το «φιάσκο των τροφίμων», την ίδια χρονιά.

Tον Απρίλιο του 2010, η Sec επέβαλε πρόστιμο στην Goldman Sachs , μετά από έρευνα που διεξήγαγε για το ρόλο του τραπεζικού κολοσσού στην αγορά CDOs, των χρεογράφων ενυπόθηκων δανείων.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το περιοδικό Rolling Stone την έχει χαρακτηρίσει σαν «ένα τεράστιο χταπόδι, τα πλοκάμια του οποίου είναι τυλιγμένα γύρω από το πρόσωπο της ανθρωπότητας!»

Το τελευταίο διάστημα άλλωστε η Goldman έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη χώρα μας, λόγω του «αμαρτωλού» swap και τη συμφωνία με την Ελλάδα για την απόκρυψη του πραγματικού χρέους της χώρας από την Ε.Ε.

Η απάντηση της Goldman


Αρκετές ώρες μετά την δημοσίευση της επιστολής που κυριάρχησε στα πηγαδάκια των αγορών παγκοσμίως η τράπεζα εξέδωσε μια λακωνική απάντηση, εκφράζοντας τη διαφωνία της με τις απόψεις που εκφράζει το πρώην στέλεχος.

Οι απόψεις που εκφράζονται, πιστεύουμε ότι δεν αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τη δουλειά μας. Κατά την άποψή μας, θα είμαστε επιτυχημένοι μόνο εάν οι πελάτες μας είναι επιτυχημένοι. Αυτή η θεμελιώδης αλήθεια βρίσκεται στην καρδιά του τρόπου με τον οποίο συμπεριφερόμαστε, ανέφερε ο επενδυτικός κολοσσός.


το είδα http://logioshermes.blogspot.com/2012/03/wall-street-goldman-sachs.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ