Σελίδες

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

ΕΙΝΑΙ ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ;

Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.

Η απάντηση είναι απλούστατη. Δεν είναι ελληνικό και δεν είναι μέλι. Πιθανότατα είναι και μεταλλαγμένο.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια. Οι νοθευτές βρήκαν ένα καινούργιο κόλπο. Εισάγουν από την Κίνα σιρόπια επεξεργασμένα με σύγχρονες μεθόδους, ώστε αυτά να ξεγελούν τα μηχανήματα εξέτασης του μελιού, με αποτέλεσμα τα κινέζικα σιροπόζουμα να περνούν κανονικότατα τις εξετάσεις ως μέλια. Η επεξεργασία γίνεται με γενετικά τροποποιημένο βάκιλο (https://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=17855), ώστε να μην ανιχνεύεται στις εργαστηριακές αναλύσεις. Συνεπώς και το τελικό προϊόν πιθανότατα είναι μεταλλαγμένο.

Δείτε πώς το διαφημίζουν (https://www.alibaba.com/product-detail/Fructose-Syrup-for-Honey-Food-Grade_60186646450.html):

Προσέξτε κυρίως τη δήλωση “(BS SMR TMR C3 C4 C13 test Pass F55). Δηλαδή περνάει τις εξετάσεις των εργαστηρίων σαν μέλι.

Προσθέτουν μια μικρή ποσότητα μελιού, συνήθως ντόπιου, στην περίπτωσή μας ελληνικού. Τους χρειάζεται για τους γυρεόκοκκους.

Και τι είναι αυτοί οι γυρεόκοκκοι;

Η γύρη είναι το σπέρμα των φυτών. Και τα φυτά ερωτεύονται, αλλά είναι κομματάκι δύσκολο να πλησιάσουν τα λουλούδια τους. Τα εντομόφιλα φυτά χρησιμοποιούν τις μέλισσες ως ερωτικούς ταχυδρόμους. “Πληρώνουν” τις υπηρεσίες των μελισσών με νέκταρ και γύρη. Το νέκταρ είναι υδατάνθρακας κι απ’ αυτό παράγεται το μέλι. Η γύρη είναι (κυρίως) πρωτεΐνη και τη χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να ταΐζουν τα μικρά τους.

Έτσι λοιπόν, ο κόσμος να χαλάσει, κάθε μέλι περιέχει μικροποσότητες γύρης σε κόκκους, οι οποίοι φαίνονται μόνο στο μικροσκόπιο. Επειδή το σχήμα των γυρεόκοκκων είναι διαφορετικό σε κάθε φυτό, ουσιαστικά η μικροσκοπική ανάλυση των γυρεόκοκκων δίνει την “ταυτότητα” του μελιού, από ποιες περιοχές το συνέλεξαν οι μέλισσες.

Συνέχεια εδώ »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου