Σελίδες

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Οι εθισμένοι


Στις ΗΠΑ υπάρχει η λεγόμενη επιδημία της φαιντανύλης, ενός πολύ εθιστικού ναρκωτικού, που η επίδρασή του κρατάει για λίγη ώρα και το στερητικό σύνδρομο ακολουθεί σε σύντομο χρόνο. Γι αυτό οι εθισμένοι σε αυτό το ναρκωτικό προσπαθούν ασταμάτητα να εξασφαλίσουν την επόμενη δόση τους.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις ειδήσεις στα δελτία ειδήσεων στα μμε και στο συστημικό διαδίκτυο. Οι εθισμένοι σε αυτές χρειάζονται συνέχεια την δόση τους με την μορφή απατηλών - όπως και ο κόσμος των ναρκωτικών - ειδήσεων σε υπερπροσφορά, ειδήσεων όσο γίνεται πιό σύντομων που η ανάγνωσή τους συχνά περιορίζεται στον τίτλο, που είναι κατά κανόνα είτε παραπλανητικές, είτε ψευδείς, είτε ανούσιες, υπηρετώντας την προπαγάνδα. Ειδήσεις που η επίδρασή τους εξανεμίζεται και πέφτει στην λήθη για να ακολουθήσει η επόμενη είδηση, όπως το τρέξιμο του χάμστερ στην ρόδα του κλουβιού του που δεν οδηγεί πουθενά.
Ο άνθρωπος που θέλει να μην είναι σαν το χάμστερ, πρέπει να αναζητά μόνο τις ουσιαστικές ειδήσεις, όχι το κουτόχορτο που του δίνει το σύστημα, αλλά κυρίως να αναζητάει και να μελετάει εκείνες τις ιδέες και τις πληροφορίες που είναι σε μεγάλο βαθμό διαχρονικές και αλλάζουν με πολύ πιο αργό ρυθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου