Σελίδες

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Αυτό είναι το κολαστήριο Sde Teiman που βασανίζονται ύποπτοι Παλαιστίνιοι για σχέσεις με τη Χαμάς.

Συμφωνα με ένα ρεπορτάζ της New York Times για τις συνθήκες κράτησης Παλαιστίνιων υπόπτων, σε ένα στρατιωτικό υπόστεγο μέσα στο Sde Teiman. Ο στρατός τους βασανίζει και τους ξυλοκοπεί, πολλές φορές μέχρι θανάτου.

Ο στρατός, ο οποίος δεν είχε προηγουμένως παραχωρήσει πρόσβαση στους New York Times να δουν εν συντομία το μέρος της εγκατάστασης καθώς και να πάρει συνέντευξη από τους διοικητές του και άλλους αξιωματούχους, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους.

Το Sde Teiman είναι ένας αυτοσχέδιος χώρος ανακρίσεων και κύριος στόχος κατηγοριών ότι ο ισραηλινός στρατός κακομεταχειρίζεται κρατούμενους. Σε συνεντεύξεις, πρώην κρατούμενοι περιέγραψαν ξυλοδαρμούς και άλλες κακοποιήσεις στις εγκαταστάσεις.

Οι άντρες κάθονταν σε σειρές, με χειροπέδες και δεμένα μάτια, χωρίς να μπορούν να δουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες που στέκονταν να τους παρακολουθούν από την άλλη πλευρά ενός φράχτη. Ήταν όλοι αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, δεν μπορούσαν για εβδομάδες να επικοινωνήσουν με δικηγόρους ή συγγενείς. Αυτή ήταν η σκηνή ένα

απόγευμα στα τέλη Μαΐου σε ένα στρατιωτικό υπόστεγο μέσα στο Sde Teiman, μια στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ που βασανίζουν Παλαιστίνιους της Γάζας.

Μετά την ανάκριση, περίπου το 70 τοις εκατό των κρατουμένων είχαν σταλεί σε ειδικά φτιαγμένες φυλακές για περαιτέρω έρευνα και δίωξη, ανέφεραν οι διοικητές. Τα υπόλοιπα, τουλάχιστον 1.200 άτομα, διαπιστώθηκε ότι ήταν πολίτες και επέστρεψαν στη Γάζα, χωρίς κατηγορία, συγγνώμη ή αποζημίωση για τα βασανιστήρια.

«Οι συνάδελφοί μου δεν ήξεραν αν ήμουν νεκρός ή ζωντανός», είπε ο Muhammad al-Kurdi, 38 ετών, οδηγός ασθενοφόρου που ο στρατός επιβεβαίωσε ότι κρατήθηκε στο Sde Teiman στα τέλη του περασμένου έτους.

«Ήμουν φυλακισμένος για 32 ημέρες», είπε ο κ. al-Kurdi. Είπε ότι είχε αιχμαλωτιστεί τον Νοέμβριο όταν η συνοδεία ασθενοφόρων του προσπάθησε να περάσει από ένα ισραηλινό στρατιωτικό σημείο ελέγχου νότια της πόλης της Γάζας.


«Ένιωσα σαν να ήταν 32 χρόνια», πρόσθεσε.

Μια τρίμηνη έρευνα από τους New York Times — βασισμένη σε συνεντεύξεις με πρώην κρατούμενους και με Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματικούς, γιατρούς και στρατιώτες που υπηρέτησαν στο χώρο. και δεδομένα σχετικά με τους απελευθερωμένους κρατούμενους που παρέχονται από τον στρατό — διαπιστώθηκε ότι αυτοί οι 1.200 Παλαιστίνιοι πολίτες κρατούνται στο Sde Teiman υπό εξευτελιστικές συνθήκες χωρίς τη δυνατότητα να υποβάλουν τις υποθέσεις τους σε δικαστή για έως και 75 ημέρες. Στους κρατούμενους απαγορεύεται επίσης η πρόσβαση σε δικηγόρους για έως και 90 ημέρες και ο εντοπισμός τους αποκρύπτεται από ομάδες δικαιωμάτων καθώς και από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, κάτι που όπως λένε νομικοί εμπειρογνώμονες είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Οκτώ πρώην κρατούμενοι, τους οποίους ο στρατός επιβεβαίωσε ότι κρατήθηκαν στο σημείο και οι οποίοι μίλησαν στα πρακτικά, δήλωσαν ποικιλοτρόπως ότι είχαν χτυπηθεί με γροθιές, κλωτσιές, με ρόπαλα, κοντάκια τουφεκιού και ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση. Ο ένας είπε ότι τα πλευρά του έσπασαν αφού γονάτισε στο στήθος και ένας δεύτερος κρατούμενος είπε ότι τα πλευρά του έσπασαν αφού τον κλώτσησαν και τον ξυλοκόπησαν με ένα τουφέκι. Επτά είπαν ότι αναγκάστηκαν να φορούν μόνο πάνα κατά την ανάκριση. Τρεις είπαν ότι είχαν υποστεί ηλεκτροσόκ κατά τη διάρκεια των ανακρίσεών τους.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ισχυρισμούς επαναλήφθηκαν σε συνεντεύξεις που διεξήχθησαν από αξιωματούχους της UNRWA, της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, έναν θεσμό που το Ισραήλ λέει ότι έχει διεισδύσει από τη Χαμάς, μια κατηγορία που η υπηρεσία αποκαλεί γελοία. Το πρακτορείο διεξήγαγε συνεντεύξεις με εκατοντάδες κρατούμενους που επέστρεφαν, οι οποίοι ανέφεραν εκτεταμένη κακοποίηση στο Sde Teiman και σε άλλες ισραηλινές εγκαταστάσεις κράτησης, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών και χρήσης ηλεκτρικού καθετήρα.

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης που υπηρετούσε στο σημείο είπε ότι οι συνάδελφοί του καυχιόταν τακτικά ότι ξυλοκοπούσαν κρατούμενους. Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να αποφύγει τη δίωξη, είπε ότι ένας κρατούμενος μεταφέρθηκε για περίθαλψη στο αυτοσχέδιο νοσοκομείο υπαίθρου με ένα οστό που είχε σπάσει κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ενώ ένας άλλος επέστρεψε με αιμορραγία γύρω από τα πλευρά. Ο στρατιώτης είπε ότι είδε ένα άτομο που πέθανε στο Sde Teiman από τραύματα στο στήθος του.

Από τους 4.000 κρατούμενους που στεγάζονται στο Sde Teiman από τον Οκτώβριο, 35 έχουν πεθάνει είτε στο σημείο είτε αφού μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία μετά απο βασανισμούς, σύμφωνα με αξιωματικούς της βάσης που μίλησαν στους Times κατά την επίσκεψη τον Μάιο. Οι αστυνομικοί είπαν ότι κάποιοι από αυτούς είχαν πεθάνει λόγω τραυμάτων ή ασθενειών που είχαν προσβληθεί πριν από τη φυλάκισή τους και αρνήθηκαν ότι κάποιος από αυτούς είχε πεθάνει από κακοποίηση. Οι στρατιωτικοί εισαγγελείς ερευνούν τους θανάτους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ανώτεροι στρατιωτικοί γιατροί είπαν ότι δεν είχαν παρατηρήσει ποτέ σημάδια βασανιστηρίων και οι διοικητές είπαν ότι προσπάθησαν να συμπεριφέρονται στους κρατούμενους όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινα. Επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον 12 στρατιώτες είχαν απολυθεί από τους ρόλους τους στην τοποθεσία, ορισμένοι από αυτούς για υπερβολική χρήση βίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η βάση έχει προσελκύσει αυξανόμενο έλεγχο από τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός ρεπορτάζ του CNN που επικαλέστηκε αργότερα ο Λευκός Οίκος, καθώς και από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, το οποίο την Τετάρτη άρχισε να ακούει μια αίτηση από ομάδες δικαιωμάτων για το κλείσιμο της τοποθεσίας. Σε απάντηση στο αίτημα, η ισραηλινή κυβέρνηση είπε ότι μειώνει τον αριθμό των κρατουμένων στο Sde Teiman και βελτιώνει τις συνθήκες εκεί. ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη συγκροτήσει επιτροπή για να ερευνήσει τη μεταχείριση των κρατουμένων στο σημείο.

Σε μια εκτενή δήλωση για αυτό το άρθρο, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αρνήθηκαν ότι είχε γίνει «συστηματική κατάχρηση» στο Sde Teiman. Παρουσιαζόμενος με ατομικούς ισχυρισμούς για κακοποίηση, ο στρατός είπε ότι οι ισχυρισμοί ήταν «προφανώς ανακριβείς ή εντελώς αβάσιμοι» και μπορεί να είχαν εφευρεθεί υπό την πίεση της Χαμάς. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Οποιαδήποτε κακοποίηση κρατουμένων, είτε κατά τη διάρκεια της κράτησής τους είτε κατά την ανάκριση, παραβιάζει το νόμο και τις οδηγίες του IDF και ως εκ τούτου απαγορεύεται αυστηρά», ανέφερε η στρατιωτική ανακοίνωση. «Το IDF λαμβάνει οποιεσδήποτε πράξεις αυτού του είδους, οι οποίες είναι αντίθετες με τις αξίες του, με απόλυτη σοβαρότητα και εξετάζει διεξοδικά συγκεκριμένες κατηγορίες σχετικά με την κακοποίηση των κρατουμένων». Η Shin Bet, η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, η οποία διεξάγει ορισμένες από τις ανακρίσεις στη βάση, ανέφερε σε μια σύντομη δήλωση ότι όλες οι ανακρίσεις της “διεξήχθησαν σύμφωνα με το νόμο”.

Ο Yoel Donchin, ένας στρατιωτικός γιατρός που υπηρετεί στο σημείο, είπε ότι δεν είναι σαφές γιατί Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν αιχμαλωτίσει πολλούς από τους ανθρώπους που θεράπευε εκεί, ορισμένοι από τους οποίους ήταν απίθανο να ήταν μαχητές που συμμετείχαν στον πόλεμο. Ο ένας ήταν παραπληγικός, ο άλλος ζύγιζε περίπου 300 κιλά και ο τρίτος ανέπνεε από την παιδική του ηλικία μέσω ενός σωλήνα που είχε τοποθετηθεί στο λαιμό του, είπε.

«Γιατί τον έφεραν — δεν ξέρω», είπε ο Δρ Ντόντσιν.

«Παίρνουν τους πάντες», πρόσθεσε.

Ο Fadi Bakr, φοιτητής νομικής από την πόλη της Γάζας, είπε ότι συνελήφθη στις 5 Ιανουαρίου από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο σπίτι της οικογένειάς του. Εκτοπισμένος από τις μάχες νωρίτερα στον πόλεμο, ο κ. Μπακρ, 25 ετών, είχε επιστρέψει στη γειτονιά του για να ψάξει για αλεύρι, αλλα βρέθηκε στη μέση μιας μάχης και τραυματιστηκε, είπε.

Οι Ισραηλινοί τον βρήκαν να αιμορραγεί. Τον έγδυσαν, του κατάσχεσαν το τηλέφωνο και τις οικονομίες του, τον ξυλοκόπησαν επανειλημμένα και τον κατηγόρησαν ότι ήταν μαχητής που είχε επιζήσει από τη μάχη.

«Ομολόγησε τώρα αλλιώς θα σε πυροβολήσω», θυμήθηκε ο Μπακρ.

«Είμαι πολίτης», θυμάται ο Μπακρ να απαντά, χωρίς αποτέλεσμα.

Οι συνθήκες της σύλληψης του κ. Bakr αντικατοπτρίζουν εκείνες άλλων πρώην κρατουμένων που πήραν συνέντευξη από τους The Times.

Αρκετοί είπαν ότι ήταν ύποπτοι για μαχητική δραστηριότητα επειδή στρατιώτες τους είχαν συναντήσει σε περιοχές που ο στρατός πίστευε ότι φιλοξενούσαν μαχητές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων του ΟΗΕ ή ερημωμένων γειτονιών όπως αυτή του Μπακρ.

Ο Younis al-Hamlawi, 39 ετών, ανώτερος νοσηλευτής, είπε ότι συνελήφθη τον Νοέμβριο αφότου έφυγε από το νοσοκομείο Al-Shifa στην πόλη της Γάζας κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στον χώρο, τον οποίο το Ισραήλ θεωρούσε κέντρο διοίκησης της Χαμάς. Ισραηλινοί στρατιώτες τον κατηγόρησαν ότι είχε δεσμούς με τη Χαμάς.

Ο al-Kurdi, ο οδηγός του ασθενοφόρου, είπε ότι είχε συλληφθεί ενώ προσπαθούσε να φέρει ασθενείς μέσω ενός ισραηλινού σημείου ελέγχου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι οι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιούν τακτικά ασθενοφόρα.

Και οι οκτώ πρώην κρατούμενοι περιέγραψαν τη σύλληψή τους με παρόμοιους τρόπους: Γενικά τους είχαν δεμένα τα μάτια, χειροπέδες με φερμουάρ και γυμνούς με τα εσώρουχά τους, έτσι ώστε οι Ισραηλινοί στρατιώτες να είναι σίγουροι ότι ήταν άοπλοι.

Οι περισσότεροι είπαν ότι ανακρίθηκαν, χτυπήθηκαν με γροθιές και κλωτσιές ενώ ήταν ακόμα στη Γάζα, και κάποιοι είπαν ότι τους έκαψαν με γόπες. Αργότερα, είπαν, τους στρίμωξαν με άλλους ημίγυμνους κρατούμενους σε στρατιωτικά φορτηγά και τους οδήγησαν στο Sde Teiman.

Κάποιοι είπαν ότι είχαν περάσει αργότερα χρόνο στο επίσημο ισραηλινό σωφρονιστικό σύστημα, ενώ άλλοι είπαν ότι τους μετέφεραν κατευθείαν στη Γάζα. Κατά τη διάρκεια του μήνα του στο χώρο, ο κ. Μπακρ πέρασε τέσσερις ημέρες, εντός και εκτός, υπό ανάκριση, είπε.

«Τις θεωρώ τις χειρότερες τέσσερις μέρες ολόκληρης της ζωής μου», είπε ο Μπακρ.

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου