Σελίδες

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Δε φαίνεται να τους βγαίνει ούτε η ατζέντα της υπερθέρμανσης του πλανήτη… Ο Νότιος Πόλος, έχει περισσότερο πάγο από ό,τι πριν από 40 χρόνια!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus Climate Change Service (C3S), στο Νότιο Πόλο , υπάρχει περισσότερος πάγος από ό,τι πριν από 40 χρόνια: η έκταση και η συγκέντρωση του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική είναι μεγαλύτερη από ό,τι το 1980.

“Η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική έφτασε κατά μέσο όρο τα 13,2 εκατομμύρια km² τον Ιούνιο του 2020: αυτό είναι σαφώς μεγαλύτερο από τις τιμές που καταγράφηκαν τον Ιούνιο τα τελευταία 3 έτη”

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύθηκε μια μελέτη σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας στο Νότιο Πόλο, η οποία έλαβε μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη.

Από τη μελέτη αυτή, όμως, προέκυψε ότι η ανθρωπογενής συμβολή δεν αποτελεί παράγοντα αυτής της αύξησης της θερμοκρασίας, η οποία θα

είχε ούτως ή άλλως συμβεί λόγω φυσικών αιτιών ακόμη και χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στο πλαίσιο αυτό, το NSIDC (National Snow and Ice Data Center) επισημαίνει: “Η θερμοκρασία του αέρα στο Νότιο Πόλο αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε ο συνάδελφος Kyle Clem. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν με τριπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο: 0,6°C ανά δεκαετία για τον πρόσφατο παγκόσμιο μέσο όρο.

Η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με τα πρότυπα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τη θετική τάση των δυτικών ανέμων γύρω από την Ανταρκτική, όπως αντιπροσωπεύεται από τον νότιο δακτυλιοειδή τρόπο (SAM) και τον δείκτη του, τη δεκαετή ταλάντωση του Ειρηνικού (IPO), ένα πρότυπο επιφανειακών θερμοκρασιών του Ειρηνικού παρόμοιο με το El Niño-La Niña.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η αύξηση της θερμοκρασίας στον δυτικό τροπικό Ειρηνικό, η οποία συνδέεται με την αρνητική φάση της IPO, παρόμοια με τη La Niña, και οι κλιματικές τάσεις υψηλότερων θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας, σε συνδυασμό με τη μακροπρόθεσμη τάση ταχύτερων δυτικών ανέμων γύρω από την Ανταρκτική, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της κυκλωνικής δραστηριότητας, π.χ. περισσότερα συστήματα χαμηλών πιέσεων, στη Θάλασσα Weddell, τα οποία τείνουν να ωθούν θερμό αέρα προς τον Πόλο.

“Τούτου λεχθέντος, ο Νότιος Πόλος παραμένει ο Νότιος Πόλος και αυτό σημαίνει κρύο. Μετά την ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας που περιγράφουν ο Clem και οι συνεργάτες του, οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες σημείωσαν ρεκόρ i -47°C το 2018”, καταλήγει το NSIDC.

Πηγή

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου