Σελίδες

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Mελέτη διαπιστώνει ότι το CO2 πρασινίζει τη γη και μεγαλώνει τη βλάστηση παγκοσμίως

Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο πράσινος χάρη στις εκπομπές άνθρακα, ανακάλυψαν ερευνητές

Το παγκόσμιο πρασίνισμα συνεχίζεται παρά το αυξημένο άγχος της ξηρασίας από το 2000 αναφέρεται στον τίτλο του άρθρου, που δημοσιεύτηκε στο Global Ecology and Conservation τον Ιανουάριο.

Η μελέτη, η οποία υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Καινοτομίας Έρευνας & Πρακτικής της επαρχίας Jiangsu, ήθελε μια πιο ακριβή ανάγνωση μετά από πρόσφατες μελέτες που βρήκαν τόσο πράσινες όσο και καστανές τάσεις.

«Η λίπανση με CO2 από κοινού με τη διαχείριση της γης έδειξε ότι κυριαρχεί το πράσινο. Ωστόσο έχουν επίσης αναφερθεί ευρέως παγκόσμια σημάδια καφετιάσματος λόγω ξηρασίας», εξήγησαν οι ερευνητές.

«Χρησιμοποιήσαμε τα τέσσερα τελευταία σύνολα δεδομένων δείκτη επιφάνειας φύλλων (LAI) για να εξερευνήσουμε αυτό το αμφιλεγόμενο θέμα και διαπιστώσαμε ότι το παγκόσμιο πράσινο συνεχίστηκε από το 2001 έως το 2020. Η επιτάχυνση πρασίνου σημειώθηκε στο 55,15% του πλανήτη, ενώ η επιτάχυνση των καφέ περιοχών σημειώθηκε μόνο στο 7,28%».

Το επιταχυνόμενο πρασίνισμα επικεντρώθηκε κυρίως στην

Ινδία και στις ευρωπαϊκές πεδιάδες.

Οι ερευνητές, τέσσερις από τους οποίους είναι συνδεδεμένοι με πανεπιστήμια στην Κίνα και ένας στην Αυστραλία, είπαν ότι τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και οι εκπομπές άνθρακα βοηθούν το πρασίνισμα και ότι σε ορισμένα σημεία αυτό συνέβαινε παρά την ξηρασία.

«Το παγκόσμιο πράσινο είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός», επιμένουν οι ερευνητές.

«Σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές μεταβλητές, διαπιστώσαμε ότι η αλλαγή του CO2 κυριαρχούσε στην τάση LAI, ενώ η κλιματική αλλαγή καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την τάση αύξησης του LAI. Είναι σημαντικό ότι η μελέτη μας τόνισε ότι η τάση της ξηρασίας δεν προκάλεσε απαραιτήτως καφέ χρώμα της βλάστησης, αλλά επιβράδυνε τον ρυθμό πρασινίσματος».

Οι ερευνητές είπαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας βοηθούν τις καλλιέργειες να αναπτυχθούν. Το έλλειμμα πίεσης ατμών (VPD) είναι η διαφορά μεταξύ της ποσότητας υγρασίας που υπάρχει στην πραγματικότητα στον αέρα και της ποσότητας υγρασίας που θα μπορούσε να συγκρατήσει ο αέρας στον κορεσμό.

«Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι η ανάπτυξη της βλάστησης ενισχύεται από τους περιορισμούς της υγρασίας λόγω της αυξημένης VPD και της μειωμένης υγρασίας του εδάφους που προκαλείται από την υπερθέρμανση του κλίματος», είπαν οι ερευνητές.

Μια «τάση ξηρασίας δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιο “καφέδιασμα”, καθώς δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τη θετική επίδραση της γονιμοποίησης CO2 που συνέβαλε στην παγκόσμια βλάστηση.

Η μελέτη μας εξηγεί ότι η αύξηση του VPD αντισταθμίζει μόνο ένα μικρό κλάσμα της αύξησης της παραγωγικότητας που προκαλείται από την υπερθέρμανση και το CO2 και η ακαθάριστη πρωτογενής παραγωγικότητα εξακολουθούν να αυξάνονται παγκοσμίως».

Αν και οι αλλαγές δεν ήταν ομοιόμορφες σε όλο τον κόσμο, οι θετικές τάσεις κυριάρχησαν στην ανάπτυξη και την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Αυτό επιβεβαιώθηκε σε δύο διαφορετικά είδη αναλύσεων.

«Υπολογίσαμε περιοχές με σταθερή τάση και τάση ανάπτυξης σε τέσσερα σύνολα δεδομένων LAI, το 60,29% των περιοχών στον κόσμο ήταν ασυνεπείς, ωστόσο στις σταθερές περιοχές, το 64,06% των περιοχών παρουσίασε επιταχυνόμενο πράσινο, κυρίως κατανεμημένο στην Ινδία, την Ευρωπαϊκή πεδιάδα και ανατολική Αφρική.

Οι περιοχές στις οποίες επιταχύνονταν το καφέ ήταν μόνο 2,07% και οι περισσότερες από αυτές κατανεμήθηκαν στην ανατολική περιοχή στη Βραζιλία», εξήγησαν οι ερευνητές.

«Περαιτέρω λάβαμε τον μέσο όρο των τεσσάρων συνόλων δεδομένων ως αναφορά και αναλύσαμε την τάση και την τάση του ρυθμού ανάπτυξης. Η πράσινη επιταχύνθηκε στο 55,15% του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η πράσινη επιτάχυνση της Ινδίας και των ευρωπαϊκών πεδιάδων ήταν η πιο εμφανής, ενώ το πρασίνισμα των πεδιάδων της Κίνας και της Βόρειας Αμερικής επιβραδύνθηκε».

«Μόνο το 14,44% της υδρογείου είχε γίνει καφέ, με την επιτάχυνση (7,28%) και την επιβράδυνση (7,16%) περίπου ίσα».

Σε μια ανάρτηση στο Twitter (“X”) ο Καναδός δρ Jordan Peterson είπε ότι η μελέτη αποδεικνύει ότι εάν οι άνθρωποι δεν ήταν “υστερικοί” θα συνειδητοποιούσαν ότι περισσότερο ατμοσφαιρικό CO2 είναι καλό. Είπε ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι, τα Ηνωμένα Έθνη και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα πρέπει να «παραιτηθούν» και ότι ο χρόνος τους «τελείωσε σοβαρά και αμετάκλητα».

«Τα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι η αλλαγή είναι θετική και μεγάλη από περιβαλλοντική και οικονομική άποψη. Οπότε υποθέτω ότι δεν είμαι απλώς αρνητής του κλίματος πια. Επομένως, πιστεύω ότι οι λάτρεις της κλιματικής Αποκάλυψης προβάλλουν μια πραγματική αντι-αλήθεια», είπε ο Peterson.

«Τα πράσινα δεδομένα είναι συντριπτικά σημαντικά σε σύγκριση με όλες τις αντίθετες συνέπειες. Ταχέως συρρικνούμενες άνυδρες και ημίξηρες περιοχές. Υψηλότερες αποδόσεις καλλιεργειών. Μια περιοχή διπλάσια από τις ΗΠΑ έχει πρασινίσει τις τελευταίες δεκαετίες. Μια πιο εμπεριστατωμένη παραποίηση της αφήγησης των μοιρολατρών δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς».

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ακριβώς τα ίδια συμπεράσματα και απόψεις είχε ο προπάππους της Γκρέτα Τούνμπεργκ της “ακριβίστριας για το κλίμα” που λέει ότι βλέπει το CO2 και το θεωρεί καταστροφικό, και πρέπει να μηδενιστεί – τώραααα!

Η μελέτη δεν είναι η πρώτη που ανακαλύπτει πιθανά θετικά στοιχεία για την κλιματική αλλαγή και τις εκπομπές άνθρακα. Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Nature διαπίστωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να κάνει σημαντικές νέες εκτάσεις χερσαίων καλλιεργειών στο βόρειο ημισφαίριο, με τον Καναδά και τη Ρωσία να είναι οι μεγαλύτεροι νικητές.

Παρακάτω, χάρτες από την κινεζική μελέτη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου