Σελίδες

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αδήλωτο πόλεμο στη Βόρεια Θάλασσα

Αιολικό πάρκο που βρίσκεται μεταξύ των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου Snorre και Gullfaks στη Βόρεια Θάλασσα στα ανοικτά - РИА Новости, 1920, 10.04.2024

© AFP 2024 / OLE BERG-RUSTEN

Victoria Nikiforova

Έξι χώρες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν ξαφνικά να "προστατεύσουν τη Βόρεια Θάλασσα από τους Ρώσους" και υπέγραψαν σχετική συμφωνία. Γιατί, απ' ό,τι φαίνεται; Τι υπάρχει στη Βόρεια Θάλασσα - μήπως πραγματικά "δεν υπάρχουν διαμάντια στις πέτρινες σπηλιές";

Από οικονομικής άποψης, η περιοχή είναι πράγματι ένα μεζεδάκι. Τα τελευταία χρόνια έχει τοποθετηθεί ως ναυαρχίδα της ενεργειακής μετάβασης - σχεδιάζεται να παραχθεί εκεί πράσινο υδρογόνο, να κατασκευαστούν τεράστια αιολικά πάρκα και να παραχθεί έτσι "καθαρή" δημοκρατική ενέργεια.


Αλλά και οι παραδοσιακοί "βρώμικοι υδρογονάνθρακες" αντλούνται από τις παράκτιες χώρες. Οι κύριοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα είναι η Νορβηγία και η Μεγάλη Βρετανία, ακολουθούμενες από τη Γερμανία και τη Δανία. Η Νορβηγία αντλεί τόσα πολλά που δεν προμηθεύει μόνο τον εαυτό της, αλλά και

το ένα τέταρτο όλων των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο. Το Ηνωμένο Βασίλειο καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών του με τοπικό φυσικό αέριο.

Η Ρωσία είχε το δικό της συμφέρον εδώ, αλλά ένα πολύ μετριοπαθές. Από το 2020, η Gazprom παράγει μικρές ποσότητες φυσικού αερίου εδώ σε μερίδιο με τη Γερμανική Wintershell, και τώρα τα περιουσιακά στοιχεία αυτά είναι προς πώληση. Με άλλα λόγια, οι πρώην εταίροι, αγνοώντας όλες τις συμφωνίες, ανάγκασαν τους Ρώσους να φύγουν από το επιχειρηματικό τους sandbox.

Η Ρωσία δεν έχει πρόσβαση στη Βόρεια Θάλασσα. Η Βαλτική Θάλασσα που οδηγεί σε αυτήν αναφέρεται τώρα ως "λίμνη του ΝΑΤΟ". Ποια ακριβώς είναι λοιπόν η ρωσική απειλή, αν δεν βρισκόμαστε φυσικά εκεί, και γιατί οι έξι χώρες της περιοχής -η Βρετανία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Δανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία- χρειάστηκαν τόσο επειγόντως να συνάψουν μια ξεχωριστή συνθήκη για την "προστασία" της Βόρειας Θάλασσας;

Και εδώ είναι ενδιαφέρον να δούμε την περιοχή από στρατιωτική άποψη. Από αυτή την άποψη, η Βόρεια Θάλασσα είναι ίσως το κύριο σημείο που πονάει την Ευρώπη. Εδώ υπάρχουν αμέτρητοι αγωγοί πετρελαίου, αγωγοί φυσικού αερίου, καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας και διαδικτύου που διατρέχουν τον πυθμένα της θάλασσας.

Η παραγωγή υδρογονανθράκων αυξάνεται κάθε χρόνο. Για την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, σχεδιάζεται η κατασκευή γιγαντιαίων ανεμογεννητριών. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αυτές τις ανεμογεννήτριες θα παρέχεται στις πλατφόρμες πετρελαίου μέσω υποβρυχίων καλωδίων. Το υδρογόνο θα παράγεται επίσης σε βάρος της ενέργειας από τα αιολικά πάρκα. Μέχρι το 2030, σχεδιάζουν να παράγουν 120 γιγαβάτ μόνο από τον άνεμο στη Βόρεια Θάλασσα - τέσσερις φορές περισσότερα από ό,τι σήμερα. Οι επενδύσεις εκεί αξίζουν ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Η πανέμορφη θάλασσα, που ενέπνευσε γενιές Γερμανών και Άγγλων ρομαντικών, πρόκειται να γίνει, στην πραγματικότητα, ένα τεράστιο εργοστάσιο που παράγει ενέργεια (καθαρή, βρώμικη - δεν έχει σημασία) για ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως όλη αυτή η υποδομή είναι ασυνήθιστα εύθραυστη και ευάλωτη. Μερικές ακριβείς υποθαλάσσιες εκρήξεις και το όνειρο της ενεργειακής ασφάλειας συγχωρείται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνονται σε τι επικίνδυνο εγχείρημα έχουν υπογράψει. Ο βρετανικός Τύπος είναι γεμάτος υστερία για την αποκάλυψη στην οποία θα μπορούσε να οδηγήσει η ζημιά στους αγωγούς και τα καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας και διαδικτύου στη Βόρεια Θάλασσα.

Τα σπίτια, τα εργοστάσια και τα νοσοκομεία θα πέσουν στο σκοτάδι, οι τραπεζικές κάρτες θα σταματήσουν να λειτουργούν, το μετρό θα μείνει στάσιμο, η βενζίνη θα τελειώσει στα πρατήρια καυσίμων και τα σούπερ μάρκετ, οι αγανακτισμένοι άνθρωποι θα εξεγερθούν στους δρόμους - και όλο αυτό το χάος μπορεί να προκληθεί μόνο από μερικά στοχευμένα χτυπήματα στις υποδομές της Βόρειας Θάλασσας. Δεδομένης της εξάρτησης ολόκληρης της Ευρώπης από την παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας, δεν είναι δύσκολο να προεκτείνουμε αυτό το χάος περαιτέρω - σε όλες σχεδόν τις χώρες της ηπείρου.

Προσοχή - ένα ερώτημα: ποιος πρέπει να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης; Σίγουρα όχι η Ρωσία: δεν είναι κερδοφόρο για εμάς να εμπλακούμε σε σύγκρουση με το μπλοκ του ΝΑΤΟ, και δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε. Αλλά η Ουάσινγκτον δεν χρειάζεται καθόλου μια ενεργειακά ανεξάρτητη Ευρώπη. Τότε ποιος θα αγοράζει αμερικανικό LNG, ποιος θα φιλάει τις αμερικανικές μπότες;

Ο κύριος ωφελημένος από τη διακοπή της λειτουργίας των Nord Streams στη Βαλτική Θάλασσα ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα σε λίγα λεπτά απέκοψαν τους Ευρωπαίους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Κοίταξαν την αντίδραση - οι Ευρωπαίοι τα κατάπιαν όλα. Οι φαρσοκωμωδικές έρευνες των θιγόμενων χωρών δεν οδήγησαν πουθενά. Λοιπόν, τώρα οι Αμερικανοί έχουν carte blanche για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις - ήδη στη Βόρεια Θάλασσα. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν ότι οι Ευρωπαίοι παράγουν οι ίδιοι πάρα πολύ ενέργεια και μπορούν να αρνηθούν το αμερικανικό φυσικό αέριο, ο Γηραιός Κόσμος θα αντιμετωπίσει την ίδια την αποκάλυψη που τόσο γευστικά περιγράφουν οι βρετανικές φυλλάδες.

Τι σχέση έχει αυτό με τους Ρώσους; Αλλά εμείς ήμασταν αυτοί που τα δυτικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούσαν ότι υπονομεύουμε τον Nord Stream. Αν συμβεί κάτι στη Βόρεια Θάλασσα, θα φταίνε και πάλι οι Ρώσοι. Σήμερα, κάθε διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα βρετανικά νησιά αντιμετωπίζεται με εκκωφαντικές κραυγές από Βρετανούς πολιτικούς: οι Ρώσοι "φυτεύουν εκρηκτικά στον βυθό", οπότε σώστε όποιον μπορείτε!

Ωστόσο, ο στρατός μας δεν μπορεί να κάνει τίποτα εδώ. Φαίνεται ότι οι σύμμαχοί μας θα τα καταφέρουν μια χαρά μόνοι τους: θα οργανώσουν τις δικές τους τρομοκρατικές επιθέσεις, θα υπονομεύσουν τις δικές τους υποδομές και θα εξασφαλίσουν το χάος μόνοι τους, το κυριότερο είναι να μην παρέμβουμε.

https://ria.ru/20240410/voyna-1938922469.html

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου