Σελίδες

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Η Ινδία σκοπεύει να επαναλάβει το κινεζικό τέχνασμα

 

© RIA Novosti/Generated by AI

Αλεξάντερ Ντούγκιν

Η Ινδία - προς έκπληξη πολλών - είναι σήμερα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 8,4% το 2023. Μέχρι το 2027, θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, η Ινδία έχει πιθανότητες να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και ακόμη και την Κίνα τη δεκαετία του 2030.

Η Ινδία κατέχει ηγετική θέση τόσο σε δημογραφικό επίπεδο όσο και στον τομέα της πληροφορικής. Η ινδική διασπορά ελέγχει πλέον ένα σημαντικό τμήμα της Silicon Valley, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι ο Ρίσι Σουνάκ, ινδικής καταγωγής, αν και φιλελεύθερος-παγκοσμιοποιητής. Είναι ενδιαφέρον ότι ένας σημαίνων συντηρητικός πολιτικός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, επίσης ινδικής καταγωγής, ο Vivek Ramaswamy, αποτελεί τον απόλυτο ιδεολογικό αντίποδα του Sunak. Σε κάθε περίπτωση, οι Ινδοί βγαίνουν μπροστά.

Έχουμε να κάνουμε με ένα εντελώς νέο φαινόμενο - τη γέννηση μπροστά στα μάτια μας ενός νέου κέντρου του κόσμου. Η Ινδία οφείλει μεγάλο μέρος της επιτυχίας της στη νέα στροφή στην πολιτική που επήλθε με την άνοδο στην εξουσία του συντηρητικού κόμματος Bharatiya Janata. Στην πραγματικότητα, η σύγχρονη Ινδία ιδρύθηκε κατά τη

διάρκεια της αποαποικιοποίησης από ένα διαφορετικό -αριστερό και προοδευτικό- κόμμα, το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο. Φυσικά, η υψηλότερη αξία για τους Ινδούς μετά την ανεξαρτησία ήταν η απελευθέρωση από τις συνέπειες της αποικιοκρατίας, αλλά η Ινδία παρέμεινε μέλος της μετα-αποικιοκρατικής Κοινοπολιτείας των Εθνών που κυριαρχείται από τη Βρετανία και προσκολλήθηκε σφιχτά στη δημοκρατία που εγκατέστησαν οι Βρετανοί, καυχιόταν μάλιστα ότι ήταν "η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο". Το Κογκρέσο αρκέστηκε στο να αποκτήσει η χώρα πολιτική ανεξαρτησία από τους πρώην αφέντες της, αλλά συμφώνησε να μιμηθεί το κοινωνικοπολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό παράδειγμα της Δύσης.

Το μονοπώλιο του Κογκρέσου στην εξουσία στην Ινδία υπονομεύτηκε για πρώτη φορά από τη νίκη ενός εναλλακτικού δεξιού συντηρητικού κόμματος, του Κόμματος Bharatiya Janata, στις εκλογές του 1996 για την κάτω βουλή του κοινοβουλίου (Lok Sabha). Το ίδιο το κόμμα δημιουργήθηκε από το ακραία συντηρητικό Rashtriya Swayamsevak Sangh το 1980.

Το 2014, ο Ναρέντρα Μόντι έγινε πρωθυπουργός από αυτό το κόμμα και παραμένει μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Μόντι έχει κάθε λόγο να διατηρήσει τη θέση του στις εκλογές του 2024, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 19 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν την 1η Ιουνίου.

Η διακυβέρνηση του κόμματος Bharatiya Janata και το προσωπικό πολιτικό χάρισμα του Μόντι άλλαξαν ριζικά την Ινδία. Παρεμπιπτόντως, το επίσημο όνομα της Ινδίας υπό τον Μόντι άλλαξε στο σανσκριτικό όνομα Bharat. Το γεγονός είναι ότι ο Μόντι βασίζεται σε μια εντελώς διαφορετική ιδεολογία από το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο.

Αρχικά, υπήρχαν δύο κατευθύνσεις στον αγώνα της Ινδίας για ανεξαρτησία από τους Βρετανούς: η μία ήταν ήπια και ειρηνιστική, ενσαρκωμένη στη μορφή του Μαχάτμα Γκάντι και επικεντρωμένη στη μη βίαιη αντίσταση, και η άλλη πιο μαχητική και ασυμβίβαστη, εκπροσωπούμενη από προσωπικότητες όπως ο Ινδός παραδοσιακός Μπαλ Γκανγκαντάρ Τίλακ, ο ιδρυτής του Rashtriya Swayamsevak Sangh, Keshav Hedgewar, και ο εθνικιστής Vinayak Savarkar.

Οι Βρετανοί, οι οποίοι εγκατέλειπαν τη χώρα, εμπιστεύτηκαν αθόρυβα την εξουσία στην Ινδία (έχοντας προηγουμένως αποξενώσει από αυτήν μια σειρά από εδάφη που κατοικούνταν από μουσουλμάνους - το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, καθώς και τη Σρι Λάνκα, το Μπουτάν και το Νεπάλ) στο Κογκρέσο, πιστεύοντας ότι το κόμμα αυτό θα διατηρούσε την Ινδία στη ζώνη της αγγλοσαξονικής επιρροής και θα την οδηγούσε στο δρόμο του εκσυγχρονισμού και του εκδυτικισμού (με περιφερειακές ιδιαιτερότητες), δηλαδή κάποια μορφή αποικιακού ελέγχου θα παρέμενε.

Αντίθετα, οι κύριοι αντίπαλοι του Κογκρέσου από την αρχή του αγώνα για την ανεξαρτησία πίστευαν ότι η Ινδία δεν ήταν απλώς μια χώρα ή μια πρώην αποικία, αλλά η επικράτεια ενός ισχυρού και ξεχωριστού πολιτισμού. Σήμερα την αποκαλούμε κράτος-πολιτισμό. Η ιδέα αυτή διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Kanaiyalal Munshi και ονομάστηκε "Akhand Bharat", "Αδιαίρετη Ινδία" ή "Μεγάλη Ινδία".

Το 2022, ο Ναρέντρα Μόντι αποκάλεσε ως κύριο στόχο την "αποαποικιοποίηση του ινδικού πνεύματος". Και μπροστά μας εμφανίζεται μια Ινδία που δεν γνωρίζαμε καθόλου - μια δεξιά συντηρητική Ινδία, ένα βεδικό κράτος-πολιτισμό, μια Μεγάλη Ινδία που έχει μπει στο δρόμο της απόλυτης κυριαρχίας.

Φυσικά, ένας επιφανειακός παρατηρητής θα παρατηρήσει εδώ μια αντίφαση: η Ινδία έρχεται γεωπολιτικά πιο κοντά στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, εμπλέκεται σε μια αυξανόμενη συνοριακή σύγκρουση με την Κίνα (εξ ου και η συμμετοχή της Ινδίας σε διάφορα περιφερειακά αντι-κινεζικά μπλοκ, όπως το QUAD κ.λπ.), και οι σχέσεις με τον ισλαμικό κόσμο επιδεινώνονται - τόσο στο εσωτερικό της Ινδίας όσο και σε σχέση με το Πακιστάν. Αν οι Ινδοί παραδοσιακοί ενδιαφέρονται για την "αποαποικιοποίηση του ινδικού πνεύματος" και την καταπολέμηση του δυτικού υλικού πολιτισμού, τι κοινό έχουν με τις ΗΠΑ;

Για να λύσουμε αυτή την ασάφεια, μπορούμε να ανατρέξουμε στην ιστορία της ανόδου της σύγχρονης Κίνας. Εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ (CFR), και ιδιαίτερα ο Χένρι Κίσινγκερ προσωπικά, προσέφεραν στην Κίνα μια διμερή εταιρική σχέση εναντίον της ΕΣΣΔ στα τέλη της δεκαετίας του 1970, προκειμένου να συντριβεί οριστικά το σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Η Κίνα υπό τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ επωφελήθηκε από αυτό και σταδιακά κατά τη διάρκεια 40 ετών μετατράπηκε από οικονομικός πελάτης των ΗΠΑ σε έναν ισχυρό ανεξάρτητο πόλο με τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν πλέον εισέλθει σε ανταγωνισμό και, στην πραγματικότητα, σε εμπορικό πόλεμο. Η κλιμάκωση του προβλήματος γύρω από την Ταϊβάν καθιστά δυνατή την πρόβλεψη της μετάβασης αυτής της αντιπαράθεσης σε ένα θερμό στάδιο.

Τώρα οι ίδιες παγκοσμιοποιητικές δυνάμεις στη Δύση αποφάσισαν να υποστηρίξουν την Ινδία - αυτή τη φορά εναντίον της Κίνας. Και ο Μόντι, δεδομένης της κινεζικής εμπειρίας, υιοθέτησε αυτή τη στρατηγική. Αλλά όπως ακριβώς η Κίνα χρησιμοποίησε την παγκοσμιοποίηση για τους δικούς της σκοπούς, όχι χάνοντας, αλλά ενισχύοντας την κυριαρχία της, το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η Μεγάλη Ινδία. Αρχικά, λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές πραγματικότητες της διεθνούς πολιτικής, θα μεγιστοποιήσει την ισχύ της, θα αυξήσει την ευημερία του τεράστιου πληθυσμού της, το μέγεθος της εγχώριας αγοράς της, τη στρατιωτική της ισχύ, το τεχνολογικό της δυναμικό και στη συνέχεια, την κατάλληλη στιγμή, θα αναδειχθεί ως ένας πλήρως ανεξάρτητος και κυρίαρχος πόλος.

Αυτή η στρατηγική γίνεται καλύτερα κατανοητή από τους ίδιους τους παγκοσμιοποιητές. Έτσι, ο Τζορτζ Σόρος και το απαγορευμένο στη Ρωσία Ίδρυμά του Open Society Foundation, το οποίο έθεσε ανοιχτά ως κύριο στόχο του την καταπολέμηση της παράδοσης, της κυριαρχίας και των ανεξάρτητων πολιτισμών και κοινωνιών, κήρυξαν τον πόλεμο στον Ναρέντρα Μόντι και το κόμμα Bharatiya Janata. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο υποστήριξε το αντιπολιτευόμενο Κογκρέσο, αλλά άρχισε επίσης να υποδαυλίζει ενεργά την κοινωνική και εθνοτική διχόνοια στην Ινδία, ιδίως καλώντας τους Ντάλιτ (μια ευρέως διαδεδομένη ταξινομημένη κάστα) να εξεγερθούν εναντίον του Μόντι. Αυτή είναι μια άλλη εκδοχή της "έγχρωμης επανάστασης" προς την οποία οδηγούν οι παγκοσμιοποιητές.

Η Ρωσία πρέπει απλώς να συνειδητοποιήσει τις θεμελιώδεις αλλαγές που συντελούνται στην Ινδία. Είναι μια πολύ διαφορετική χώρα από εκείνη με την οποία αναπτύξαμε αρκετά στενές σχέσεις κατά τη σοβιετική περίοδο. Ναι, οι Ινδοί εξακολουθούν να είναι πολύ συμπαθείς και νοσταλγικοί απέναντι στους Ρώσους. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τους αριστερούς στο Κογκρέσο (όπου, παρεμπιπτόντως, υπό την επιρροή του Σόρος, οι φωνές των ρωσοφοβικών γίνονται όλο και πιο δυνατές), αλλά και για τους δεξιούς παραδοσιακούς. Και σε αυτή την περίπτωση, τον καθοριστικό ρόλο δεν παίζει η αδράνεια, αλλά η σαφής κατανόηση ότι η Ρωσία δηλώνει κράτος πολιτισμού, είναι μια σημαντική δύναμη στην οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου και επίσης περνάει ένα είδος "αποαποικιοποίησης της συνείδησης". Ενώ η Ινδία έχει ορισμένα ζητήματα σύγκρουσης -ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές- με την Κίνα, ένα άλλο κράτος πολιτισμού και έναν άλλο πόλο του πολυπολικού κόσμου, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο με τη Ρωσία ούτε καν στο απώτερο μέλλον.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να έρθουμε πιο κοντά στην Ινδία παρά τη στενή στρατηγική μας εταιρική σχέση με την Κίνα. Αντιθέτως, έχουμε ζωτικό συμφέρον να επιλύσουμε τις σχέσεις μεταξύ αυτών των δύο μεγάλων δυνάμεων, διότι αν ξεσπάσει μια σύγκρουση μεταξύ τους (κάτι για το οποίο ακριβώς πιέζει η Δύση), οι προοπτικές για έναν πολυπολικό κόσμο θα μετατοπιστούν επ' αόριστον. Η Ρωσία υπερασπίζεται τώρα τις παραδοσιακές της αξίες. Θα πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε καλύτερα όλους εκείνους που έχουν υπερασπιστεί τις δικές τους.

Και τότε η ενεργειακή εταιρική σχέση, τα στρατηγικά σχέδια για τον διάδρομο μεταφορών Βορρά-Νότου, οι διαδικασίες ευρασιατικής ολοκλήρωσης, η συνεργασία στην υψηλή τεχνολογία (και η Ινδία είναι πλέον ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην πληροφορική) και τα χρηματοοικονομικά θα αποκτήσουν μια νέα ιδεολογική διάσταση: οι παραδοσιακοί που ενδιαφέρονται για την πολιτισμική κυριαρχία και για την αναχαίτιση της επέκτασης του δυτικού ηγεμόνα θα κατανοήσουν ο ένας τον άλλον πολύ καλύτερα.

https://ria.ru/20240418/indiya-1940665821.html

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου