Σελίδες

Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Η Αναστάση του Κυρίου και η Επανάσταση του 1821

 205 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (Κέρκυρα, 6/4/1819)

Ανήμερα του Πάσχα του 1819 ο Καποδίστριας βρισκόταν στην Κέρκυρα. Για την Πάργα έκλαψε. Με τον Κολοκοτρώνη τα είπε. Οι διαπραγματεύσεις με τον «πενθερό» (Αλή πασά) είχαν μπει στο αυλάκι. Άλλες εργασίες δεν είχε. Σκέφτηκε λοιπόν να βάλει κάποιες σκέψεις του στο χαρτί, επειδή γνώριζε ότι κάτι τυχοδιώκτες, άθεοι καρμπονάροι τύπου Γαλάτη και Τσακάλωφ παρέσερναν το έθνος σε επανάσταση à la Robespierre.[1] Έγραψε  ένα κείμενο στα γαλλικά (Observations sur les moyens d’améliorer le sort de Grecs) και το έστειλε στον Ρώσο πρέσβη της Κων/πολης. Ίσως να το έστειλε και σε κάποιους ακόμα παραλήπτες.

Έλα όμως που τίποτα δεν μένει κρυφό. Η αγγλική κατασκοπεία το ανακάλυψε. Κυκλοφορούσε ανώνυμα στα ελληνικά από τον Ιανουάριο του 21 μεταξύ των προκρίτων, οπλαρχηγών, αρχιερέων. Το επισήμαναν στον υπουργό εξωτερικών της Μ. Βρετανίας δυο διπλωματικοί απεσταλμένοι της: ο Meyer και ο Strangford. Ο George Waddington το χαρακτήρισε very singular document και

το περιέλαβε ολόκληρο στο βιβλίο του A visit to Greece in 1823 and 1824. Τι έλεγε αυτό το κείμενο;

Έλεγε ότι η πορεία του φωτισμού των νέων πλησιάζει να υλοποιήσει τον στόχο της. Ότι έξω από την Εκκλησία δεν υπάρχει Ελευθερία. Μόνο πάνω στις αρχές της χριστιανικής πίστης θα στηθεί ένα κράτος-σωτηρία για τους Έλληνες που θα καταφέρουν να βρεθούν εκτός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το θέμα παραμένει ανέγγιχτο για την ιστορία, αφού είναι μεταξύ εκείνων που οδηγεί άμεσα στον πυρήνα του 21: «ποιοι και για ποιο λόγο οργάνωσαν την επανάσταση;»

[1] Αυτή είναι η πάγια εξήγηση που επικαλείται, όποιος ιστορικός (κυρίως πανεπιστημιακός) αναγκαστεί να παραδεχθεί την ύπαρξη του καποδιστριακού κειμένου. Η δικαιολογία για την παρουσία του Καποδίστρια στην Κέρκυρα παραμένει ίδια: ιδιωτική επίσκεψη!

Στέργιος Ζυγούρας

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου