Σελίδες

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Ο ΠΟΥ ισχυρίζεται πως «Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του αγέννητου παιδιού και πρέπει να πάρουμε μέτρα».

Διαβάζουμε σε ένα μεγάλο μέσο της Αυστραλίας το οποίο το χει παρει απο το ABC ένα άρθρο που ισχυρίζεται πως: Οι καύσωνες και οι κυκλώνες επηρεάζουν την υγεία των αγέννητων μωρών στην Αυστραλία, λένε οι ειδικοί.. κάτι το οποίο φυσικά ισχυρίζεται και ο ΠΟΥ.

Ας δούμε τι λέει το επιστημονικό αυτό άρθρο…

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι ακραίες θερμοκρασίες και οι φυσικές καταστροφές συνδέονται με πρόωρους τοκετούς, θνησιγενείς τοκετούς και ακόμη και μη φυσιολογικό βάρος και μέγεθος κύησης σε πολλά μέρη του κόσμου – όχι μόνο της Αυστραλίας.

Και με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να ανεβαίνουν και να ανεβαίνουν και τις φυσικές καταστροφές να γίνονται πιο συχνές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι οι μητέρες και τα μωρά τους βρίσκονται σε κίνδυνο.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία της μητέρας, του νεογέννητου και του γεννημένου παιδιού που δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί», λέει ο ΠΟΥ.

Η αδράνεια μπορεί ακόμη και

να σημαίνει ότι χάνουμε μερικές από τις σκληρές προόδους για την επιβίωση της μητέρας και του νεογένητου μωρού της».

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναρωτηθούμε: πότε νοιάστηκαν για τα αγέννητα μωρά αυτοί που μας λένε ότι τα μωρά επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή;

Δείτε όμως και το άρθρο: Κάτι τρομερό συμβαίνει με τους θανάτους νεογνών και τις αποβολές… και δε μας παίρνει άλλο να παριστάνουμε τους ηλίθιους!

Και συνεχίζει το άρθρο:

Δεδομένου ότι η Αυστραλία είναι  μια από τις ανεπτυγμένες χώρες που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής , οι ειδικοί λένε ότι χρειαζόμαστε μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις τώρα.

Αλλά η ικανότητα στις μέλλουσες μητέρες, ιδιαίτερα των πιο περιθωριοποιημένων, να προστατεύονται από περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες είναι αρκετά περιορισμένη.

Όχι πολύ ζέστο, αλλά ούτε πολύ κρύο…

Υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια πρόωρες γεννήσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά μια πιο ζεστή Γη θα μπορούσε να σημαίνει ότι βλέπουμε ακόμη περισσότερες.

Ερευνητές που μελέτησαν σχεδόν ένα εκατομμύριο μητέρες στη Νέα Νότια Ουαλία βρήκαν 16% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού (όταν ένα μωρό γεννιέται πριν από τις 37 εβδομάδες) για εκείνες που ζουν στο 5% των πιο ζεστών περιοχών της πολιτείας.

Παγκοσμίως, οι πρόωροι τοκετοί είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά κάτω των πέντε ετών. Μπορούν να προκαλέσουν δια βίου προβλήματα υγείας, όπως πνευμονική νόσο και σωματικές ή διανοητικές αναπηρίες.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι  οι θνησιγένειες αυξάνονται περίπου 5 τοις εκατό για κάθε 1 βαθμό Κελσίου αύξηση της θερμοκρασίας, και αυτή η σχέση είναι ιδιαίτερα έντονη τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης.

Αν και οι επιπτώσεις μπορεί να φαίνονται μικρές, η αυξανόμενη συχνότητα και η ένταση των κυμάτων καύσωνα επιβαρύνει περισσότερο τις εγκύους που είναι ήδη πιο ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες.

Κι εδώ το άρθρο κάνει ένα τεράστιο άλμα και μας λέει: Δεν είναι η ίδια η κλιματική αλλαγή το πρόβλημα, αλλα και το άγχος που την προκαλεί…

Ο επικεφαλής ερευνητής Sylvester Dodzi Nyadanu μελέτησε το θερμικό στρες που βιώνουν περισσότερες από 380.000 μητέρες στη Δυτική Αυστραλία, από την προ σύλληψη έως τον τοκετό, μεταξύ 2000 και 2015.

Είναι η πρώτη μελέτη του είδους της που χρησιμοποιεί τον Universal Thermal Climate Index (UTCI), ο οποίος είναι ο πιο ακριβής τρόπος μέτρησης της ανθρώπινης φυσιολογικής απόκρισης στις μετεωρολογικές συνθήκες.

Το μη φυσιολογικό βάρος κατά τη γέννηση σχετίζεται με την ανάπτυξη πολλών καταστάσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η νευροαναπτυξιακή καθυστέρηση. Από τα μωρά που μελετήθηκαν, σχεδόν το 10 τοις εκατό γεννήθηκαν πολύ μικρά και σχεδόν το 10 τοις εκατό γεννήθηκαν πολύ μεγάλα για την ηλικία κύησης.

Και οι μητέρες που εκτέθηκαν είτε σε ακραίο στρες κρύου (10,3 C στην κλίμακα UTCI) είτε σε θερμικό στρες (26 C) είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μωρά με μη φυσιολογικό βάρος γέννησης.

Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο και για τις μη Καυκάσιες μητέρες, τις καπνίστριες, τις μεγαλύτερες από 34 ετών και τις μητέρες που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές της Δυτικής Αυστραλίας.

“Αυτό είναι σοβαρό. Δεν διατρέχουν όλες οι μητέρες και τα παιδιά τον ίδιο κίνδυνο, επομένως πρέπει να διαθέσουμε επειγόντως πόρους για την υποστήριξή τους”, λέει ο Δρ Nyadanu.

Συχνά συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να κρατούν χαμηλά τα επίπεδα άγχους τους – αλλά προσπαθήστε να το κάνετε όταν μια πυρκαγιά ή κυκλώνας χτυπήσει την περιοχή σας.

Η Alison Behie, επικεφαλής βιολογικής ανθρωπολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, και η διδακτορική ερευνήτρια Cynthia Parayiwa εξέτασαν τον αντίκτυπο τριών τροπικών κυκλώνων που έπληξαν το Κουίνσλαντ  μεταξύ 2011 και 2017.

Βρήκαν ότι οι μέλλουσες μητέρες που ζούσαν στο μονοπάτι της καταστροφής ήταν πιο πιθανό να έχουν πρόωρους τοκετούς ή μικρότερα μωρά.

Τα ευρήματα ήταν παρόμοια με μια προηγούμενη μελέτη που έκανε ο καθηγητής Behie για  έγκυες γυναίκες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαύρου Σαββάτου στη Βικτώρια το 2009 και ακολούθησαν αναφορές  περισσότερων θνησιγενών γεννήσεων γύρω από τις πυρκαγιές 2019-2020 στη Νέα Νότια Ουαλία .

Ένα φορτηγό της Πυροσβεστικής Αρχής της χώρας απεικονίζεται μπροστά στις φλόγες ενώ καταπολεμά μια πυρκαγιά Bunyip
Οι γυναίκες που εκτέθηκαν στις πυρκαγιές στη Βικτώρια κατά τη διάρκεια του δεύτερου ή του τρίτου τριμήνου είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα.

Ενώ είναι καλά αποδεδειγμένο ότι οι φυσικές καταστροφές μπορούν να επηρεάσουν το έμβρυο, ο καθηγητής Behie λέει ότι δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό.

«Υποθέτουμε ότι οφείλεται στο υψηλό άγχος που αισθάνεται η μητέρα, αλλά δεν καταλαβαίνουμε πώς αυτό το άγχος στην πραγματικότητα φτάνει στο έμβρυο».

Αν και ο ακριβής μηχανισμός είναι ασαφής, μπορεί να υπάρχουν αρκετοί παράγοντες.

Και αυτή συνεχίζεται και επικεντρώνεται ξαφνικά μόνο στο άγχος

Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, που έχουν ανησυχητικές επιπτώσεις στη ροή για το έμβρυο.

Μπορεί να σημαίνει ότι ρέει λιγότερο αίμα στη μήτρα και ότι το μωρό λαμβάνει λιγότερα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί, λέει ο Δρ Nyadanu.

Εναλλακτικά, μπορεί επίσης να προκαλέσει υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να μεταφερθεί στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και να αυξήσει το μέγεθός του.

Το άγχος προκαλεί επίσης το σώμα σας να παράγει περισσότερη από την ορμόνη του στρες κορτιζόλη, προσθέτει ο καθηγητής Behie.

«Σε ένα πραγματικά αγχωτικό περιβάλλον, το σώμα μπορεί να λαμβάνει το σήμα ότι δεν είναι η καλύτερη στιγμή για αναπαραγωγή, επομένως μπορεί να επενδύσει στην επιβίωση της μητέρας σε σχέση με το μωρό και να συνεχίσει να αναπαράγεται σε μια εποχή που οι πόροι είναι καλύτεροι», λέει ο καθηγητής Behie. .

Ο καθηγητής Behie λέει «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες επηρεάζουν το αποτέλεσμα των τοκετών, ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία των παιδιών της Αυστραλίας». Λογική που σπάει κόκκαλα.

Το άρθρο κλέινει με το συμπέρασμα:

«Πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη ως ζήτημα αναπαραγωγικής υγείας και να σκεφτούμε πώς οι έγκυες γυναίκες είναι μια αρκετά ευάλωτη ομάδα καθώς αλλάζει το περιβάλλον μας», λέει ο καθηγητής Behie.

Ο Δρ Nyadanu πιστεύει ότι οι μετεωρολογικές οργανώσεις πρέπει να εκδίδουν συγκεκριμένες προειδοποιήσεις για τις έγκυες γυναίκες και να τους δίνουν οδηγίες να μην βγαίνουν από το σπίτι όταν κάνει πολύ ζέστη ή κρύο.

«Αλλά περισσότερο από αυτό, πρέπει να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα [αν θέλουμε να] διασφαλίσουμε ότι τα αποτελέσματα των γεννήσεων δεν επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή».

Θυμάστε που λέγαμε αστειεύομενοι πως θα μας πουν στο τέλος για τους υπερβολικούς θανάτους ευθύνεται η κλιματική αλλαγή; Να που μας το παν και δεν είναι πια αστείο… Και τι θα κάνουμε; Θα συνεχίζουμε να γελάμε για να μη το χάσουμε τελείως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου