Σελίδες

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Στο Ελληνικό φτιαχνεται η πρώτη «πόλη των 15 λεπτών» στην Ελλάδα – πως πραγματικά θα είναι αυτές οι πόλεις.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, η νέα πόλη που δημιουργείται από τα θεμέλια της έχει ως στόχο οι κάτοικοι της να ικανοποιούν τις βασικές καθημερινές λειτουργίες (πχ εργασία, ψώνια, εκπαίδευση υγεία) εντός 15 λεπτών με τα πόδια, με ποδήλατο ή συγκοινωνίες.

Αναφορικά με τον πράσινο χαρακτήρα της νέας πόλης, όπως ανέφερε ο Θεόδωρος Γαβριηλίδης, Chief Investment Officer της Lamda Development, φιλοδοξία είναι να αποτελέσει η νέα πόλη ένα παγκόσμιο πρότυπο. Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι η κατασκευή όλων των κτηρίων στο Ελληνικό θα είναι πράσινη, το σύνολο της ετήσιας ανάγκης για ηλεκτρικό ρεύμα θα καλύπτεται από πράσινη ενέργεια, τα απορρίμματα θα ανακυκλώνονται και, γενικότερα, θα εφαρμόζονται όλες οι αρχές κυκλικής οικονομίας και στη διάρκεια της κατασκευής του έργου. Όπως με επαναχρησιμοποίηση μέρους των υλικών, δημιουργία εφαρμογής για τους κατοίκους της πόλης κλπ.

Αυτό ωστόσο που παρέλειψε να πει, είναι πως οι πολίτες αυτών των “έξυπνων πόλεων” ανταλλάσουν τις ευκολίες τους, με το μεγάλο κόστος της ελευθερία τους .» Μια τέτοια μεγάλη έξυπνη πόλη της Κίνας είναι γνωστή ως

Greater Bay Area και ο ιστότοπος του WEF την οραματίζεται για όλο τον σύγχρονο δυτικό κόσμο.

Η Κίνα, η οποία πρωτοπορεί παγκοσμίως με τέτοιες κοινότητες υψηλής τεχνολογίας στις οποίες οι κάτοικοι παρακολουθούνται όλο το εικοσιτετράωρο, κάθε δράση τους είναι υπό συνεχή επιτήρηση και κάθε συσκευή συνδέεται με έναν κεντρικό εγκέφαλο που λειτουργεί από τεχνητή νοημοσύνη με το οποίο μπορούν να βλέπουν ακόμα και τι έχουν μέσα στο ψυγείο τους. 

Διαβάζουμε περεταίρω: Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου σε αφιέρωμα της εκπομπής «New Brave Greece» στον ANT1, η νέα πόλη που δημιουργείται από τα θεμέλια της έχει ως στόχο οι κάτοικοι της να ικανοποιούν τις βασικές καθημερινές λειτουργίες (πχ εργασία, ψώνια, εκπαίδευση υγεία) εντός 15 λεπτών με τα πόδια, με ποδήλατο ή συγκοινωνίες. Την τάση αυτή την έχουμε δει να αναπτύσσεται ήδη σε πόλεις όπως η Κοπεγχάγη, το Άμστερνταμ και η Σιγκαπούρη.

Πάρτε μια άποψη για το πόσο καλά υποδέχτηκαν οι κάτοικοι αυτές τις πόλεις: Ακτιβιστές στο Λονδίνο κατά της πολιτικής του WEF των «15λεπτών πόλεων» σπάζουν τις κάμερες ελέγχου και επιτίθενται στα οχήματα Χαμηλών Εκπομπών (Ulez).

Η Οξφόρδη υπήρξε η πρώτη πόλη που από τον Νοέμβριο του 2022, το συμβούλιο της κομητείας ενέκρινε ένα πειραματικό μοντέλο κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της συμφόρησης. Το φθινόπωρο του 2024, έξι μέρη κυκλοφορίας θα χωρίσουν το κέντρο σε ζώνες 15λεπτών, με τους οδηγούς να διαθέτουν μόνο 100 άδειες ετησίως για να εξέλθουν από αυτές. Το ακούσατε αυτό πουθενά;

Οι ζώνες αυτές παρακολουθούνται από κάμερες Automatic Number Plate Recognition (ANPR) δηλαδή έχουν 24ωρο έλεγχο και τυχόν ταξίδια που θα πραγματοποιούνται έξω απο αυτές τις ζώνες χωρίς άδεια και θα επιφέρουν πρόστιμα. 

Όπως έχει πει ο ειδικός σε θέματα ιδιωτικότητας Vincent Mosco, «Το όφελος από τις έξυπνες πόλεις πηγαίνει ξεκάθαρα στις αρχές που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την σύγχρονη υψηλή τεχνολογία για να επεκτείνουν την επιτήρηση. Πηγαίνει επίσης στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που επωφελούνται πρώτα από την κατασκευή της υποδομής της έξυπνης πόλης και δεύτερον από την εμπορευματοποίηση και την κατανάλωση προϊόντων ολόκληρου του χώρου της έξυπνης πόλης. 

Οι «πόλεις 15 λεπτών» ή αλλιώς «έξυπνες» πόλεις, που τις προωθούν με ψέματα τα ΜΜΕ, και που οραματίζεται το WEF. Προέρχονται φυσικά απο το μοντέλο της Κίνας και θα είναι το κλειδί για τα κλιματικά lockdown, όπως και ο προθάλαμος για το κοινωνικό μας πιστωτικό σκορ.

Να θυμίσουμε επίσης, πως ο δήμαρχος του Λονδίνου είχε κάνει την απαράδεκτη δήλωση: «Όποιος αντιτίθεται στις πόλεις 15λεπτών είναι ακροδεξιός εξτρεμιστής, αρνητής του Covid και… του εμβολίου». Δηλαδή το κλασικό αφήγημα, σε κάθε νέο τους τερατούργημα.

το είδα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου