Σελίδες

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Η Ψηφιακή Φυλακή, η Ελεύθερη Βούληση και η Οπτογενετική τι σχέση έχουν μεταξύ τους; [ΒΙΝΤΕΟ]

Πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι να αμφισβητούν το προσωπικό τους συμφέρον και να μην αισθάνονται τύψεις γι' αυτό; 

- Δεδομένης της παραφροσύνης που βλέπουμε από το ευρύ κοινό αυτές τις μέρες αναφορικά με την προθυμία του να πετάξει τα δικαιώματά του. Είτε πρόκειται για το δικαίωμα στην οπλοκατοχή είτε για το δικαίωμα του ελεύθερου λόγου, είτε για το δικαίωμα στη συγκέντρωση είτε για την ελευθερία άσκησης της νομικής διαδικασίας αναρωτιέται κανείς τι στα κομμάτια συμβαίνει. Πώς κατάντησαν έτσι οι άνθρωποι;

- Πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι να αμφισβητούν το προσωπικό τους συμφέρον και να μην

αισθάνονται τύψεις γι' αυτό;


- Θα σας ξεναγήσω στο τι πραγματικά συμβαίνει στο παρασκήνιο του κόσμου ενώ όλα αυτά παρουσιάζονται ως αναγκαίες ενέργειες για το γενικότερο καλό της ανθρωπότητας.

Το 2013, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον εγκέφαλο. Την έρευνα του εγκεφάλου μέσω της προώθησης καινοτόμων νευροτεχνολογιών.

ΟΠΤΟΓΕΝΕΤΙΚΗ

Η μελέτη, περιγράφει έναν τρόπο χειραγώγησης των εγκεφαλικών νευρώνων ενός πειραματόζωου με τέτοια ακρίβεια ώστε να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται συμπεριφορές. Ο σκοπός του τηλεχειριζόμενου ποντικιού δεν είναι να δημιουργηθεί ένας στρατός από ρομπο-ποντίκια αλλά να τελειοποιηθεί μια τεχνική που θα ελέγχει τη συμπεριφορά ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας νευρώνες.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των νευρώνων ονομάζεται DREADDs [Designer Receptors Exclusively Activated by Designer Drugs -Σχεδιασμένοι Υποδοχείς Αποκλειστικής Ενεργοποίησης από Σχεδιασμένα Φάρμακα].

Οι DREADD είναι τεχνητοί υποδοχείς που μπορούν να τοποθετηθούν σε νευρώνες μέσω γενετικής τροποποίησης σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια. Αυτοί οι τεχνητοί υποδοχείς επιτρέπουν στους ερευνητές να ελέγχουν τη νευρική δραστηριότητα σε συγκεκριμένες ομάδες νευρώνων, χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα φάρμακα που επιδρούν μόνο σε αυτούς του τεχνητούς υποδοχείς.

Οι DREADDs επιτρέπουν στους ερευνητές να μελετήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και την αλληλεπίδραση μεταξύ διαφόρων ομάδων νευρώνων, προσφέροντας μια ισχυρή εργαλειοθήκη για την κατανόηση της νευρολογικής λειτουργίας και των διαταραχών του νευρικού συστήματος.

Επειδή ο υποδοχέας δεν ανταποκρίνεται σε άλλα μόρια συμπεριλαμβανομένων αυτών του εγκεφάλου ο μόνος τρόπος για να ενεργοποιηθούν οι νευρώνες είναι μέσω τεχνητών μορίων.

Ο σχεδιασμένος υποδοχέας, λόγω της τεχνητής του φύσης, δεν ανταποκρίνεται σε φυσικά μόρια που υπάρχουν φυσιολογικά στον εγκέφαλο.

Αυτό σημαίνει ότι οι φυσικοί υποδοχείς στον εγκέφαλο δεν αλληλεπιδρούν με τον σχεδιασμένο υποδοχέα, άρα οι νευρώνες που φέρουν αυτόν τον τεχνητό υποδοχέα ενεργοποιούνται μόνο μέσω της ειδικής αλληλεπίδρασης με φάρμακα που σχεδιάστηκαν ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Οι νευρώνες φέρουν τον τεχνητό υποδοχέα μέσω γενετικής τροποποίησης.

Κατά τη διαδικασία της γενετικής τροποποίησης, το γονιδίο που κωδικοποιεί τον τεχνητό υποδοχέα εισάγεται ή τροποποιείται στο DNA των νευρώνων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαφόρων τεχνικών, όπως η χρήση της τεχνολογίας CRISPR-Cas9 ή άλλων μεθόδων για να ενσωματωθεί ή να επεξεργαστεί το γονιδίωμα των νευρώνων, προκειμένου να εκφραστεί αυτό το επιθυμητό γονίδιο που κωδικοποιεί τον σχεδιασμένο υποδοχέα.

Κατόπιν, οι νευρώνες που έχουν υποστεί αυτήν την τροποποίηση εκφράζουν τον τεχνητό υποδοχέα στην εξωτερική τους επιφάνειά, επιτρέποντας την αλληλεπίδραση με ειδικά σχεδιασμένα φάρμακα για την ενεργοποίηση τους.

Καθώς ο υποδοχέας είναι προσδιορισμένος να αντιδρά μόνο σε συγκεκριμένα φάρμακα ή μόρια, η τοποθέτησή του στην επιφάνεια των νευρώνων επιτρέπει την επιλεκτική τους ενεργοποίηση όταν αυτά τα φάρμακα εισέρχονται στο σώμα του ζώου ή του ανθρώπου. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στους ερευνητές να ελέγχουν τη νευρική δραστηριότητα σε συγκεκριμένες ομάδες νευρώνων.

Οι DREADDs λοιπόν επιτρέπουν στους επιστήμονες να χειρίζονται τους νευρώνες χωρίς να εμφυτεύεται κάτι στον εγκέφαλο.

Τα τρέχοντα οπτογενετικά πειράματα βασίζονται στην εξαγωγή "οψινών" που είναι φωτοευαίσθητες πρωτεΐνες από φυτά που μπορούν να εισαχθούν σε θηλαστικά με μεθόδους που περιλαμβάνουν την ένεση και τη μόλυνση μέσω αδενοϊού.

Οι οψίνες είναι πρωτεΐνες που βρίσκονται στα φωτοευαίσθητα κύτταρα των ματιών ή σε άλλα κύτταρα που είναι ευαίσθητα στο φως. Αυτές οι πρωτεΐνες ανταποκρίνονται στο φως και έχουν σημαντικό ρόλο στην ορατότητα. Οι οψίνες είναι υπεύθυνες για τη μετατροπή της φωτοενέργειας σε ηλεκτρικά σήματα που μεταδίδονται στον εγκέφαλο, επιτρέποντας την αντίληψη του φωτός και των εικόνων.

Οι φωτοευαίσθητες πρωτεΐνες οψίνες, μπορούν να προέρχονται από διάφορα φυτά και μικρόβια που έχουν την ικανότητα να παράγουν αυτές τις πρωτεΐνες.

Για παράδειγμα, το Chlamydomonas reinhardtii είναι μια είδος ενός φυκιού που έχει χρησιμοποιηθεί για να εξάγουν ορισμένες φωτοευαίσθητες πρωτεΐνες, όπως το Channelrhodopsin-2 (ChR2), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε οπτογενετικές μελέτες για τον έλεγχο της νευρικής δραστηριότητας.

Τα φυτά και τα μικρόβια παράγουν αυτές τις πρωτεΐνες ως μέρος του φυσικού τους μηχανισμού για την αντίδραση στο φως και τις φωτοευαίσθητες διαδικασίες.

Αυτό που κάνουν είναι να κατασκευάζουν γενετικά έναν υποδοχέα που μπορεί να εισέλθει σε έναν άνθρωπο μέσω ενός ιικού φορέα. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει μέσω της ένεσης ενός εμβολίου ή μέσω της μόλυνσης ενός τροποποιημένου αδενοϊού.

Η γενετική τροποποίηση για τη δημιουργία των DREADDs πραγματοποιείται με τη χρήση ιϊκών φορέων (ή ιϊών), και αυτός ο ιϊκός φορέας μεταφέρει το γονίδιο που κωδικοποιεί τον DREADD στον οργανισμό. Ο γενετικά τροποποιημένος ιός είναι ένα μέσο που βοηθάει στη μεταφορά του γονιδίου στα κύτταρα του οργανισμού, επιτρέποντας τη δημιουργία των DREADDs.

Μπορεί να σκεφτείτε, α καλά, δεν θα κάνω καμία ένεση και δεν θα πάω πουθενά που μπορεί να κολλήσω αυτόν τον αδενοϊό. Αδενοϊοί, υπάρχουν 52 από αυτούς. Και κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα, τον πυρετό τον πονόλαιμο, επιπεφυκίτιδα και είναι διαδεδομένοι.

Αυτό λοιπόν συμπερασματικά είναι ανατριχιαστικό, γιατί:

"Οι DREADDs επιτρέπουν στους επιστήμονες να χειρίζονται τους νευρώνες χωρίς να εμφυτεύεται κάτι στον εγκέφαλο".

Χρειάζεται όμως να πάρετε το "σχεδιασμένο φάρμακο" για να υλοποιηθεί αυτό.

Μόλις παραδοθούν σε έναν οργανισμό οι “οψίνες” μπορούν να εισαχθούν στα κύτταρα του ματιού, του εγκεφάλου ή του δέρματος επιτρέποντας, λόγω της ευαισθησίας τους στο φως, να ενεργοποιούνται ή να απενεργοποιούνται εξ αποστάσεως με χρονισμένους παλμούς φωτός σε διαφορετικά μήκη κύματος χρώματος του φάσματος του φωτός που μπορούν να στοχεύσουν σε πολλαπλά σωματικά συστήματα και να προκαλέσουν ποικίλες βιολογικές επιδράσεις.

"Εάν στοχευθεί με αρκετή ακρίβεια και με το κατάλληλο φως θεωρείται ότι η οπτογενετική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον χειρισμό νευρωνικών δικτύων που εμπλέκονται με τον πόνο, τον φόβο την ανταμοιβή, την εγρήγορση και τις κοινωνικές συμπεριφορές"

Λευκός Οίκος 2013 - Μπαράκ Ομπάμα - "Brain Initiative - Πρωτοβουλία για τον Εγκέφαλο".

 
Μπαράκ Ομπάμα: Υπάρχει αυτό το τεράστιο μυστήριο που περιμένει να ξεκλειδωθεί. Και η "Πρωτοβουλία για τον Εγκέφαλο" θα το αλλάξει αυτό, δίνοντας στους επιστήμονες τα εργαλεία που χρειάζονται για να αποκτήσουν μια δυναμική εικόνα του εγκεφάλου σε δράση και να κατανοήσουν καλύτερα πώς σκεφτόμαστε πώς μαθαίνουμε και πώς θυμόμαστε. Και αυτό είναι μέρος αυτού που αφορά η "Πρωτοβουλία για τον Εγκέφαλο".

Αν οι επιστήμονες μπορούν να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν συγκεκριμένες στοχευμένες ομάδες νευρώνων κατά βούληση θα βρεθούν μεταξύ της φυσικής ανθρώπινης εμπειρίας και ουσιαστικά του πληκτρολογίου τους. Θα βρεθούν ανάμεσα σε εσάς και τις φυσικές ανθρώπινες αντιδράσεις σας στα πράγματα.

Επομένως, η οπτογενετική μοιάζει να είναι ο δρόμος προς το μέλλον της απόλυτης ψηφιακής φυλακής. Αλλά πώς πείθεις τους ανθρώπους να βάλουν καλώδια στο κεφάλι τους; Λοιπόν, δεν μπορείς, αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι δεν χρειάζεται.

Για την οπτογενετική ενδιαφέρεται και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Κλάους Σβαμπ

 
 

[Βίντεο] Optogenetics and Enhancing Brain Functions World Economic Forum - Οπτογενετική και η Αναβάθμιση των Εγκεφαλικών Λειτουργιών - Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Επίσης έχουμε τη νέα εξέλιξη στην οπτογενετική: τις "Λουμινοψίνες (Luminescent Opsins, ή LMOs).

Οι "λουμινοψίνες" αναπτύχθηκαν για την επίτευξη συνδυασμένου χημικού και οπτογενετικού χειρισμού.

“Οι λουμινοψίνες επιτρέπουν τον χειρισμό της νευρωνικής δραστηριότητας σε ένα εύρος χωρικής και χρονικής κλίμακας στο ίδιο πειραματόζωο”.

Αυτό σημαίνει ότι οι λουμινοψίνες επιτρέπουν τη χειραγώγηση της νευρικής δραστηριότητας σε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου ή του νευρικού συστήματος, των νευρώνων και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, μέσα στον ίδιο πειραματικό οργανισμό.

Αυτό που λένε εδώ είναι ότι όχι μόνο μπορούν να ενεργοποιήσουν συγκεκριμένες αντιδράσεις αλλά μπορούν επίσης να απενεργοποιήσουν τις ίδιες αντιδράσεις.

Ένα πρόβλημα που αντιμετώπισαν με άλλες μεθόδους ήταν ότι μπορούσαν να εκτελέσουν μόνο μία. Μπορούσαν είτε να διεγείρουν τον υποδοχέα, είτε να τον καταστείλουν.

Με τον συνδυασμένο χημειο-οπτογενετικό χειρισμό μπορούν να κάνουν και τα δύο. Χρησιμοποιούν τις λουμινοψίνες οπότε δεν χρειάζονται πια την καλωδίωση.

Βασικά, η επιστήμη μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις λουμινοψίνες για να παρέμβει στην ελεύθερη βούληση ενός ατόμου.

Η άλλη λειτουργία της οπτογενετικής είναι η απλή παρατήρηση.

Μπορεί να θέλουν να μάθουν πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε μια συγκεκριμένη εικόνα. Πώς αυτή η εικόνα αλλάζει την επόμενη ενέργειά σου.

Κατά βάση, οι επιστήμονες θέλουν να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει στα σώματά μας και στα μυαλά μας αλλά για να υλοποιηθεί αυτό, δεν θα πρέπει να γίνει με επεμβατικό τρόπο.

Λοιπόν, τι έχετε παρατηρήσει να εξαπλώνεται στην αγορά τα τελευταία 8 χρόνια; Το Microsoft Band. Καταγράφει ότι γίνεται στο σώμα σας. Το ίδιο και το Google Fit ή το Apple Watch. Υπάρχει επίσης η εταιρεία "23andMe", που συλλέγει τα γενετικά σας δεδομένα.

Η "23andMe" είναι μια εταιρεία γενετικής ανάλυσης που προσφέρει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να εξετάσουν το γενετικό τους υλικό για πληροφορίες σχετικά με την υγεία, την καταγωγή και άλλα χαρακτηριστικά. Οι χρήστες στέλνουν ένα δείγμα τους (συνήθως μια σιγουριά από το σάλιο) και η εταιρεία αναλύει τα γονίδια τους για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη γενετική τους κληρονομιά.

Φανταστείτε να είχαν έναν συνδυασμό όλων αυτών των πραγμάτων. Όλα αυτά συνδέονται με το έξυπνο κινητό σας. Επομένως, δεν είναι τόσο η συσκευή όσο η παρακολούθηση του κινητού σας που αποτελεί το επικίνδυνο κομμάτι.

Γιατί ποιος λαμβάνει αυτά τα δεδομένα; Και τι κάνουν με αυτά;

Κοιτάξτε τι λέει εδώ αυτό το επιστημονικό άρθρο που είναι από το 2016.
 

Towards a psychophysics of interoceptive processes: the measurement of heartbeat detection - Προς μια ψυχοφυσική των ενδοαισθητηριακών διεργασιών: η μέτρηση εντοπισμού του καρδιακού παλμού”.

Το άρθρο λέει:

«Τα τελευταία 50 χρόνια, η έρευνα σχετικά με τις "ενδοαισθητηριακές διεργασίες" έχει αυξηθεί εκθετικά, από 17 αναφορές του όρου "ενδοαισθητηριακός" το 1965 σε 8.440 το 2015 (Web of Science). Η πρώιμη Ρωσική εργασία συνοψίστηκε στο άρθρο ορόσημο έργο του Razran για το θέμα και απέδειξε, μεταξύ άλλων πραγμάτων ότι η ενδοαισθητηριακή αντίληψη συμμετείχε πλήρως στις αισθητηριακές διεργασίες των διαδικασιών του Pavlov

Η ενδοαισθητηριακή αντίληψη αναφέρεται στην εσωτερική αντίληψη των εσωτερικών αισθητηριακών διεργασιών, όπως η αντίληψη των αισθήσεων που προέρχονται από το σώμα, όπως ο καρδιακός παλμός καθώς και τα συναισθήματα.

Πειράματα Pavlov: κλασική εξαρτημένη μάθηση


Οι "διαδικασίες του Pavlov" αναφέρονται στα πειράματα του Ιβάν Παβλόφ, ενός Ρώσου φυσιολόγου, που είναι γνωστός για την εργασία του σχετικά με τη συμπεριφορά σκυλιών και τον συσχετισμό των αισθήσεών τους με την αντίδραση σε διαφορετικούς ερεθισμούς. Κύρια επίκεντρα της έρευνάς του ήταν ο συσχετισμός της συνθηκών και των αντιδράσεων των ζώων σε διαφορετικά ερεθίσματα, οι οποίες επηρέαζαν τη συμπεριφορά τους. Οι διαδικασίες αυτές ήταν ουσιαστικές στην ανάπτυξη της θεωρίας των συνθηκών στην εκμάθηση και της συμπεριφοράς των ζώων.

Θέλουν να γνωρίζουν όλα τα ενδοαισθητηριακά μας δεδομένα επειδή παίζουν άμεσα με τις διαδικασίες του Pavlov. Μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά οποιουδήποτε αν ξέρετε πώς να χειριστείτε τα συναισθήματα που βιώνει μέσα του κάποιος, για κάτι. Το κάνεις αυτό ξανά και ξανά και ξανά και πραγματικά αλλάζεις ολόκληρη τη φυσιολογική αντίδρασή τους σε αυτό.

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν οδεύουμε προς αυτό το μέλλον;

Έναν κόσμο που στέλνει εξ ολοκλήρου και τακτικά ανατροφοδότηση σε κάποιον επεξεργαστή κάπου;

Υπάρχει γύρω μας μια φυλακή ηλεκτρονικής βιοανάδρασης και χειραγώγησης;


Ας πούμε ότι εμφανίζεται ένας ιός της γρίπης, οι κοινοί αδενοϊοί και έχουν ενσωματωμένο τον τροποποιημένο υποδοχέα DREADD. Δεν θα το μάθουμε ποτέ, και θα είναι εκεί μέσα, στο σώμα μας περιμένοντας να ενεργοποιηθεί από το "σχεδιασμένο φάρμακο" ή από μία ενεργοποίηση δια μέσου του φωτός.

Ίσως ακούγεται παρανοϊκό ίσως όμως και όχι!

Σου δίνεται η ευκαιρία να επιλέξεις τι να πιστέψεις.

Παρόλα αυτά άκου τι σου λέει και ο Χαράρι:

  • Στον 21ο αιώνα θα προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο του εσωτερικού μας κόσμου. Να μάθουμε πώς να κατασκευάζουμε και να παράγουμε σώματα, εγκεφάλους και μυαλά. Αυτά θα είναι πιθανότατα τα κύρια προϊόντα της οικονομίας του 21ου αιώνα.

  • Τις επόμενες δεκαετίες, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Βιοτεχνολογία θα μας δώσουν θεϊκές ικανότητες να ανασχεδιάζουμε τη ζωή και να δημιουργούμε ακόμη και εντελώς νέες μορφές ζωής.

  • Τότε το μεγάλο πολιτικό και οικονομικό ερώτημα του 21ου αιώνα θα είναι: "Για ποιο λόγο χρειαζόμαστε τους ανθρώπους;" "Ή τουλάχιστον για ποιο λόγο χρειαζόμαστε τόσους πολλούς ανθρώπους;"

Ερώτηση: Έχεις κάποια απάντηση στο βιβλίο;

  • Προς το παρόν, η καλύτερη εκδοχή που έχουμε είναι να τους κρατάμε ευτυχισμένους με ναρκωτικά και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αλλά αυτό δεν ακούγεται και πολύ ελκυστικό μέλλον.

ΕΣΥ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ;
 
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου