Σελίδες

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Γεωμηχανική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Διάλογο «υψηλού» επιπέδου επιδιώκει η Κομισιόν στην βάση του πολύ χαμηλού επιπέδου ψέματος περί της δήθεν ανθρωπογενούς επίδρασης στο κλίμα

Σημείωση από Οι Μάσκες Πέφτουν: Η αλληλοδιαπλεκόμενη και ενοποιούμενη παγκόσμια διεστραμμένη τυραννία προχωράει με γρήγορα βήματα και οι περισσότεροι αρνούνται να το παρατηρήσουν και να το συνειδητοποιήσουν. 


Διάλογο υψηλού επιπέδου επιδιώκει η Κομισιόν.

Μπορεί ο άνθρωπος να παρέμβει στον καιρό για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε την Τετάρτη τη συζήτηση για τη γεωμηχανική, μια αμφισβητούμενη τεχνολογία που βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη και θα μπορούσε να συμβάλει στην ψύξη του πλανήτη.

«Σημειώνουμε ότι η γεωμηχανική συζητείται και διερευνάται σε διάφορα μέρη του κόσμου και ότι θεωρείται από ορισμένους ως μια πιθανή μελλοντική απάντηση στην κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για ένα θέμα με παγκόσμιες επιπτώσεις και σημαντικούς κινδύνους, κανείς δεν θα έκανε πειράματα μόνος του μέσα στον κοινό μας πλανήτη», σχολίασε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. 

Αλλά τι ακριβώς είναι η γεωμηχανική και πώς μπορεί να χειραγωγήσει τον καιρό; Οι ερευνητές εργάζονται ήδη σε διάφορους τύπους τεχνολογιών για τη μείωση των θερμοκρασιών.

Μία από αυτές ονομάζεται έγχυση στρατοσφαιρικού αερολύματος. Αυτό σημαίνει ότι τα αεροπλάνα απελευθερώνουν μικροσκοπικά σωματίδια που αντανακλούν το φως πίσω. Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς θα χρειαστούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες εξειδικευμένα αεροπλάνα που θα εργάζονται επί χρόνια.

Και έπειτα υπάρχει το marine cloud brightening, που είναι μια προσπάθεια να αυξηθεί η ανακλαστικότητα των χαμηλών νεφών με τη βοήθεια σωματιδίων αερολύματος που απελευθερώνονται από σκάφη.

Ένα σημαντικό μέρος της επιστημονικής κοινότητας είναι επικριτικό απέναντι σε αυτές τις τεχνολογίες.

Περίπου 450 επιστήμονες έστειλαν ανοιχτή επιστολή στην οποία εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Και ανάμεσά τους ο Φρανκ Μπιρμαν, ειδικός σε θέματα παγκόσμιας διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

«Αυτές οι αβεβαιότητες δεν μπορούν να εξαλειφθούν με την έρευνα, διότι στο τέλος, τις τελικές επιπτώσεις αυτών των τεχνολογιών, θα τις ξέρουμε μόνο όταν τις δοκιμάσετε σε πλανητική κλίμακα. Δεν μπορούμε πραγματικά να απαλλαγούμε από όλες τις αβεβαιότητες με πειράματα στο εργαστήριο, αλλά και τα πειράματα μικρής κλίμακας δεν μπορούν πραγματικά να σας πουν όλη την ιστορία. Δεν μπορούν να σας πουν πραγματικά ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να αποκαλυφθούν μόνο όταν εφαρμόσουμε αυτές τις τεχνολογίες σε πλανητική κλίμακα για πολλά, πολλά χρόνια. Επίσης, οι κοινωνικοί επιστήμονες ανησυχούν πραγματικά για τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Τι θα συμβεί αν κάποιες χώρες το κάνουν μόνες τους;», σχολίασε στο Euronews ο καθηγητής.

Μια ομάδα επιστημόνων, κυρίως στις ΗΠΑ, προωθεί αυτές τις ιδέες.

Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο για να αποφασιστεί αν και τι είδους ρύθμιση χρειάζεται.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου