Σελίδες

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος. Οι BRICS μιλούν για την παγκόσμια αλλαγή

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi στην τελική συνέντευξη Τύπου μετά την κοινή συνάντηση των ηγετών των BRICS με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των προσκεκλημένων χωρών και των πολυμερών οργανισμών - RIA Novosti, 1920, 24.08.2023

© RIA Novosti / Grigory Sysoyev

ΜΟΣΧΑ, 24 Αυγούστου - RIA Novosti, Mikhail Katkov, Renat Abdullin. Η XV σύνοδος κορυφής των BRICS ενέκρινε τη Διακήρυξη του Γιοχάνεσμπουργκ. Πρώτα απ' όλα, αναφέρει ότι η Αργεντινή, η Αίγυπτος, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Αιθιοπία θα ενταχθούν στον οργανισμό από την 1η Ιανουαρίου 2024. Τι προοπτικές ανοίγονται, - στο υλικό στο RIA Novosti.

Στην πρώτη γραμμή

"Παρουσιάζουμε τους BRICS ως ένα ομάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και της μεταρρύθμισης του πολυμερούς παγκόσμιου συστήματος. Είμαστε υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των σκοπών και των αρχών που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Ανησυχούμε για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου και ζητάμε την επίλυσή τους μέσω διαλόγου και διαβούλευσης", δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa, συνοψίζοντας τη σύνοδο κορυφής.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa στην τελική συνέντευξη Τύπου μετά την κοινή συνάντηση των ηγετών των BRICS με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των προσκεκλημένων χωρών και των πολυμερών οργανισμών - RIA Novosti, 1920, 24.08.2023

© RIA Novosti / Grigory Sysoyev

Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα πρέπει να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας παγκόσμιας συναίνεσης σχετικά με τις οικονομικές στρατηγικές, τόνισε. Οι ηγέτες των BRICS είναι σίγουροι: υπάρχει τώρα κάθε ευκαιρία για την προώθηση των εθνικών νομισμάτων. Σύμφωνα με τον Ramaphosa, αυτό θα ενισχύσει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική.

Η μεγάλη είδηση είναι η επέκταση του οργανισμού. "Πολλοί είπαν ότι οι χώρες μας είναι πολύ διαφορετικές και δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια κοινή άποψη. Αλλά η διαφορετικότητα, αντίθετα, ενισχύει την επιθυμία για μια νέα παγκόσμια τάξη. Οι BRICS δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αποτελεσματικές λύσεις και άλλα έθνη θέλουν να συμμετάσχουν σε εμάς. Τώρα το κοινό ΑΕΠ των BRICS θα φτάσει το 37% του παγκόσμιου ΑΕΠ και ο πληθυσμός θα φτάσει το 46%", δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε ότι η επέκταση των BRICS επιτεύχθηκε χάρη στις εκπληκτικές διπλωματικές ικανότητες του Ραμαφόσα. Ο Ρώσος πρόεδρος είναι βέβαιος: η επιρροή αυτού του οργανισμού στον κόσμο θα συνεχίσει να αυξάνεται.

"Η Ινδία πάντα υποστήριζε την επέκταση των BRICS. Πιστεύουμε ότι αυτό θα χρησιμεύσει για την περαιτέρω ενίσχυση του οργανισμού και θα του δώσει πρόσθετη δυναμική. Θα πείσει επίσης πολλές χώρες για την πραγματικότητα ενός πολυπολικού κόσμου", δήλωσε ο πρωθυπουργός Narendra Modi. Και πρόσθεσε: Η Ινδία έχει στενούς ιστορικούς δεσμούς με όλα τα νέα μέλη. Και όσοι δεν έχουν γίνει ακόμη δεκτοί στον οργανισμό αλλά φιλοδοξούν να ενταχθούν, θα γίνουν εταίροι.

"Δουλεύοντας μαζί, θα εξασφαλίσουμε ένα λαμπρό μέλλον", κατέληξε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Ένας νέος κόσμος

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής, της Ινδίας και της Κίνας κάθισαν στο τραπέζι με τους ηγέτες άλλων 60 κρατών. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η διεθνής κατάσταση.

Όπως σημείωσε ο Λούλα, σήμερα η επισιτιστική ασφάλεια έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2005 και η απειλή πυρηνικής σύγκρουσης πλανάται πάνω από την ανθρωπότητα. "Η παρουσία περισσότερων από 60 χωρών στη σύνοδο κορυφής δείχνει ότι δεν επιθυμούμε τη συνέχιση του Ψυχρού Πολέμου", τόνισε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

Ο Πούτιν εξήγησε στο ακροατήριο: "Οι χώρες του λεγόμενου χρυσού δισεκατομμυρίου κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τον παλιό μονοπολικό κόσμο. Τους βολεύει, τους ευνοεί. Προσπαθούν να αντικαταστήσουν το σύστημα του διεθνούς δικαίου με τη δική τους λεγόμενη τάξη, βασισμένη σε κανόνες που κανείς δεν έχει δει, κανόνες που χρησιμοποιούνται, πρέπει να πούμε, για ιδιοτελείς σκοπούς και αλλάζουν για να ταιριάζουν στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία όποτε και όπως θέλουν, σύμφωνα με τα συμφέροντα των επιμέρους χωρών".

Ο Μόντι διευκρίνισε ότι η εξωτερική πολιτική της Ινδίας βασίζεται στη διδασκαλία του Γκάντι για τη μη αντίσταση στο κακό με βία. "Όλος ο κόσμος είναι μια οικογένεια", είπε. Η Ινδία προτείνει να συμπεριληφθεί η Αφρικανική Ένωση στην G20. Η ένωση των δυνάμεων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, είναι βέβαιος ο πρωθυπουργός.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στην κοινή συνάντηση των ηγετών των BRICS - RIA Novosti, 1920, 24.08.2023

© RIA Novosti / POOL

Ο Κινέζος ηγέτης επεσήμανε την έλλειψη προσοχής της διεθνούς κοινότητας στην οικονομική ανάκαμψη, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πάνω απ' όλα, είπε ο Σι, πρέπει να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η παγκόσμια τάξη καταστρέφεται, μεταξύ άλλων λόγω της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης. Η ανθρωπότητα κινείται προς έναν πολυπολικό κόσμο και αυτό είναι καλό. Ωστόσο, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, η πολυμέρεια από μόνη της δεν είναι αρκετή. Αν δεν αναπτυχθούν ισχυροί μηχανισμοί συνεργασίας, η ανθρωπότητα θα επιστρέψει στην κατάσταση που προηγήθηκε του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

"Πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας και αυτό απαιτεί θάρρος, σεβασμό του Χάρτη του ΟΗΕ και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι εύκολο έργο, αλλά πολύ σημαντικό, ιδίως για την Αφρική, η οποία αντιμετωπίζει τρομερές αδικίες", κατέληξε ο Γκουτέρες.

Μια τεκτονική αλλαγή

Η σύνοδος κορυφής στη Νότια Αφρική αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση του πολυπολικού μοντέλου του κόσμου, δήλωσε ο Ντμίτρι Σουσλόφ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Σύνθετων Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών του Εθνικού Πανεπιστημίου Ερευνών. "Περισσότερα από 20 κράτη δείχνουν ενδιαφέρον για τα BRICS, αυτό είναι απόδειξη της κολοσσιαίας κόπωσης των χωρών της παγκόσμιας πλειοψηφίας από τους αμερικανοκεντρικούς και ηγεμονικούς θεσμούς, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσαν στην παγκόσμια πολιτική", τονίζει ο ειδικός. - Η επέκταση του οργανισμού υπό αυτές τις συνθήκες αποτελεί τεκτονική μετατόπιση".

Τελική συνέντευξη Τύπου μετά την κοινή συνάντηση των ηγετών των BRICS με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των προσκεκλημένων χωρών και πολυμερών οργανισμών - RIA Novosti, 1920, 24.08.2023

© RIA Novosti / Grigory Sysoyev

Άλλες αποφάσεις είναι επίσης σημαντικές, ιδίως τα μέτρα για την απομάκρυνση από το δολάριο. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, καθώς θα καταστήσει δυνατή τη διασφάλιση των οικονομικών σχέσεων με τους εταίρους της και θα αποδυναμώσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους.

Ταυτόχρονα, οι BRICS δεν αποτελούν πλέον απλώς μια εναλλακτική λύση στα δυτικά πολιτικά μοντέλα, αλλά την εμπροσθοφυλακή της παγκόσμιας πλειοψηφίας. "Αυτό συνάδει επίσης πλήρως με τα συμφέροντα της Ρωσίας. Η Μόσχα θα προεδρεύει του οργανισμού το επόμενο έτος, όταν οι Πέντε θα έχουν ήδη αυξηθεί επίσημα σε 11 μέλη. Αυτό σημαίνει αυτομάτως και ενίσχυση των διμερών δεσμών. Και αν η Δύση επιδιώκει να απομονώσει τη Ρωσία, η αντίστροφη διαδικασία είναι πλέον αρκετά προφανής", υποστηρίζει ο Σουσλόφ.

Ο Yevgeny Minchenko, πρόεδρος της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης Minchenko Consulting, πιστεύει επίσης ότι το κύριο αποτέλεσμα της αφρικανικής συνάντησης είναι η προσθήκη νέων μελών στους BRICS. "Όλες αυτές είναι αρκετά σταθερές χώρες και η ένταξή τους στον οργανισμό μιλάει για τη βαρύτητά του", σημειώνει.

Ένα από τα πλεονεκτήματα των BRICS είναι η απουσία άκαμπτων ιδεολογικών πλαισίων, συνεχίζει ο εμπειρογνώμονας. Δηλαδή, πρόκειται για ένα ισχυρό εναλλακτικό κέντρο που δεν είναι φτιαγμένο για κάποιον κυρίαρχο παίκτη.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Πούτιν ότι οι BRICS δεν στρέφονται εναντίον κανενός, ο Μιντσένκο τονίζει ότι πράγματι δεν υπάρχει αντιαμερικανισμός, αλλά μόνο διαφωνία με τις αξιώσεις των ΗΠΑ για παγκόσμια κυριαρχία. Όλο και περισσότερες χώρες θέλουν πλήρη υποκειμενικότητα. Και η διευρυνόμενη G5 είναι σε θέση να τις βοηθήσει να το πράξουν.

The- world- will -not- be- the -same. BRICS -talk- about -global- change

https://ria.ru/20230824/briks-1892025619.html

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου