Σελίδες

Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Δυτικές Πουστιές: Εκστρατεία για τη νομιμοποίηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Τέξας Pete Sessions και ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ

Πρόσφατα, συνέβησαν γεγονότα που υποδηλώνουν ότι ορισμένες δυνάμεις στη Δύση είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την  Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, προκειμένου η Τουρκία να είναι ένα αξιόπιστο φυλάκιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εναντίον  της Ρωσίας, του Ιράν, της Συρίας και της Κίνας. 

Στις 31 Ιουλίου, βρετανικό πολιτικό περιοδικό  δημοσίευσε ένα άρθρο του βουλευτή του Ώλστερ, Σάμμυ Ουϊλσον  με τίτλο «Η Κύπρος χρειάζεται τη δική της συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής» στο οποίο συνέκρινε τη σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία με την αντιπαράθεση στην Κύπρο:

 «Όταν κοιτάζω την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου, είναι εύκολο να κάνω παραλληλισμούς μεταξύ της νήσου Κύπρου και της νήσου της Ιρλανδίας. Υπάρχουν κοινότητες και στα δύο νησιά που είναι βαθιά διχασμένες και έχουν υποστεί έντονη θρησκευτική βία κατά μήκος θρησκευτικών και πολιτικών γραμμών». Περαιτέρω, βουλευτής υποστήριξε   ότι η (βρετανική) εμπειρία της επίλυσης της σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. 

Από τη μία πλευρά, έχουμε μια κυπριακή κυβέρνηση που υποστηρίζεται από την Ελλάδα και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Από την άλλη, έχουμε την υποστηριζόμενη από την Τουρκία Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ). 

Η διαίρεση του νησιού κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ είναι το αποτέλεσμα του πραξικοπήματος του 1974 και της επακόλουθης τουρκικής παρέμβασης. Μέχρι στιγμής, όλες οι προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης έχουν αποτύχει. Το πιο ελπιδοφόρο σχέδιο, η διευθέτηση του ΟΗΕ το 2004, έγινε αποδεκτό από τους Τουρκοκύπριους, αλλά απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους.

Για μένα, αυτή είναι μια κοινότοπη κατάσταση. 

Έχουμε δύο κοινότητες που έχουν αγεφύρωτες διαφορές και την ιστορία μιας πλευράς της οποίας παραβιάζονται οι συνταγματικές και νομικές απαιτήσεις. Η σημερινή διάσπαση προέκυψε το 1963 όταν ο Πρόεδρος Μακάριος πρότεινε και εφάρμοσε μονομερείς αλλαγές στο σύνταγμα αψηφώντας την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Κύπρου, η οποία οδήγησε σε μια μακρά σειρά γεγονότων που τελικά χώρισαν το νησί. Στην Κύπρο, αυτό οδήγησε σαφώς την τουρκοκυπριακή κοινότητα να αποσύρει τη συγκατάθεσή της σε μια «αναγνωρισμένη» κυπριακή κυβέρνηση. Αντ 'αυτού, έχουμε πλήρως λειτουργικές κυβερνήσεις, διοικήσεις και δημοκρατικά συστήματα και στις δύο πλευρές των συνόρων».

Ως αποτέλεσμα, ο Βρετανός βουλευτής κατέληξε:

 

«Δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο η ΤΔΒΚ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον ΟΗΕ ως ανεξάρτητο κράτος. δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του 2010 για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να δώσει πρόσθετη νομιμότητα στην αξίωση της ΤΔΒΚ. Εάν υπάρξει μια ευκαιρία για επανένταξη στο μέλλον, μια συμφωνία όπως η Συμφωνία του Μπέλφαστ / Μεγάλης Παρασκευής θα επιτρέψει να γίνει».

Και, φυσικά, ο Ουϊλσον πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι μεσολαβητής στην επίλυση της σύγκρουσης στην Κύπρο.

 Ένα άλλο σημαντικό γεγονός που σχετίζεται με το Κυπριακό είναι η επίσκεψη στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου του Ρεπουμπλικανού βουλευτή από το Τέξας Pete Sessions, η οποία έγινε στις 3 Αυγούστου.

 Ήταν μια ιδιωτική επίσκεψη στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες επισήμως δεν είχαν καμία σχέση. Ο Σέσιονς επισκέφθηκε την ΤΔΒΚ μετά από πρόσκληση του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με επικεφαλής τον Τουργκάι Ντενίζ. 

Η απόχρωση έγκειται στο γεγονός ότι ο Τεξανός έγινε ο πρώτος βουλευτής των ΗΠΑ που έφτασε στο τουρκικό τμήμα της Κύπρου μέσω της Τουρκίας, και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ερκαν.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου