Μέσω του EISPRAXIS δημιουργείται για κάθε οφειλή ένας ηλεκτρονικός φάκελος με άμεση άντληση στοιχείων και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο, ενώ ο εισπρακτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τα οποία αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ
Με τον εφιάλτη των κατασχέσεων ζουν εκατομμύρια φορολογούμενοι που λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους από την έκρηξη της ακρίβειας και των απανωτών αυξήσεων επιτοκίων δηλώνουν αδυναμία πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Είναι ενδεικτικό ότι σε 2.045.763 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που χρωστούν πάνω από 500 ευρώ ο καθένας και η ΑΑΔΕ μπορεί να ασκήσει μέτρα είσπραξης εις βάρος τους, καθώς δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών προς την εφορία. Το επόμενο διάστημα στο κυνήγι της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα βρίσκεται το νέο υπερόπλο, το EISPRAXIS.
Μέσω του EISPRAXIS δημιουργείται για κάθε οφειλή ένας ηλεκτρονικός φάκελος με άμεση άντληση στοιχείων και
μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Ετσι, το σύστημα θα είναι σε θέση να παίρνει πληροφόρηση για την πορεία αποπληρωμής, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεων, καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εισπρακτικές αρχές.Ο εισπρακτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τα οποία αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.). Στον ψηφιακό φάκελο του οφειλέτη θα παρατίθενται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία μπορούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών του φορολογούμενου.
Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι
Σε αυτό το περιβάλλον, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν, έναν λογαριασμό ο οποίος θα είναι ακατάσχετος. Από αυτόν η Εφορία, δεν θα μπορεί να κατασχέσει ποσά, αν το υπόλοιπό τους είναι μέχρι 1.250 ευρώ.
Αν μάλιστα είναι κοινός λογαριασμός το υπόλοιπο των 1.250 ευρώ, πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων. Δηλαδή, αν είναι δύο οι συνδικαιούχοι το ακατάσχετο ποσό φτάνει σε 2.500 ευρώ και σε 3.750 ευρώ αν είναι τρεις κ.ο.κ.
Όμως πρέπει να δηλώσουν τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως ακατάσχετο όλοι οι συνδικαιούχοι.
Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν επιβάλλεται κατάσχεση για οφειλές που υπολείπονται των 50 ευρώ. Προκειμένου ειδικά για τις κατασχέσεις με ηλεκτρονικά μέσα η κοινοποίηση του κατασχετηρίου θεωρείται ότι συντελέστηκε κατά την ημερομηνία και ώρα αποστολής της ηλεκτρονικής βεβαίωσης παραλαβής του από το πιστωτικό ίδρυμα, μέσω του διαμετακομιστικού κόμβου που δηλώθηκε από αυτό.
Τα κατασχεμένα ποσά αποδίδονται είτε στον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, είτε στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση υποχρεωτικά εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος.
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ μπορεί να αποστέλλει ηλεκτρονικά στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου, με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από 70.000 ευρώ. Τα ιδρύματα υποχρεούνται να προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων, που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς των οφειλετών, μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής.
Ποια επιδόματα δεν κατάσχονται
Παράλληλα, η Εφορία, δεν μπορεί να κατασχέσει μια σειρά επιδομάτων και παροχών και έχουν δοθεί οι σχετικές εντολές στις τράπεζες.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ακατάσχετα είναι τα ακόλουθα ποσά:
- Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
- Το κοινωνικό μέρισμα.
- Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους.
- Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
- Το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους.
- Το επίδομα θέρμανσης.
- Η διατροφή ανήλικου τέκνου.
- Τα προνοιακά επιδόματα.
- Η επιδότηση ενοικίου.
- Τα χρηματικά έπαθλα της λοταρίας του Υπ. Οικονομικών.
- Οι παροχές που χορηγούνται στους ασφαλισμένους από τον ΕΛΓΑ.
- Τα χρηματικά βοηθήματα που δίνονται με απόφαση δημοτικού συμβουλίου σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
- Η κατάθεση για εξόφληση οφειλής ασφαλιστικού ταμείου.
- Η κρατική επιχορήγηση.
- Η κατάθεση για πλειοδοσία σε πλειστηριασμό.
- Κάθε άλλο επίδομα που έχει χαρακτηριστεί ρητώς ως "ακατάσχετο" από τη νομοθεσία που το προβλέπει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου