Σελίδες

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Γερμανία 2020-2022: μελέτη και ανάλυση

Του Παντελή Οικονόμου, Γενικός Ιατρός

Οι καθηγητές Γερμανικών πανεπιστημίων Prof. Christof Kuhbandner και Prof. Matthias Reitzner δημοσίευσαν πρόσφατα μία μελέτη σχετικά με την υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Γερμανία μεταξύ 2020-2022.

https://www.researchgate.net/publication/362777743_Excess_mortality_in_Germany_2020-2022

Ο Dr. Josh Guetzkow, λέκτορας εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, αξιολόγησε τα πιο σημαντικά στοιχεία της μελέτης των  δύο καθηγητών και τα παρουσίασε. Παραθέτω αυτούσια την δική του παρουσίαση με τίτλο “Υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Γερμανία 2020-2022 (και θνησιγένεια, επίσης)”

“Πρώτα απ’ όλα, είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε την υπερβολική θνησιμότητα ανά έτος ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα- εδώ είναι το αντίστοιχο σχήμα των αποτελεσμάτων:

Ήδη από το 2021 είχε γίνει φανερό ότι παρατηρείται υπερβολική θνησιμότητα ιδίως στις μεσαίες ηλικιακές ομάδες. Η τάση αυτή συνεχίστηκε το 2022: τώρα παρατηρείται ήδη υψηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην ηλικιακή ομάδα 15-29 ετών. Εκεί – κατά μέσο όρο (!) σε όλους τους μήνες του 2022 – σημειώθηκαν σχεδόν 10 τοις εκατό περισσότεροι θάνατοι από τους αναμενόμενους.

Το επόμενο πράγμα που προκαλεί εντύπωση είναι η πορεία της υπερβάλλουσας θνησιμότητας εντός των ετών ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα. Ακολουθεί το αντίστοιχο διάγραμμα αποτελεσμάτων (κόκκινες περιοχές: υπερβάλλουσα θνησιμότητα, πράσινες περιοχές: έλλειμμα θνησιμότητας):

Υπάρχουν αρκετές αξιοσημείωτες παρατηρήσεις εδώ:

Είναι αρχικά ενδιαφέρον να εξετάσουμε την υπερβάλλουσα θνησιμότητα από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, όταν υπήρξε ένα ισχυρό κύμα COVID στην αλλαγή του έτους. Από τη μία πλευρά, υπάρχει μια ισχυρή εξάρτηση από την ηλικία: όσο μεγαλύτεροι είναι οι άνθρωποι, τόσο υψηλότερη είναι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα, ενώ δεν υπάρχει απολύτως τίποτα στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 30 ετών. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να δείτε ένα τυπικό φαινόμενο pull forward: η φάση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας ακολουθείται από μια φάση ελλείμματος θνησιμότητας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που επηρεάζονται, δηλαδή το κύμα COVID έπληξε πολλούς ανθρώπους που θα είχαν πεθάνει μέσα στους επόμενους μήνες ανεξάρτητα από αυτό. Με άλλα λόγια: η φάση της υπερβολικής θνησιμότητας εξισορροπείται από μια επόμενη φάση έλλειψης θνησιμότητας- αθροιστικά, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου υπερβολική θνησιμότητα κατά τη στιγμή της εκστρατείας εμβολιασμού στα τέλη Μαρτίου 2021.

Το πρότυπο αυτό αλλάζει από τον Απρίλιο του 2021 και μετά – την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού. Ξαφνικά, εμφανίζεται μια υπερβάλλουσα θνησιμότητα που δεν εξαρτάται πλέον από την ηλικία και η οποία δεν αντισταθμίζεται πλέον από τις επόμενες φάσεις ενός ελλείμματος θνησιμότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις νεότερες ηλικιακές ομάδες: Μέχρι τη στιγμή της εκστρατείας εμβολιασμού, για παράδειγμα, δεν υπήρχε υπερβολική θνησιμότητα στην ηλικιακή ομάδα 15-29 ετών. Αλλά από τότε που άρχισε ο εμβολιασμός σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ξαφνικά πεθαίνουν περισσότεροι 15-29χρονοι από ό,τι αναμενόταν. Δεν υπάρχουν πλέον σχεδόν καθόλου φάσεις ελλείμματος θνησιμότητας, ενώ η υπερβάλλουσα θνησιμότητα αυξάνεται συνεχώς. Τον Δεκέμβριο του 2022, 22,5% περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα από ό,τι αναμενόταν – μια ηλικιακή ομάδα στην οποία συνήθως κανείς δεν πεθαίνει τόσο εύκολα. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 30-49 ετών και στην ηλικιακή ομάδα 60-79 ετών. Και ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα 80+, όπου αρχικά οι φάσεις υπερβάλλουσας θνησιμότητας αντισταθμίζονταν πάντα από επόμενες φάσεις ελλείμματος θνησιμότητας, αυτό άλλαξε το 2022. Και εκεί στη συνέχεια παρατηρείται μια ανησυχητική σταθερή αύξηση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2022. Η πορεία της θνησιγένειας (τοκετοί νεκρών εμβρύων) είναι επίσης εντυπωσιακή- αναλύσαμε επίσης τη θνησιγένεια με βάση τα στοιχεία που έλαβα από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας. Ακολουθεί το αντίστοιχο σχήμα αποτελέσματος:

Ο επάνω πίνακας δείχνει την πορεία των γεννήσεων ζώντων παιδιών και ο κάτω πίνακας την πορεία των θνησιγενών παιδιών από το 2019 (η διάγνωση των θνησιγενών παιδιών άλλαξε στη Γερμανία στα τέλη του 2018, οπότε οι αριθμοί πριν από το 2019 δεν είναι συγκρίσιμοι).

Η ήδη γνωστή μαζική μείωση του αριθμού των γεννήσεων ζώντων παιδιών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 – ακριβώς εννέα μήνες μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού – μπορεί να φανεί εντυπωσιακά. Τα στοιχεία για τις γεννήσεις ζώντων είναι πλέον διαθέσιμα από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2022, και αντίθετα με ό,τι θα ήλπιζε κανείς, δεν πρόκειται απλώς για μια βραχυπρόθεσμη μείωση του αριθμού των γεννήσεων. Το τρίτο τρίμηνο του 2022 γεννήθηκαν ζωντανά 14.500 λιγότερα παιδιά από ό,τι κατά μέσο όρο τα προηγούμενα έτη 2019-2021.

Μια διαφορετική εικόνα προκύπτει για τις γεννήσεις νεκρών παιδιών. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, η τάση από το 2019 είναι πολύ σταθερή, παρόμοια με εκείνη των γεννήσεων ζώντων παιδιών. Στη συνέχεια, παρατηρείται μια ξαφνική αύξηση το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ ο αριθμός της θνησιγένειας είναι επίσης υψηλότερος το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Δηλαδή, πριν ο αριθμός των γεννήσεων ζώντων μειωθεί στις αρχές του 2022, ο αριθμός των θνησιγενών αυξάνεται τα προηγούμενα τρίμηνα.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των θνησιγενών παιδιών εξαρτάται από τον αριθμό των κυήσεων, για να εκτιμηθεί η αύξησή τους, πρέπει να συσχετιστεί ο αριθμός τους με τον αριθμό των γεννήσεων ζώντων παιδιών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στις γυναίκες που έμειναν έγκυες την ίδια περίοδο, οι τοκετοί νεκρών παιδιών συμβαίνουν περίπου ένα τρίμηνο νωρίτερα από τις γεννήσεις ζώντων παιδιών. Αυτό φαίνεται στο παραπάνω σχήμα, όπου οι εποχιακές κορυφώσεις στους τοκετούς νεκρών παιδιών εμφανίζονται ένα τρίμηνο νωρίτερα από ό,τι στις γεννήσεις ζώντων. Για να εκτιμηθεί το ποσοστό των εγκύων γυναικών που έχασαν το παιδί τους, οι τοκετοί νεκρών παιδιών ενός τριμήνου πρέπει να συσχετιστούν με τον αριθμό των γεννήσεων ζώντων παιδιών του επόμενου τριμήνου. Το τρίτο πλαίσιο του παραπάνω γραφήματος δείχνει το εκτιμώμενο ποσοστό των εγκύων γυναικών που έχασαν το παιδί τους (αριθμός θνησιγένειας ανά 1000 συνολικές γεννήσεις).

Όπως φαίνεται, δεν υπάρχει σημαντική μεταβολή μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021, εκτός από τις συνήθεις εποχικές διακυμάνσεις. Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, το ποσοστό των τοκετών νεκρών παιδιών αυξήθηκε ξαφνικά κατά 9,4% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των δύο προηγούμενων ετών, το τέταρτο τρίμηνο του 2021 το ποσοστό τους είναι κατά 19,6% υψηλότερο από ό,τι τα δύο προηγούμενα έτη. Αυτό απεικονίζεται στο κάτω μέρος του παραπάνω σχήματος.

Συνοπτικά, προκύπτει η ακόλουθη εικόνα:

Από τις αρχές Απριλίου 2021 και μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού,  η υπερβάλλουσα θνησιμότητα αυξάνεται ξαφνικά συνεχώς μέχρι τις νεότερες ηλικιακές ομάδες και δεν αντισταθμίζεται πλέον από φάσεις ελλείμματος θνησιμότητας. Δηλαδή, διαφορετικά από ό,τι προηγουμένως, η παρατηρούμενη υπερβάλλουσα θνησιμότητα δεν αντιπροσωπεύει πλέον ένα φαινόμενο pull forward όπου τα ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα πεθαίνουν μερικούς μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο. Επιπλέον, ο αριθμός των θνησιγενών γεννήσεων αυξάνεται ταυτόχρονα. Εννέα μήνες αργότερα, παρατηρείται μαζική και συνεχής μείωση των γεννήσεων ζώντων. Όπως προκύπτει από την ανάλυση της πορείας της υπερβάλλουσας θνησιμότητας και των θανάτων από COVID, αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί από τους θανάτους από COVID, εδώ είναι το αντίστοιχο σχήμα του αποτελέσματος:

Από τον Φεβρουάριο του 2021 και μετά, η καμπύλη υπερβάλλουσας θνησιμότητας αποσυνδέεται από την καμπύλη θανάτων COVID. Παρά τη φάση του σημαντικού ελλείμματος θνησιμότητας, εξακολουθεί να αναφέρεται μεγάλος αριθμός των λεγόμενων “θανάτων από COVID”, γεγονός που εγείρει μεγάλες αμφιβολίες για την εγκυρότητα της διάγνωσης “θάνατος από COVID”. Προφανώς, αυτή η διάγνωση χρησιμοποιήθηκε συχνά για θανάτους που θα είχαν πεθάνει την ίδια στιγμή ανεξάρτητα από το “COVID”. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μετά, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα αρχίζει να είναι υψηλότερη από τον αριθμό των θανάτων από COVID, και το 2022, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα εκτοξεύεται στα ύψη, ενώ ο αριθμός των θανάτων από COVID μειώνεται σταδιακά. Από την άλλη πλευρά, ο παραλληλισμός μεταξύ της καμπύλης υπερβάλλουσας θνησιμότητας και της καμπύλης εμβολιασμού είναι εντυπωσιακός. Ακολουθεί το αντίστοιχο σχήμα αποτελέσματος:

Η υπερβολική θνησιμότητα αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των πρώτων εμβολιασμών. Ακριβώς καθώς μειώνεται ο αριθμός των πρώτων εμβολιασμών, αρχίζει επίσης να μειώνεται η υπερβάλλουσα θνησιμότητα, αλλά όχι τόσο πολύ όσο οι πρώτοι εμβολιασμοί, επειδή αυξάνεται ταυτόχρονα ο αριθμός των δεύτερων εμβολιασμών. Και ακριβώς με την κορύφωση των δεύτερων εμβολιασμών, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα φτάνει επίσης στην κορύφωσή της, για να μειωθεί στη συνέχεια ακριβώς παράλληλα με τους δεύτερους εμβολιασμούς. Με την έναρξη του τρίτου εμβολιασμού, παρατηρείται παράλληλη αύξηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας, και ακριβώς καθώς μειώνονται οι τρίτοι εμβολιασμοί, μειώνεται και η υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Φυσικά, η συσχέτιση δεν σημαίνει απαραίτητα αιτιώδη συνάφεια. Αλλά ακριβώς ένα τέτοιο μοτίβο θα ήταν αναμενόμενο, εάν ο εμβολιασμός ως ανεπιθύμητη παρενέργεια αυξάνει τον αριθμό των απροσδόκητων θανάτων. Και εν τω μεταξύ, μπορεί επίσης να θεωρηθεί σαφώς τεκμηριωμένο ότι οι εμβολιασμοί οδηγούν οπωσδήποτε σε απροσδόκητους θανάτους. Ειδικότερα, τα υπάρχοντα ευρήματα υποδηλώνουν – αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη επιδημιολογικά έγκυρα στοιχεία σχετικά με αυτό – ότι ο αριθμός των απροσδόκητων θανάτων που σχετίζονται με τον εμβολιασμό είναι σίγουρα υψηλός. Στο έγγραφό μας, αναφερόμαστε στα αξιολογημένα ευρήματα του διάσημου παθολόγου της Χαϊδελβέργης Peter Schirmacher (https://link.springer.com/article/10.1007/s00392-022-02129-5), εδώ είναι η περίληψη από το έγγραφό μας:

“Για παράδειγμα, σε μια μελέτη μιας ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τον Peter Schirmacher [24], από 35 πτώματα που βρέθηκαν απροσδόκητα νεκρά στο σπίτι με ασαφή αίτια θανάτου εντός 20 ημερών μετά τον εμβολιασμό COVID, οι νεκροψίες αποκάλυψαν αιτίες θανάτου που οφείλονταν σε προϋπάρχουσες ασθένειες μόνο σε 10 περιπτώσεις. Από τις υπόλοιπες 25 περιπτώσεις, σε τρεις περιπτώσεις, από τις νεκροψίες προέκυψε το συμπέρασμα ότι η μυοκαρδίτιδα που προκλήθηκε από τον εμβολιασμό ήταν η πιθανή αιτία θανάτου και σε δύο περιπτώσεις προέκυψε το συμπέρασμα ότι αυτό ήταν πιθανό. Σύμφωνα με [24], συμπληρωματικός πίνακας 1, ο εμβολιασμός ήταν η αιτία θανάτου και σε άλλες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, ένας άνδρας 38 ετών χωρίς σχετική προϋπάρχουσα νόσο, πέθανε λόγω θρομβωτικής θρομβοπενίας που προκλήθηκε από το εμβόλιο- μια γυναίκα 23 ετών χωρίς σχετική προϋπάρχουσα νόσο πέθανε λόγω πνευμονικής εμβολής, η οποία μπορεί επίσης να υποδηλώνει τον εμβολιασμό ως αιτία θανάτου.

Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν δύο σημαντικές πτυχές. Πρώτον, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι εμβολιασμοί COVID-19 μπορούν να προκαλέσουν θανάτους ως παρενέργεια. Δεύτερον, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι θανατηφόρες παρενέργειες των εμβολιασμών COVID-19 δεν αποτελούν ακραίες εξαιρετικές περιπτώσεις. Οι συγγραφείς του άρθρου καταλήγουν ορθά στο συμπέρασμα ότι από τη μελέτη τους δεν μπορούν να εξαχθούν έγκυρα επιδημιολογικά συμπεράσματα όσον αφορά την επίπτωση ή την εκτίμηση του κινδύνου. Ωστόσο, το γεγονός ότι η επανεξέταση μόνο 35 θανάτων ενός μόνο συγκεκριμένου τύπου (πτώματα που βρέθηκαν απροσδόκητα νεκρά στο σπίτι) σε μια μικρή μόνο περιοχή της Γερμανίας (περιοχή απορροής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης) αποκαλύπτει ήδη τόσους πολλούς θανάτους που πιθανόν ή πιθανώς προκλήθηκαν από εμβολιασμό με COVID υποδηλώνει τουλάχιστον ότι οι θάνατοι που προκλήθηκαν από εμβόλιο COVID δεν είναι εξαιρετικά απίθανοι”.

Συμπληρώνω την καταληκτική παράγραφο των δύο καθηγητών στην μελέτη τους:

“Το 2020 ο παρατηρούμενος αριθμός θανάτων ήταν εξαιρετικά κοντά στον αναμενόμενο αριθμό, αλλά το 2021 ήταν πολύ πάνω από τον αναμενόμενο αριθμό, της τάξης του διπλάσιου της εμπειρικής τυπικής απόκλισης (standard deviation), και το 2022 πάνω από τον αναμενόμενο αριθμό, ακόμη και πάνω από τέσσερις φορές πάνω από την εμπειρική τυπική απόκλιση. Η ανάλυση της εξαρτώμενης από την ηλικία μηνιαίας υπερβάλλουσας θνησιμότητας, έδειξε ότι η υψηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα που παρατηρείται στις ηλικιακές ομάδες μεταξύ 15 και 79 ετών, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2021, ευθύνεται για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα το 2021 και το 2022. Η ανάλυση του αριθμού των τοκετών νεκρών εμβρύων, αποκάλυψε παρόμοιο πρότυπο θνησιμότητας με αυτό που παρατηρήθηκε για την ηλικιακή ομάδα μεταξύ 15 και 79 ετών. Ως σημείο εκκίνησης για περαιτέρω έρευνες που εξηγούν αυτό το πρότυπο θνησιμότητας, συγκρίναμε την υπερβολική θνησιμότητα με τον αριθμό των αναφερόμενων θανάτων από COVID-19 και τον αριθμό των εμβολιασμών COVID-19. Αυτό οδηγεί σε διάφορα ανοικτά ερωτήματα, με σημαντικότερο τη συνδιακύμανση μεταξύ της υπερβάλλουσας θνησιμότητας και του εμβολίου COVID-19 “.

Ακολουθήστε μας στο Telegramhttps://t.me/corona_Greece

E.Y.E

Επιστήμονες για την Υγεία και την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου