Σελίδες

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Γερμανία: "Mittel-kaput?" Έρχεται ευρεία αποβιομηχάνιση και μεταφορά παραγωγής σε Ασία - ΗΠΑ.

 Για χρόνια η Γερμανική οικονομία βασίστηκε σε εξαγωγές της βιομηχανίας και τα εμπορικά της πλεονάσματα ήταν ακριβώς τα ελλείμματα των "εταίρων" της στην ΕΕ, ιδίως αυτών που περιπαιχτικά αποκλήθηκαν PIGS. Εδώ και 7 χρόνια είχα γράψει πως με το ευρώ και την ενέργεια κανείς δεν χρειάζεται μια Βέρμαχτ, για τον έλεγχο της Ευρώπης κι αυτή ακριβώς ήταν η πολιτική που εφάρμοζε η Γερμανία της Μέρκελ: οικονομική υποδούλωση των πάντων στο νέο Ράιχσταγκ. Είναι βεβαίως πρόδηλο πως η πολιτική αυτή στηρίχτηκε στη φθηνή ενέργεια, με το Γερμανικό λιγνίτη, το Ρωσικό φυσικό αέριο και τα υδροηλεκτρικά και πυρηνικά των γειτόνων. Οι δήθεν "Α"ΠΕ ήταν -τουλάχιστον απ' το Wind Report 2005 της Eon- γνωστό πως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν αξιόπιστα θερμικές μονάδες.

Πλέον αυτό αλλάζει: η υστερία των Πρασίνων ενάντια στην πυρηνική ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα την Energiewende, για υποτιθέμενη αντικατάσταση των πυρηνικών με αιολικά + φ/β. Στην πορεία, εκτός απ' τα πυρηνικά η μπάλα των Πρασίνων πήρε και τα ανθρακικά εργοστάσια, αφού θα ερχόταν άφθονο φυσικό αέριο απ' τη Ρωσία μέσω των δίδυμων αγωγών Nord Stream I & II. Βλέποντας τους ψηφοφόρους τους να διαρρέουν προς τους Πράσινους, οι Σοσιαλδημοκράτες τσίμπησαν το τυράκι της κλιματικής απάτης και έγιναν σταυροφόροι της απανθρακοποίησης. Τώρα πια, χωρίς το φθηνό Ρωσικό αέριο, με κλειστά σχεδόν όλα τα πυρηνικά και

εγκλωβισμένη στην αδιέξοδη απανθρακοποίηση, η Γερμανική οικονομία αρχίζει να μαθαίνει τι σημαίνει να εξαρτάται από εισαγωγές ακριβών ενεργειακών προϊόντων. Και δεν της αρέσει καθόλου!

Σε ένδειξη του τι μπορεί να έρθει, ο χημικός γίγαντας BASF - ένας πυλώνας της Γερμανικής βιομηχανίας που ιδρύθηκε πριν από 157 χρόνια - ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου ότι θα μειώσει "μόνιμα" τις δραστηριότητές του στην Ευρώπη για να αποφύγει το υψηλό ενεργειακό κόστος. Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι.

Ενώ η BASF είναι ένας τεράστιος καταναλωτής ενέργειας, του οποίου η κύρια τοποθεσία στην Ευρώπη χρησιμοποιεί τόσο αέριο όσο η Ελβετία, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι μεταποιητικές εξαρτώνται επίσης απ' την ενέργεια και μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αναζητήσουν φθηνότερη ενέργεια αλλού. Σύμφωνα με έρευνα, που ανατέθηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα Οικογενειακών Επιχειρήσεων στη Γερμανία και την Ευρώπη, περίπου το 9% των εταιρειών στο Mittelstand - το μικρομεσαίο βιομηχανικό τομέα της Γερμανίας - σκέφτονται σοβαρά να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό, από 6% μόλις έξι μήνες πριν.

Όπως είπε στο Politico ιδιοκτήτης βιομηχανίας προϊόντων κρέατος στην Ανατολική Γερμανία, που ιδρύθηκε το 19ο αιώνα κι απασχολεί 100 άτομα, σύμφωνα με τα νέα συμβόλαια φυσικού αερίου, που ισχύουν το επόμενο έτος, θα πρέπει να πληρώσει οκτώ φορές τον τρέχοντα λογαριασμό του, ενώ η τιμή των πρώτων υλών που χρειάζεται για να λειτουργήσει την επιχείρησή του, όπως τα γυάλινα βάζα, έχει εκτοξευθεί ανοδικά. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση, η επιχείρηση δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. Αν θυμάστε τις φωνές της Ελληνικής Υαλουργίας στο Σαμαρά για το ενεργειακό, πριν από χρόνια, σωστά τις θυμάστε!

Το διάγραμμα εξέλιξης της τιμής του φυσικού αερίου Dutch TTF μας λέει πως η έντονα ανοδική κίνηση που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021, πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να υποχωρήσει. Μόλις ολοκληρώθηκε ο κύκλος της "έκρηξης" στο 3μηνο Ιουν-Σεπ 2022, που προκάλεσε η Κομισιόν θέτοντας ...

στόχο για γεμάτες αποθήκες αερίου στις αρχές Νοεμβρίου, η τιμή συνεχίζει αυξητικά. Ακόμα χειρότερα, η πρόβλεψη είναι πως την άνοιξη, όταν θα έχουν αδειάσει οι αποθήκες αερίου και θα πρέπει να ξαναγεμίσουν για το χειμώνα 2023, οι τιμές θα ξαναπάρουν την ανηφόρα, ενδεχομένως προς τα εξωφρενικά υψηλά του καλοκαιριού 2022.

Αν τώρα βάλετε στην εξίσωση την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του αερίου στα επίπεδα των 275€/MWh, θα αντιληφθείτε πως το μόνο κατάλληλο για τους ανίκανους των Βρυξελλών είναι κάτι σαν το "πίσσα και πούπουλα", που επεφύλασσαν στους απατεώνες στο Φαρ Ουέστ! Κι αν προσθέσετε στην εξίσωση την πρόσφατη συμφωνία Κίνας-Κατάρ, με την οποία η Κίνα θα προμηθεύεται το Καταριανό υγροποιημένο αέριο, το 2023 προμηνύεται ζοφερό για την ΕΕ, αφού δεν θα βρίσκει πουθενά αέριο. Έργο της Γερμανίας, βεβαίως-βεβαίως.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.


Η Γερμανική βιομηχανία είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένη με χιλιάδες προμηθευτές σε γειτονικές χώρες της ΕΕ, όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία. Οι συνέπειες της αποβιομηχάνισης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές και γι' αυτούς, αλλά και για την υπόλοιπη οικονομία της ΕΕ, που θα πρέπει να βρει νέα σημεία ισορροπίας.

Το Φεβρουάριο 2014 137 επικεφαλής κορυφαίων Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών, μαζί κι οι Ελληνικές, είχαν στείλει κοινή επιστολή αγωνίας στην ΕΕ να σταματήσει τα παιχνίδια με τις "Α"ΠΕ και να σοβαρευτεί με την ενέργεια. Η Ελληνική ενεργοβόρα βιομηχανία το φώναζε, "Μην πειράζετε το λιγνίτη!", αλλά "σε ώτα μη ακουόντων".

Οι πολιτικοί στην Ελλάδα και στην ΕΕ μετέτρεψαν την ενέργεια σε όπλο μαζικής καταστροφής. Ας γίνει η δική τους καταστροφή, όχι η καταστροφή των Ελλήνων και των λαών της ΕΕ!

ΥΓ: Όπως είχα γράψει το Πάσχα, το ιστολόγιο είναι πια στην τελευταία του χρονιά. Όλα όσα έγραψα αυτά τα 8+ χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό! 

Πηγή: greeklignite.blogspot.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου