Σελίδες

Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

'Ενα μικρό δείγμα από τα παιχνίδια που παίζονται στο χρηματιστήριο ενέργειας και γιατί επείγει να επιστρέψουμε στο προηγούμενο σύστημα (mandatory pool)



Μετά το πάρτυ αισχοκέρδειας – το οποίο σημειωτέον συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό – η κυβέρνηση πήρε την άδεια της Κομισιόν και επέβαλε περιορισμούς στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) που υποτίθεται ότι είναι και η αγορά στην οποία διακινούνται οι μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο υπάρχουν άλλες δύο αγορές, εκτός από την Αγορά Επόμενης Ημέρας (Day Ahead Market – DAM), η Ενδοημερήσια Αγορά και η Αγορά Εξισορρόπησης, στις οποίες μπορούν να συνεχισθούν τα παιχνίδια αισχροκέρδειας.
Το αποτέλεσμα λοιπόν ήταν από τον Ιούλιο που άρχισε η εφαρμογή αυτού του μηχανισμού τα “τζιμάνια” της αγοράς να μειώσουν τις ποσότητες που προσφέρουν στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ( DAM ) και να αυξήσουν τις ποσότητες που διακινούν στις δημοπρασίες της Ενδοημερήσιας Αγοράς, στην οποία μπορούν να πουλάνε όσο θέλουν χωρίς περιορισμούς. Έτσι, σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, παρατηρήθηκε “εκτίναξη τον Ιούλιο των όγκων και της αξίας συναλλαγών στην Ενδοημερήσια Αγορά” και από 101,5 Γιγαβατώρες τον Ιούνιο διακινήθηκαν 237,8 Γιγαβατώρες τον Ιούλιο...
Το “κόλπο” είναι νόμιμο και τώρα το ΥΠ.ΕΝ ψάχνει να βρει τρόπο να το αντιμετωπίσει. Στην πραγματικότητα όμως ακόμη και να κλείσει αυτή η τρύπα, θα ανοίξει άλλη και το γεγονός είναι ότι ακόμη και όλες οι τρύπες να κλείσουν πρόκειται για ένα εκ κατασκευής ανορθολογικό και πανάκριβο ηλεκτροδοτικό σύστημα, το οποίο δεν αντέχει η ελληνική πραγματικότητα και είναι καιρός να αρχίσουμε να το φωνάζουμε.....
ΥΓ. Προφανώς και είμαι υπέρ της μίας και δημόσιας επιχείρησης παραγωγής – μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή υπέρ του συστήματος ηλεκτροδότησης που υπήρχε μέχρι το 1999 πριν την “απελευθέρωση” της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι το ορθολογικότερο σύστημα ηλεκτροδότησης.
Ωστόσο σήμερα το θέμα επείγει και δεν είναι καιρός συνθημάτων “ζύμωσης”. Συνεπώς, αν αναζητήσουμε μια άμεση και εφικτή - πολιτικά και τεχνικά - λύση, αυτή είναι να επιστρέψουμε στο προηγούμενο σύστημα του mandatory pool και μακάρι στο μέλλον να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και φτιάξουμε μια πραγματικά δημόσια επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου