Σελίδες

Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Με την ενέργεια τι κάνουμε;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

με την ενέργεια τι κάνουμε;
…. καταρχήν είμαστε σε μία ενεργειακή κρίση χωρίς κανένα λόγο. Με βάση τα συνολικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα λιγνίτη της Ελλάδας, υπολογίζεται ότι αυτά επαρκούν για να μας προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία σε ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερο από 45 χρόνια. (Μέσα στο διάστημα αυτό εννοείται πως πρέπει να κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες για να εκμεταλλευθούμε και τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτουμε.)

Ουσιαστικά λοιπόν το ρεύμα στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή. Κατ’ εντολή όμως της ΕΕ που το υποχείριο πολιτικό κατεστημένο της χώρας αμέσως έσπευσε να εκτελέσει, κλείσαμε τα λιγνιτικά μας εργοστάσια (τη στιγμή που καμία άλλη χώρα δεν τα κλείνει) και αγοράζουμε ρεύμα από χώρες που καίνε λιγνίτη.

Το αποτέλεσμα είναι η εκτόξευση των τιμών του ρεύματος και ο αποπροσανατολισμός του να συζητάμε για ρήτρες αναπροσαρμογής αντί του πως να πάρουμε τη δωρεάν ενέργειά μας πίσω.

Και παρόλο που ειπώθηκε ότι θα ξανανοίξουν τα λιγνιτικά αυτό δεν είναι παρά καθησυχαστικές δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα στις τιμές του ρεύματος που

θα παραμείνουν υψηλές αφού τώρα πλέον τις έχουν εντάξει στον τζόγο του χρηματιστηρίου.

Οπότε για τα άτομα και τις κοινότητες που σκέφτονται με όρους αυτάρκειας φαίνεται ότι από εδώ και στο εξής ο ήλιος και το ξύλο είναι δύο μορφές ενέργειας που θα βασιστούμε για την κάλυψη των αναγκών μας. Μας επιστρέφουν στο πρωτογονισμό του να καίμε ξύλα για το μαγείρεμα και τη θέρμανση και στα απαράδεκτα χαμηλής απόδοσης φωτοβολταϊκά για να έχουμε φωτισμό και λειτουργία κάποιων ηλεκτρικών συσκευών.

Το μόνο θετικό είναι ότι τα φωτοβολταϊκά τώρα είναι πολύ πιο φθηνά σε σχέση με 5-10 χρόνια πριν και ότι με 2.500 έως 3.000 ευρώ μπορείς να έχεις ένα σχετικά αξιόπιστο σύστημα.

Συμπερασματικά, μας έχουν εισάγει σε έναν ενεργειακό κυκεώνα και θα χρειαστεί πολλή μελέτη με πολλά πρακτικά βήματα και καλές πρακτικές (όπως η εξοικονόμηση) για να ανταπεξέλθουμε. Για τους πιο αποφασισμένους πάντως, η επιλογή της διακοπής του ρεύματος και η διαβίωση εκτός δικτύου (off grid) με δικό τους αυτόνομο σύστημα γίνεται μονόδρομος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου