Σελίδες

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Αναζήτηση προθύμων: Ο υπουργός υγείας της Ρουμανίας θέλει να δημιουργήσει μια συμμαχία ευρωπαϊκών χωρών κατά των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών

 Ο υπουργός υγείας της Ρουμανίας, Alexandru Rafila, αγωνίζεται να δημιουργήσει μια συμμαχία ευρωπαϊκών χωρών στον αγώνα του να απαλλαγεί από τις συμβάσεις για την αγορά εμβολίων κατά της Covid-19. Ο υπουργός Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες, με τη βοήθεια του υπουργού Εξωτερικών Bogdan Lucian Aurescu, για τον εντοπισμό των χωρών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ένωση. Το συμβούλιο που συγκροτήθηκε με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ακυρώσει τις συμβάσεις που είχαν συναφθεί κατά τη διάρκεια της “πανδημίας” για την αγορά “εμβολίων” COVID-19. Στη χειρότερη περίπτωση, ο υπουργός ελπίζει ότι θα τις επαναδιαπραγματευτεί υπέρ της Ρουμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν λήξει περίπου δύο εκατομμύρια εμβόλια COVID-19, με εκτιμώμενες ζημιές ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ μόνο από τη συγκεκριμένη παρτίδα. Επιπλέον, ο υπουργός Ραφίλα αναφέρει ότι “έχουμε συμβατικές υποχρεώσεις να αγοράσουμε και άλλες παρτίδες”.

Υποχρεούμαστε να αγοράζουμε περισσότερα εμβόλια από τον αριθμό των κατοίκων

“Αυτές οι συμβατικές υποχρεώσεις είχαν δύο στοιχεία, αν

θέλετε, το ένα αφορούσε τη θέση και τη διαπραγμάτευση που έγινε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους κύριους κατασκευαστές εμβολίων, οι συμβατικές ποσότητες υπερέβαιναν κατά πολύ τον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε κράτος μέλος λάμβανε ένα μερίδιο”, δήλωσε ο υπουργός.

“Προσπαθούμε μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών να δούμε αν υπάρχουν και άλλες χώρες σε αυτή την κατάσταση, ώστε να έχουμε ισχυρή φωνή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να δούμε ποια είναι η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης αυτών των συμβάσεων, ώστε να αποτραπεί η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος”, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

240 εκατομμύρια ληγμένα εμβόλια

Αλλά είναι αβέβαιο με ποιον θα επαναδιαπραγματευτούμε, αν η Ρουμανία έχει την ευκαιρία. Συμβάσεις για την αγορά δόσεων υπογράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους κατασκευαστές BioNTtech/Pfizer κ.λπ. και η Ρουμανία με τη σειρά της έχει υπογράψει συμβάσεις ανάληψης υποχρεώσεων με την Επιτροπή.

Την ίδια στιγμή, είναι βέβαιο ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν αυτή την κατάσταση, η πρόκληση για τον υπουργό Ραφίλα είναι να βρει χώρες πρόθυμες να πάρουν θέση σε ένα συμβούλιο που ξεκίνησε η Ρουμανία.

Στην Ευρώπη, περισσότερες από 240 εκατομμύρια δόσεις έχουν λήξει από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το Euractiv, η Λιθουανία – με πληθυσμό λιγότερο από 3 εκατομμύρια – και η Πολωνία έχουν καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες ληγμένα εμβόλια.

Ο Michał Kuczmierowski, πρόεδρος του κυβερνητικού οργανισμού στρατηγικών αποθεμάτων, δήλωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό μεταξύ των Πολωνών πολιτών μειωνόταν κατά 40% κάθε εβδομάδα.

Η Γερμανία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Γαλλία δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Η Le Monde προειδοποιεί για πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή

Η γαλλική Le Monde αποκαλύπτει μια ακόμη πιο δυσοίωνη πραγματικότητα αυτής της σπατάλης πόρων και δημόσιου χρήματος.

Τον Οκτώβριο του 2021, η Νιγηρία δέχθηκε διάφορες δωρεές για συνολικά 2,6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου AstraZeneca, συμπεριλαμβανομένων 500.000 από τη Γαλλία, με εναπομένουσα διάρκεια ζωής μόλις τέσσερις έως επτά εβδομάδες.

“Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να τα δεχτούμε επειδή δεν υπήρχαν άλλα εμβόλια”, δήλωσε ο Faisal Shaibu, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης της Νιγηρίας.

Με την άφιξη των εμβολίων, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων διεξήγαγε αμέσως μια σειρά δοκιμών “για να αποδείξει ότι τα εμβόλια αυτά είναι επαρκούς ποιότητας”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του, Mojisola Christianah Adeyeye. Οι παρτίδες απελευθερώθηκαν μεταξύ 19 και 21 ημερών αργότερα και στη συνέχεια στάλθηκαν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει η Le Monde, μόνο 1,53 εκατομμύρια δόσεις μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Οι υπόλοιπες, περισσότερες από ένα εκατομμύριο δόσεις, καταστράφηκαν στις 22 Δεκεμβρίου 2021 και εναποτέθηκαν σε υπαίθρια χωματερή στην Gosa, περίπου 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Abuja.

“Με την απλή ταφή των δόσεων στο υπέδαφος, υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης του εδάφους και των υπόγειων υδάτων”, δήλωσε στη Le Monde ο Laurent Wilmouth, διευθυντής της Cyclamed, μιας ένωσης που είναι υπεύθυνη για την απόρριψη των ληγμένων εμβολίων Covid-19.

Πηγή

E.Y.E

Επιστήμονες για την Υγεία και την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου