Σελίδες

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένα «βαμπίρ» που βγάζει ξεδιάντροπα χρήματα μέσω του πολέμου

γράφει ο Zhang Hong

Περισσότερο από ένα μήνα μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι κατεστραμμένες πόλεις και οι εκτοπισμένοι πρόσφυγες μαρτυρούν τη σκληρότητα του πολέμου. Αλλά μέσα στον καπνό της πυρίτιδας, οι χρηματικοί σάκοι κάποιων ανθρώπων τρίζουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, αν και είναι ο εμπρηστής σε αυτή τη σύγκρουση και συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, έχουν ήδη κερδίσει πολλά χρήματα.

Το λεγόμενο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα αναφέρεται στις ομάδες συμφερόντων που σχηματίζονται από τον στρατό, τη στρατιωτική βιομηχανία, την κυβέρνηση και το Κογκρέσο σε στενή συνεργασία και συνεννόηση με τις δεξαμενές σκέψης και τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ. «Ο πόλεμος είναι μια ζουμερή επιχείρηση για τις ΗΠΑ. Ο Peter Kuznik, καθηγητής Ιστορίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον, υπογράμμισε άμεσα τον εθνικό χαρακτήρα του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος με τα εξής λόγια. Υπό αυτή την έννοια, η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι το τελευταίο έργο που επινοήθηκε προσεκτικά από το αμερικανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα για μια τρελή πάλη για πλούτο.

Οι αμερικανικοί ενεργειακοί κολοσσοί έχουν ήδη βγάλει πολλά χρήματα. Η Ευρώπη, η οποία έχει

αναγκαστεί από τις ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, υποφέρει από έλλειψη πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τον «μεγάλο αδελφό» των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, ο ημερήσιος όγκος των αμερικανικών εξαγωγών αργού πετρελαίου αυξήθηκε στα 3,8 εκατομμύρια βαρέλια στις 18 Μαρτίου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021. Ο θείος Σαμ βρήκε επίσης την ευκαιρία να πουλήσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Στις 25 Μαρτίου, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για την προμήθεια 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους εταίρους του φέτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκομίζουν συχνά κέρδη στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η τρέχουσα αναταραχή συνέχισε να εντείνει τον πανικό στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και η νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει στραφεί προς τη σύσφιξη, ανεβάζοντας την απόδοση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Εκμεταλλευόμενη τη ζοφερή παγκόσμια κεφαλαιαγορά, η ηγεμονική θέση του δολαρίου ΗΠΑ συνεχίζει να εδραιώνεται. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ μπόρεσαν να παίξουν το παλιό κόλπο του «κουρέματος του μαλλιού από τις πλάτες των άλλων» και του «τσουγκρίσματος των μετρητών» από τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία.

Και φυσικά, ο αμερικαν    ικός όμιλος στρατιωτικής βιομηχανίας είναι αρκετά ικανοποιημένος με αυτό που του φέρνει αυτή η άνοιξη, η οποία εκπληρώνει τις πιο αγαπημένες του επιθυμίες. Ένα πακέτο βοήθειας ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, χιλιάδες αντιαρματικοί και αντιαεροπορικοί πύραυλοι και μια ξαφνική αύξηση των παραγγελιών για μαχητικά αεροσκάφη F-35 stealth… και δεν είναι μόνο αυτό. Οι τιμές των μετοχών των μεγάλων αμερικανικών στρατιωτικών εταιρειών αυξήθηκαν απότομα πρόσφατα και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία αύξησαν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς. Για τους ομίλους της αμερικανικής στρατιωτικής βιομηχανίας, όλα αυτά μυρίζουν χρήμα.

«Μόλις ακουστεί το όπλο, υπάρχουν βουνά από χρήματα που πρέπει να βγουν. Αυτή η παροιμία είναι μια αληθινή αναπαράσταση της σκόπιμης υπερβολής των πολεμικών απειλών των ΗΠΑ και της όξυνσης των περιφερειακών αντιθέσεων, οι οποίες στη συνέχεια τους επιτρέπουν να απομυζούν το αίμα προβληματικών χωρών, συμμάχων και εταίρων, ακόμη και του κόσμου. Οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ έχουν τραυματίσει και τις δύο χώρες, αλλά η στρατιωτική βιομηχανία των ΗΠΑ έχει ανθίσει ως αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση Global Arms Sales Trends του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης στη Σουηδία, από το 2017 έως το 2021, αν και ο παγκόσμιος όγκος του εμπορίου όπλων μειώθηκε κατά 4,6% από το 2012 έως το 2016, οι εξαγωγές όπλων των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 14% την ίδια περίοδο και το συνολικό τους μερίδιο αυξήθηκε από 32% σε 39%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνηθίσει να στριμώχνουν τεράστια κέρδη και να λεηλατούν τον πλούτο του πολέμου και βασίζονται στη στρατιωτική ισχύ των λεγόμενων «παγκόσμιων δυνάμεων». Σήμερα, οι ΗΠΑ, οι οποίες απολαμβάνουν τα μερίσματα του πολέμου, συνεχίζουν να τροφοδοτούν ξεδιάντροπα αυτή την πολεμική μηχανή που βρυχάται. Στις 28 Μαρτίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέβαλε στο Κογκρέσο τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2023, με αμυντικές δαπάνες ύψους 813,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι η πρώτη φορά που οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ ξεπερνούν τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και ο υψηλότερος ετήσιος στρατιωτικός προϋπολογισμός στην ιστορία των ΗΠΑ. Πίσω από τις στρατιωτικές δαπάνες ρεκόρ κρύβεται ένα ζευγάρι μαύρα χέρια που εποφθαλμιούν τον πλούτο άλλων χωρών «κρατώντας μαχαίρια» από μπροστά και «μετρώντας χρήματα» από πίσω. Ο κόσμος πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό.


Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

Πηγή: People’s Daily Overseas Edition

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου