Σελίδες

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Καθάρματα! Τρόμαξαν τον κόσμο με τον covid και τώρα περιμένουν 1.000.000 ασθενείς από καρκίνους χωρίς διάγνωση

Τις καταστροφικές συνέπειες της επέλασης του κορωνοϊού στη δημόσια υγεία αλλά και στους καρκινοπαθείς ασθενείς ανέδειξε χθες η επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Στέλλα Κυριακίδου.

Η Ευρωπαία επίτροπος, σε χθεσινή της παρέμβαση στο συνέδριο του «Economist» με θέμα «Η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου στον μετά Covid κόσμο» -που πραγματοποιείται στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)-, εκτίμησε ότι υπάρχουν 1.000.000 μη διαγνωσμένοι ασθενείς με καρκίνο στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας.

Η παραδοχή αυτή της κυρίας Κυριακίδου προκάλεσε σοκ, καθώς επιβεβαίωσε πως οι συνέπειες του κορονοϊού δεν εξαντλούνται στις καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, αλλά αγγίζουν χιλιάδες εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πλέον περιορισμένη πρόσβαση στα συστήματα υγείας, με καταστροφικά για τους ίδιους αποτελέσματα.

Η επίτροπος μίλησε για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου της Ε.Ε., το οποίο παρουσιάστηκε μέσα στην πανδημία. Έδωσε βάρος σε

βασικές αρχές της πολιτικής της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του καρκίνου, όπως η συμπερίληψη, η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, η ολοκληρωμένη προσέγγιση για κάθε στάδιο της ασθένειας, η έρευνα και η καινοτομία, η ψηφιοποίηση, η εξατομικευμένη ιατρική, η δράση για μείωση των ανισοτήτων και η αποτελεσματικότητα, με χρονοδιαγράμματα και ορόσημα.

Ο καρκίνος πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας κάθε χώρας, επισήμανε. Ανέφερε ότι στην Ευρώπη ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θνησιμότητας και ευθύνεται για το 26% όλων των θανάτων.

Η ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και η αυστηρότερη καταπολέμηση του καπνίσματος μπορούν να συμβάλουν στη μεγιστοποίηση των προσπαθειών πρόληψης του καρκίνου, τόνισε. Η εκπρόσωπος του «Economist Impact» εστίασε μάλιστα στην τεχνολογία mRNA και στον ρόλο των εμβολίων.

Τέλος, η κυρία Κυριακίδου έδωσε έμφαση σε ορισμένες βασικές αρχές για την αντιμετώπιση του καρκίνου στη μεταπανδημική περίοδο, όπως η αναγνώριση του καρκίνου ως προτεραιότητας για ολόκληρη την Ευρώπη και μέσω των εθνικών σχεδίων ελέγχου η βελτίωση της πρόληψης, η εστίαση στην έγκαιρη διάγνωση, η εξασφάλιση ότι οι άνθρωποι με καρκίνο ακούγονται από τους υπευθύνους, η δημιουργία και η εφαρμογή συστημάτων για βιώσιμη και ισότιμη πρόσβαση στις καινοτομίες και ο αποστιγματισμός των ασθενών.

Πηγή: dimokratia.gr

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου