Σελίδες

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Η "Πράσινη Συμφωνία" της ΕΕ και τι σημαίνει για τον κλάδο των "κρίσιμων" μετάλλων

 Η μετάβαση στη δήθεν "πράσινη" ενέργεια βασίζεται σε μια σειρά βασικών μετάλλων, πολλά απ' τα οποία είναι και τοξικά για τον άνθρωπο, αλλά αυτό ουδόλως ενδιαφέρει τους πολιτικούς. Στην πρόσφατη COP26, που έγινε τέλος του 2021 στη Γλασκώβη, πολλοί αναφέρθηκαν στην κρισιμότητα του εφοδιασμού σε μέταλλα, ιδίως στην ασφάλεια εφοδιασμού σε χαλκό. Πρόκειται για τον ίδιο χαλκό που διαβάζετε κάθε τόσο πως αποξηλώνουν όλο και περισσότερο από μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς είναι υπερπολύτιμος στην εποχή της "πράσινης" παράνοιας.

Ο χαλκός αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο σε όλες τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών CO2, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα από τα δυσκολότερα υλικά για υποκατάσταση. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie, θα απαιτηθούν επιπλέον 19 εκατομμύρια τόνοι χαλκού για την παραγωγή έως το 2040, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Διάσκεψης του Παρισιού το 2015 για το κλίμα. 


Να ευχηθούμε λοιπόν καλή τύχη στους κλιματοπαρανοϊκούς, καθώς το 25% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού προέρχεται απ' τη Χιλή (στην 1η εικόνα το γιγαντιαίο μεταλλείο Chuquicamata), η οποία παράγει επίσης το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής λιθίου (στη 2η εικόνα λίμνες άλμης λιθίου), υλικό απολύτως απαραίτητο για τις εντελώς ανώριμης τεχνολογίας μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Και βεβαίως όχι, οι εξορύξεις βαρέων μετάλλων στη Χιλή "δεν βλάπτουν το περιβάλλον", μόνο η εξόρυξη πετρωμάτων στην Ελλάδα βλάπτει. Αυτή είναι η υποκρισία των "οικωλόγων".
 
Η Χιλή πρόσφατα απέκτησε νέο Πρόεδρο, τον Gabriel Boric, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα στις 11/3/2022. Κι εδώ έρχεται "ο τρόμος": ο μόλις 35 ετών Boric είχε ηγηθεί εκστρατείας για ...
την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Bloomberg, την Τρίτη 1/2/2022 η Ομάδα Εργασίας για θέματα περιβάλλοντος στα πλαίσια της διαδικασίας αναθεώρησης, με ψήφους 13-6 πέρασε πρόταση που ανοίγει το δρόμο για εθνικοποίηση των μεγαλύτερων μεταλλείων χαλκού και λιθίου.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η πρόταση στη συνέχεια θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή και στη συνέχεια να εγκριθεί το νέο Σύνταγμα σε δημοψήφισμα, αλλά ήταν αρκετή για να σκορπίσει ρίγη ανατριχίλας στο Δυτικό κόσμο: η Χιλή έχει συνεχώς αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα κι αν η Κίνα βάλει πόδι στο χαλκό και το λίθιο της Χιλής η Δύση θα βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο, μετά τις σπάνιες γαίες θα είναι εξαρτημένη απ' την Κίνα και στα βασικά μέταλλα. Ακριβώς την ίδια στιγμή που η Δύση έβαλε τα χεράκια της στο θέμα του Τζόκοβιτς κι έβγαλε τα ματάκια της, χάνοντας το μακράν όλων των υπολοίπων μεγαλύτερο μεταλλείο λιθίου στο Jadar της Σερβίας.

Αν λοιπόν η Χιλή προχωρήσει σε εθνικοποιήσεις μεταλλείων, ανατρέποντας την προηγούμενη νομοθεσία, που έρχεται απ' την εποχή του Πινοσέτ, μην απορήσετε αν δείτε μια επανάληψη του πραξικοπήματος που ανέτρεψε και δολοφόνησε τον Σαλβαντόρ Αλιέντε. Τα μέταλλα της δήθεν "πράσινης" μετάβασης είναι πάντα βαμμένα με το αίμα των αθώων, καθώς, όσο κι αν κρύβονται πίσω από επενδυτικές εταιρείες που διαχειρίζονται τα λεφτά των "φιλανθρώπων", οι μεγάλες μεταλλευτικές εταιρείες μόνο φιλανθρωπικά ιδρύματα δεν είναι.

Πηγή: greeklignite.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου