Η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει να μετακινήσει ένα τέταρτο του δισεκατομμυρίου ανθρώπων από την αγροτική χώρα προς την πόλη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, κάτι που θα ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη αναγκαστική μετανάστευση στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Η ιδέα της μετακίνησης των 250 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι να μετατραπεί η Κίνα από μια παλιομοδίτικη αγροτική χώρα σε ένα σύγχρονο αστικό έθνος και να δημιουργηθεί μια καταναλωτική κουλτούρα του 21ου αιώνα που θα ανταγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επί του παρόντος, περίπου το 51% των Κινέζων κατοίκων ζουν σε πόλεις, σε σύγκριση με το 80% των Αμερικανών που ζουν σε αστικές περιοχές. Στόχος της Κίνας είναι το 75% του πληθυσμού της να ζει σε πόλεις.
Η ιδέα αυτή έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες “πόλεις-φαντάσματα” σε όλη την Κίνα – δηλαδή πόλεις με κτίρια, δρόμους και ουρανοξύστες, αλλά χωρίς ανθρώπους. Τελικά, θα καταληφθούν.
Το Off The Grid News είχε αναφερθεί στο παρελθόν στο σχέδιο, το οποίο λαμβάνει νέα κάλυψη χάρη σε ένα φωτογραφικό δοκίμιο του φωτογράφου Kai Caemmerer, ο οποίος ταξίδεψε στις άδειες πόλεις.
Στην πραγματικότητα, η
αναγκαστική μετανάστευση λαμβάνει ήδη χώρα σε ορισμένες τοποθεσίες.“Είναι ένας νέος κόσμος για εμάς στην πόλη”, δήλωσε στους New York Times ο 43χρονος Tian Wei, πρώην αγρότης σιταριού που τώρα εργάζεται σε εργοστάσιο της πόλης. “Όλη μου τη ζωή δούλευα με τα χέρια μου στα χωράφια- έχω το μορφωτικό επίπεδο για να συμβαδίσω με τους ανθρώπους της πόλης;”
Ο αριθμός των ανθρώπων που θέλει να μετακινήσει η Κίνα είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό ολόκληρης της Βραζιλίας, η οποία έχει 200 εκατομμύρια κατοίκους, και σχεδόν τόσος όσο ο πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών (317 εκατομμύρια). Οι επικριτές των σχεδίων των Ηνωμένων Εθνών για την Ατζέντα 21 και την Ατζέντα 2030 λένε ότι αν τα σχέδια αυτά υλοποιηθούν, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα αναγκάσουν τελικά τους ανθρώπους να μετακινηθούν στις πόλεις, ακόμη και αν αυτό δεν φαίνεται τόσο δρακόντειο όσο στην Κίνα. (Ακούστε τις αναλυτικές αναφορές του Off The Grid News για την Ατζέντα 21 και την Ατζέντα 2030 εδώ).
Ο στόχος στην Κίνα είναι να κάνουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και τις αξίες τους και να υιοθετήσουν μια σύγχρονη καταναλωτική κουλτούρα, αντιστρέφοντας έτσι μια οικονομική επιβράδυνση. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει να τοποθετηθούν οι αγροτικοί “εκτός δικτύου” άνθρωποι σε πόλεις, όπου πρέπει να αγοράζουν τρόφιμα αντί να καλλιεργούν και να φτιάχνουν τα δικά τους τρόφιμα.
Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός σχεδίου που το Κομμουνιστικό Κόμμα ονομάζει κατ’ ευφημισμό Εθνικό Σχέδιο Αστικοποίησης Νέου Τύπου. Σύμφωνα με το σχέδιο, χιλιάδες σπίτια, αγροκτήματα και ολόκληρα χωριά θα καταστραφούν για να αναγκαστούν οι άνθρωποι να μετακινηθούν.
“Οι πόλεις και οι συνοικίες που χτίστηκαν χωρίς ζήτηση ή ανάγκη είχαν ως αποτέλεσμα αυτό που ορισμένοι Κινέζοι μελετητές έχουν ονομάσει, κυριολεκτικά, “τείχη χωρίς αγορές””, δήλωσε στο Tech Insider ο William Hurst, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northwestern. “Ή αυτό που θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε ως ανολοκλήρωτες ή κούφιες πόλεις. Η πολιτική ανάγκη και η επενδυτική υστερία υπερίσχυσαν του οικονομικού υπολογισμού ή της εξέτασης των πραγματικών ανθρώπινων αναγκών”.
Ο Caemmerer δήλωσε ότι οι πόλεις είναι οπτικά “ελκυστικές με ένα είδος ανησυχητικού τρόπου”.
“Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι πόλεις συχνά ξεκινούν ως μικρές αναπτύξεις και αναπτύσσονται σύμφωνα με τις τοπικές βιομηχανίες, αυτές οι νέες κινεζικές πόλεις χτίζονται μέχρι το σημείο σχεδόν ολοκλήρωσης πριν εισαγάγουν τους ανθρώπους”, δήλωσε ο Caemmerer στο Business Insider.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου