Το προβάλλουν σήμερα όλα τα συστημικά Μ.Μ.Ε. Το ωραίο είναι ότι στα δημοσιεύματα αυτά έχουν και τη γνωστή εικόνα του γιατρού που αγκαλιάζει έναν ηλικιωμένο, οπότε αναρωτιέσαι γιατί ζητάνε ποινική αμνηστία για αυτούς τους ήρωες…
Προφανώς τη ζητάνε για τους …άλλους ήρωες. Αυτούς που εκθέτουν τους ασθενείς στον ιό, αυτούς που κρατάνε αφυδατωμένους και υποσιτισμένους τους άτυχους ασθενείς που έπεσαν στα χέρια τους, αυτούς που βομβαρδίζουν τους πνεύμονές τους με οξυγόνο το οποίο βγαίνει μόνο μετά θάνατον, αυτούς που διακόπτουν τις αναγκαίες για την επιβίωση των ασθενών αγωγές που λαμβάνουν για τα σοβαρά νοσήματά τους, αυτούς που ασκούν ψυχολογική βία στους ασθενείς, τους δένουν χωρίς λόγο, τους καθετηριάζουν ενώ μπορούν να περπατήσουν και να αυτοεξυπηρετηθούν, τους αποκλείουν την επικοινωνία με τους ανθρώπους τους, τους παίρνουν ή τους κλείνουν τα κινητά, αυτούς που τους βγάζουν ψευδώς θετικούς και τους στέλνουν στην Σπιναλόγκα, αυτούς που τους διασωληνώνουν ενώ η διασωλήνωση δεν δικαιολογείται ιατρικά, αυτούς που αφήνουν μικρόβια και ό,τι άλλο επιβαρυντικό προκύψει κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους να τους καταδικάσει.
Αυτούς.
Ζητάνε να μην φτάνουν στους εισαγγελείς οι μηνύσεις αλλά να τις ελέγχουν οι ίδιοι οι συνάδελφοί τους στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Οι ίδιοι οι συνάδελφοί τους που
διώκουν τους γιατρούς που τολμάνε να διατυπώνουν αντίθετες επιστημονικές θέσεις και απόψεις και κλείνουν τα μάτια στο όργιο της προπαγάνδας, των ψεμάτων, των αντιφάσεων και της σύγχυσης που προκαλούν οι συνάδελφοί τους που στηρίζουν το αφήγημα της κυβέρνησης.Και ζητάει ο νομικός σύμβουλος του Π.Ι.Σ. αναδρομική ισχύ ενώ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ούτως ή άλλως ισχύει πάντα ο ευνοϊκότερος ποινικός νόμος ώστε η όποια ευνοϊκή μεταχείριση θεσμοθετείτο σήμερα θα καταλάμβανε και όλες τις μέχρι την ώρα αυτή συμπεριφορές.
Βρίσκονται σε σύγχυση και σε προφανή πανικό.
Τότε, τον Ιανουάριο, όταν είχε υποβληθεί για πρώτη φορά η πρόταση αυτή, είχα απευθυνθεί δημόσια στις ενώσεις των δικαστών και των εισαγγελέων και τους είχα ρωτήσει αν θα ανεχθούν να υποκατασταθούν από ιατρούς.
Η πρόταση δεν προχώρησε.
Τώρα όμως επανέρχονται γιατί οι αποκαλύψεις για τα εγκλήματα στα νοσοκομεία έχουν λάβει κολοσσιαίες διαστάσεις από τότε. Και τα πράγματα έχουν γίνει δραματικά πιο δύσκολα για τους συναδέλφους τους στα κολαστήρια.
Πρέπει να τους πω όμως ότι αυτά που εγώ καταγγέλλω 18 μήνες τώρα και ένα μεγάλο μέρος τους, μέχρι τις 19 Ιουλίου, βρίσκεται στη μεγάλη μήνυση που κατέθεσα στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής στη Γ.Α.Δ.Α., δεν είναι ούτε καν βαριές αμέλειες που διαβάζω στην πρόταση. Πρόκειται για ανθρωποκτονίες, τετελεσμένες ή σε απόπειρα. Αλλά όπως είναι διατυπωμένη η πρόταση ακόμη και αυτές οι μηνύσεις θέλουν να περνάνε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, όπου εκεί, και δεν νομίζω να έχει κανείς αντίθετη άποψη, θα κρίνονται βεβαίως ανάξιες ποινικού ελέγχου.
Διαβάστε την πρόταση, όπως είναι δημοσιευμένη στα συστημικά sites, και νομίζω ότι ένα live θα πρέπει να αφιερώσω και σε αυτήν.
Θα βρω και τις αναρτήσεις που είχα κάνει τότε στο facebook και θα επανέλθω.
**********
Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες καταστάσεις που προκαλεί η διαχείριση της πανδημίας θεωρώ ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο νομοθετικής απαλλαγής ή περιορισμού της ευθύνης από αμέλεια των ιατρών σε ιατρικές πράξεις που αφορούν την αντιμετώπιση της θεραπείας COVID – 19, είτε σε αντίθετη περίπτωση το ενδεχόμενο το κράτος να αναλάβει εγγυητική ευθύνη για τις τυχόν σχετικές αξιώσεις αποζημίωσης σε βάρος των ιατρών (π.χ. παραιτούμενο σαφώς από το δικαίωμα αναγωγής σε περιπτώσεις αμελείας εντός των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων).
Βεβαίως θεωρώ ότι η κρατική εγγυητική ευθύνη δεν καλύπτει το ποινικό μέρος της υπόθεσης γι’ αυτό και προτείνω ότι η ευθύνη του ιατρού θα πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις βαρείας αμέλειας οι οποίες όμως (λόγω του σύνθετου και άκρως εξειδικευμένου νομικούς πλαισίου) θα πρέπει να κρίνονται, όχι κατά την συνήθη πρακτική (κατά την προδικασία από τον αρμόδιο εισαγγελέα) αλλά από ένα εξειδικευμένο ιατρικό όργανο το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει εντός του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου…..
Αυτό το ειδικό όργανο θα ήταν σε θέση να κρίνει – κατ’ αρχήν – εάν συντρέχει, από ιατρικής απόψεως, βαρεία αμέλεια του ιατρού ανά περίπτωση και βάση αυτής της γνωμοδότησης να κινείται ο ποινικός έλεγχος του ιατρού. Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η άσκοπη και ατεκμηρίωτη εκκίνηση ποινικών διώξεων σε βάρος ιατρών και ταυτόχρονα ο έλεγχος (με την αντίστοιχη οικονομία της δίκης) θα περιοριζόταν μόνο στις περιπτώσεις που είναι άξιες αυτού του ελέγχου...
Όλα τα ανωτέρω βεβαίως απαιτούν νομοθετικές παρεμβάσεις και μάλιστα με αναδρομική εφαρμογή” κατέληγε ο νομικός σύμβουλος του ΠΙΣ στις προτάσεις του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου