Σελίδες

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Το σύστημα «κοινωνικής πίστης-υποταγής» της Κίνας κατατάσσει τους πολίτες και τους τιμωρεί με περιορισμένες ταχύτητες διαδικτύου και απαγορεύσεις πτήσεων εάν το Κομμουνιστικό Κόμμα τους κρίνει αναξιόπιστους

    Η Κίνα έχει αναπτύξει ένα σύστημα που κατατάσσει τους πολίτες της με βάση την «κοινωνική τους πίστη-υποταγή».

    Οι άνθρωποι μπορούν να τιμωρηθούν εάν οδηγούν άσχημα, αγοράζουν πάρα πολλά βιντεοπαιχνίδια ή κλέβουν.

    Δεν είναι ακόμη ένα ενιαίο, εθνικό σύστημα, αλλά η Κίνα σχεδιάζει να το καταστήσει υποχρεωτικό για όλους.

    Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα κατασκευάζει εδώ και χρόνια ένα σύστημα ηθικής κατάταξης που θα παρακολουθεί τη συμπεριφορά του τεράστιου πληθυσμού του — και θα τους κατατάσσει όλους με βάση την «κοινωνική τους πίστη».

Το «σύστημα κοινωνικής πίστωσης», ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2014, είναι «ένα σημαντικό συστατικό στοιχείο του σοσιαλιστικού συστήματος της οικονομίας της αγοράς και του συστήματος κοινωνικής διακυβέρνησης» και έχει ως στόχο να ενισχύσει την ιδέα ότι «η διατήρηση της εμπιστοσύνης είναι λαμπρή και το χάσιμο της εμπιστοσύνης είναι ντροπή», σύμφωνα σε κυβερνητικό έγγραφο του 2015 .

Η κατάταξη αποφασίζεται από την ομάδα οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας, την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και

Μεταρρυθμίσεων (NDRC), τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και το κινεζικό δικαστικό σύστημα, σύμφωνα με την South China Morning Post.

Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεμονωμένα άτομα, αλλά και για εταιρείες και κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο ιδιωτικός τομέας, συμπεριλαμβανομένου του αναπτυσσόμενου τεχνολογικού κόσμου στην Κίνα, έχει τα δικά του μη κυβερνητικά συστήματα βαθμολόγησης που εφαρμόζει, όπως ανέφερε το Wired .

Για παράδειγμα, η Sesame Credit, η οποία ανήκει στο Jack Ma's Ant Group , χρησιμοποιεί το δικό της ανεπίσημο σύστημα βαθμολόγησης για τους υπαλλήλους της, όπως τη μελέτη των συνηθειών αγορών, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Merics.

Το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί πιλοτικά για εκατομμύρια σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφερε το CNBC , και αναμενόταν να γίνει πλήρως λειτουργικό και ολοκληρωμένο έως το 2020. Αλλά αυτή τη στιγμή το σύστημα είναι αποσπασματικό και εθελοντικό, αν και το σχέδιο είναι να γίνει τελικά υποχρεωτικό και ενοποιημένο σε όλη τη χώρα, με κάθε άτομο να δίνει τον δικό του μοναδικό κωδικό που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του κοινωνικού του πιστωτικού σκορ σε πραγματικό χρόνο, ανά Wired.

    Η κακή οδήγηση και το χρέος θα μπορούσαν να σας υποβαθμίσουν στο σύστημα κοινωνικής κατάταξης


    Όπως τα ιδιωτικά πιστωτικά σκορ, η κοινωνική βαθμολογία ενός ατόμου μπορεί να κινηθεί πάνω-κάτω ανάλογα με τη συμπεριφορά του.

    Η ακριβής μεθοδολογία είναι μυστικό — αλλά παραδείγματα παραβάσεων περιλαμβάνουν κακή οδήγηση, κάπνισμα σε ζώνες μη καπνιστών, αγορά πάρα πολλών βιντεοπαιχνιδιών και ανάρτηση ψεύτικων ειδήσεων στο διαδίκτυο, ειδικά για τρομοκρατικές επιθέσεις ή ασφάλεια αεροδρομίου.

    Άλλα πιθανά αξιόποινα αδικήματα περιλαμβάνουν το να ξοδεύετε πολύ καιρό παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, να σπαταλάτε χρήματα σε επιπόλαιες αγορές και να δημοσιεύετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
    Οι τιμωρίες μπορεί να έχουν διάφορες μορφές, όπως ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αργό διαδίκτυο και απαγόρευση από την τριτοβάθμια εκπαίδευση 

      Η Κίνα έχει ήδη αρχίσει να τιμωρεί τους ανθρώπους περιορίζοντας τα ταξίδια τους, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης πτήσεων. 

      Οι αρχές απαγόρευσαν στους ανθρώπους να αγοράζουν πτήσεις 17,5 εκατομμύρια φορές μέχρι το τέλος του 2018, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Δημόσιας Πίστωσης, όπως ανέφερε ο Guardian .

      Μπορούν επίσης να περιορίσουν τις επιλογές πολυτελείας - σε πολλούς απαγορεύεται να λάβουν εισιτήρια τρένου business class και μερικά κρατούνται μακριά από τα καλύτερα ξενοδοχεία.


      Ένας σιδηροδρομικός σταθμός στην Κίνα. 
      Yang Bo/China News Service μέσω Getty Images

        Το ενδεχόμενο σύστημα θα τιμωρήσει ειδικά τους κακούς επιβάτες. Τα πιθανά παραπτώματα περιλαμβάνουν την προσπάθεια οδήγησης χωρίς εισιτήριο, την περιπλάνηση μπροστά από τις πύλες επιβίβασης ή το κάπνισμα σε χώρους μη καπνιστών.

        Σύμφωνα με τη Rachel Botsman, μια συγγραφέα που δημοσίευσε μέρος του βιβλίου της για την τεχνολογική ασφάλεια στο Wired το 2017, η κυβέρνηση θα μειώσει τις ταχύτητες του διαδικτύου σας ως τιμωρία, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

        Σύμφωνα με το Foreign Policy , τα πιστωτικά συστήματα παρακολουθούν εάν οι άνθρωποι πληρώνουν τους λογαριασμούς εγκαίρως, όπως και οι ανιχνευτές χρηματοοικονομικών πιστώσεων — αλλά αποδίδουν επίσης μια ηθική διάσταση.

        Εσείς ή τα παιδιά σας θα μπορούσατε επίσης να χάσετε τις καλύτερες δουλειές και σχολεία - δεκαεπτά άτομα που αρνήθηκαν να εκτελέσουν στρατιωτική θητεία το 2017 απαγορεύτηκε να εγγραφούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να υποβάλουν αίτηση για γυμνάσιο ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ανέφερε το Beijing News .

        Και τον Ιούλιο του 2018, ένα κινεζικό πανεπιστήμιο αρνήθηκε τη θέση του σε έναν εισερχόμενο φοιτητή, επειδή ο πατέρας του φοιτητή είχε κακή βαθμολογία κοινωνικής πίστης επειδή δεν κατάφερε να αποπληρώσει ένα δάνειο.

        Θα μπορούσαν επίσης να σας πάρουν το σκυλί σας. Η πόλη Τζινάν της ανατολικής Κίνας άρχισε να εφαρμόζει ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης για τους ιδιοκτήτες σκύλων το 2017, σύμφωνα με το οποίο αφαιρούν πόντους στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων εάν ο σκύλος περπατήσει χωρίς λουρί ή προκαλεί αναστάτωση στο κοινό.


        Ένας άντρας με τα σκυλιά του στο Τζινάν το 2016. 
        Visual China Group μέσω Getty Images/Visual China Group μέσω Getty Images

        Όσοι έχασαν όλους τους πόντους τους κατασχέθηκαν τα σκυλιά τους και έπρεπε να κάνουν τεστ σχετικά με τους κανονισμούς που απαιτούνται για την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων.

        Η έκθεση του ονόματος και η δημόσια ντροπή είναι μια άλλη τακτική. Μια κυβερνητική ανακοίνωση του 2016 ενθαρρύνει τις εταιρείες να συμβουλεύονται τη μαύρη λίστα πριν προσλάβουν άτομα ή τους δώσουν συμβάσεις.

        Τα άτομα θα ειδοποιηθούν από τα δικαστήρια προτού προστεθούν στη λίστα και επιτρέπεται να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης εντός 10 ημερών από τη λήψη της ειδοποίησης.

        Ο Λι Σιαολίν, ένας δικηγόρος που κρίθηκε «αναξιόπιστος» αφού δεν εκπλήρωσε δικαστική εντολή το 2015, συμπεριλήφθηκε στη λίστα και δεν μπόρεσε να αγοράσει αεροπορικά εισιτήρια για το σπίτι ενώ βρισκόταν σε ταξίδι εργασίας, ανέφερε η Human Rights Watch . Επίσης, δεν μπορούσε να κάνει αίτηση για πιστωτικές κάρτες.

        Αυτό το βίντεο, που δημοσιεύτηκε από τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο James O'Malley, περιλαμβάνει ένα παράδειγμα ανακοίνωσης σε ένα τρένο από το Πεκίνο στη Σαγκάη που προειδοποιεί τους ανθρώπους να μην συμπεριφέρονται άσχημα — διαφορετικά η συμπεριφορά τους "θα καταγραφεί σε ατομικό πιστωτικό σύστημα πληροφοριών".

        https://twitter.com/Psythor/status/1056811593177227264?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1056811593177227264%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.businessinsider.com%2Fchina-social-credit-system-punishments-and-rewards-explained-2018-4

        Οι «κακοί» πολίτες τιμωρούνται, αλλά το σύστημα επιβραβεύει και τους «καλούς» πολίτες

        Τα άτομα με καλές βαθμολογίες μπορούν να επιταχύνουν τις ταξιδιωτικές εφαρμογές σε μέρη όπως η Ευρώπη, είπε ο Botsman.

        Μια άγνωστη γυναίκα στο Πεκίνο είπε στο BBC το 2015 ότι μπόρεσε να κλείσει ένα ξενοδοχείο χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει κατάθεση σε μετρητά επειδή είχε καλή βαθμολογία.

        Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι η Baihe, ο μεγαλύτερος ιστότοπος γνωριμιών της Κίνας που τώρα ανήκει στον Jiayuan, ενισχύει τα προφίλ των καλών πολιτών.

        Οι πολίτες με καλή κοινωνική πίστωση μπορούν επίσης να λάβουν εκπτώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, να νοικιάσουν πράγματα χωρίς καταθέσεις και να λάβουν καλύτερα επιτόκια στις τράπεζες.

        Αυτά τα προνόμια ήταν διαθέσιμα σε άτομα στο Rongcheng, στην Ανατολική Κίνα, όπου το δημοτικό συμβούλιο ανέπτυξε ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης για τους πολίτες του, το οποίο εμφανίζεται στο Foreign Policy το 2018.

        Το σύστημα έχει παρομοιαστεί με σενάρια επιστημονικής φαντασίας που απεικονίζουν δυστοπικές κοινωνίες

        Το σύστημα κοινωνικής πίστωσης της Κίνας ενσωματώνει ένα ηθικό πλεονέκτημα στο πρόγραμμα, γι' αυτό πολλοί το συνέκριναν με κάποιο επίπεδο δυστοπικής διακυβέρνησης, όπως στο «1984» του George Orwell όπου το κράτος ελέγχει σε μεγάλο βαθμό κάθε πτυχή της ζωής ενός πολίτη.

        Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό – το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε το σύστημα «ανατριχιαστικό», ενώ ο Μπότσμαν το αποκάλεσε «ένα φουτουριστικό όραμα του Big Brother εκτός ελέγχου» – ορισμένοι πολίτες λένε ότι τους κάνει ήδη καλύτερους ανθρώπους.

        Ένας 32χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος έδωσε το όνομά του μόνο ως Τσεν, είπε στο Foreign Policy το 2018 ότι "Νιώθω ότι τους τελευταίους έξι μήνες, η συμπεριφορά των ανθρώπων έχει γίνει όλο και καλύτερη. Για παράδειγμα, όταν οδηγούμε, τώρα πάντα Σταματήστε μπροστά σε διαβάσεις πεζών. Αν δεν σταματήσετε, θα χάσετε τους πόντους σας. Στην αρχή, απλώς ανησυχούσαμε μήπως χάσουμε βαθμούς, αλλά τώρα το συνηθίσαμε."

        πηγή

        https://www.businessinsider.com/china-social-credit-system-punishments-and-rewards-explained-2018-4?r=US&IR=T


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου