Ο Robin Aitken μιλά στο RT
9 Νοεμβρίου 2021
Μετάφραση: Μ.Στυλιανού
Ο Robin Aitken λέει ότι υπάρχει μια «αποδεκτή και καθωσπρέπει» άποψη των παγκόσμιων γεγονότων στην οποία κυριαρχούν οι φιλελεύθεροι των μέσων ενημέρωσης. Ο πρώην υπάλληλος του BBC προειδοποιεί ότι πρέπει όλοι να είμαστε επιφυλακτικοί με τους «κρυφούς λογοκριτές» που λειτουργούν σε κάθε μορφή ειδήσεων.
Μιλώντας στο RT, ο πρώην δημοσιογράφος του BBC Robin Aitken είπε ότι οι καταναλωτές των μέσων ενημέρωσης στη Δύση δεν έχουν πάντα μια σωστή εικόνα για το τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, λόγω της παρουσίας της φιλελεύθερης δεοντολογίας πίσω από πολλά δυτικά ρεπορτάζ. «Έχουμε μια κουλτούρα των μέσων ενημέρωσης στη Βρετανία, αλλά αυτή επεκτείνεται και σε άλλες δυτικές χώρες, όπου υπάρχει μια αποδεκτή και καθώς πρέπει άποψη των παγκόσμιων γεγονότων, που κυριαρχείται από φιλελεύθερους των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο Άϊκτεν.
Ο δημοσιογράφος που έγινε συγγραφέας υποστήριξε ότι αυτό ήταν πολύ ξεκάθαρο όταν επρόκειτο για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι στα κύρια μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας υπήρχε «ομοφωνία» ότι ο Τραμπ ήταν «κακό πράγμα και κακός άνθρωπος». Με παρόμοιο τρόπο, σημείωσε ο Άϊκτεν υπάρχει μια γενική αντιρωσική ατμόσφαιρα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ως αποτέλεσμα, υποστήριξε, οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκτεθειμένοι σε μια πολύ μονόπλευρη άποψη των γεγονότων στη Ρωσία και για τη Ρωσία.
Ο Άικτεν, ο οποίος αποχώρησε από τον βρετανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό το 2007, προειδοποίησε ότι θα
πρέπει όλοι να είμαστε «σκεπτικιστές απέναντι στους κρυμμένους λογοκριτές» που λειτουργούν στα μέσα ενημέρωσης. Σημείωσε ότι οι μη μυημένοι ή όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ειδησεογραφική μεροληψία αφορά την «επιλογή των γεγονότων που μεταδίδονται» και όχι το συγκεκριμένο περιεχόμενό τους. Αναπτύσσοντας την άποψή του, είπε ότι καθημερινά συμβαίνουν χιλιάδες γεγονότα σε όλο τον κόσμο και προέτρεψε τους ανθρώπους να αναρωτηθούν γιατί κάποια από αυτά αναφέρονται και γιατί άλλα όχι.«Είναι επειδή οι δημοσιογράφοι έχουν κάνει μια επιλογή από ειδήσεις για παρουσίαση στο κοινό τους», υποστήριξε. Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για το BBC, ο Aikten υποστήριξε ότι ήταν πιθανότατα δύσκολο να μιλήσει κανείς για ορισμένα ζητήματα λόγω μιας συνεκτικής και περιστασιακά καταναγκαστικής εσωτερικής κουλτούρας, ιδιαίτερα σε ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική περί το φύλο. Σημείωσε ότι ένα μέλος του προσωπικού θα ήταν καλό να κρατήσει κρυφές τις απόψεις του για το θέμα. Είπε ότι ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι ένας οργανισμός όπως η ομάδα λόμπι Stonewall, η οποία, όπως υποστήριξε, έχει μια πολύ διαφορετική άποψη για τα δικαιώματα των trans–sex από τον υπόλοιπο πληθυσμό, δεν πρέπει να ενσωματωθεί στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.
Ο Άικτεν υποστήριξε ότι ήταν ακόμη και «επικίνδυνο» να χρησιμοποιηθούν εσωτερικοί οργανισμοί ή μηχανισμοί προσωπικού, όπως αυτοί που εισήγαγε η Stonewall, για να επηρεάσουν την παραγωγή του BBC, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την πίστη στην αμεροληψία του. Ο όμιλος Stonewall διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εταιρική κουλτούρα του οργανισμού καθώς και άλλων δημόσιων και κρατικών ιδρυμάτων, μέσω των προγραμμάτων ποικιλομορφίας του, τα οποία υιοθετούν άλλοι οργανισμοί.
Μια πρόσφατη έρευνα που υπογραμμίζει την έκταση της επιρροής του Stonewall στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα ώθησε τους υπαλλήλους του οργανισμού να μιλήσουν και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.
* * * * *
Υποσημείωση μεταφραστή: Το BBC , ναός της ελευθερίας και της αλήθειας για τους λαούς της Γερμανικής κατοχής στον Παγκόσμιο πόλεμο, απογυμνώθηκε στη συνέχεια βαθμιαία σε ξετσίπωτο όργανο αποικιοκρατικής προπαγάνδας. Το έζησα ως συντάκτης/εκφωνητής της ελληνικής υπηρεσίας του σταθμού, στις αρχές του Κυπριακού (παραιτήθηκα με τον απαγχονισμό Καραολή και Δημητρίου):
Στα Σεπτεμβριανά -το τουρκικό Cristal Nacht κατά του ελληνισμού Σμύρνης και Κωνσταντινούπολης- μόνο η Daily Mail διέσπασε την αποσιώπηση, με ρεπορτάζ του ανταποκριτή της. Το ελληνικό τμήμα του BBC πήρε την εντολή να το παραλείψει στην ημερήσια «επισκόπηση Τύπου». Ο συντάκτης της εκείνη την ημέρα, ο γνωστός τότε συγγραφέας Άλκης Αγγέλογλου, αγνόησε την εντολή, έκανε περίληψη της ανταπόκρισης στην επισκόπηση Τύπου, την εκφώνησε και…απολύθηκε. Από την επομένη μας έφεραν στο ελληνικό τμήμα ελληνομαθή ΄Αγγλο, τον Στάνλεϋ Μέις, που είχε υπηρετήσει στρατιώτης στην Ελλάδα , ως «υποδιευθυντή» ( πολιτικό επίτροπο) …
Στο φούντωμα του Κυπριακού αγώνα, η συμβολή του «ελληνικού τμήματος» του BBC στην βρετανική παρτιτούρα ενισχύθηκε με εβδομαδιαία ομιλία του δημοφιλούς στην Ελλάδα συντονιστή της Αντίστασης κ. Γουντχάουζ, -που κάποιες δεκαετίες αργότερα, στην Αθήνα, ανακηρύχτηκε επίτιμος κάτι…
Ο ΄Αγγλος συνάδελφος Άϊτκεν περιορίζει (πατριωτικά) την δυσφορία του στην δράση κάποιου περίεργου λόμπυ επιρροής σε βάρος της ειδησεογραφικής αντικειμενικότητας. Αλλά αυτό για το ΒΒC δεν είναι παρά ψύλλοι στο ηρώον δασκάλου ράδιο-τηλεοπτικής ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας.
Μ.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου