Είναι ένας πόλεμος εναντίον του ατομικού μας επεξεργαστή, του εγκεφάλου μας".
"Η νίκη θα ορίζεται περισσότερο με όρους κατάκτησης του ψυχο-πολιτισμικού παρά του γεωγραφικού πλεονεκτήματος".
Πίσω από τον "γνωστικό πόλεμο" του ΝΑΤΟ βρίσκεται η: "Μάχη για τον εγκέφαλό σας" από τους δυτικούς στρατούς
Το «Mastering The Human Domain» είναι το τελευταίο όριο του πολέμου:
«Ο στόχος του είναι να σπείρει ασυμφωνία, να υποκινήσει αντικρουόμενες αφηγήσεις, να πολώσει την άποψη και να ριζοσπαστικοποιήσει ομάδες» προκειμένου να διαταράξει ή να κατακερματίσει ολόκληρες κοινωνίες.
Ο Γνωστικός Πόλεμος ορίζεται ως «η τέχνη της χρήσης τεχνολογιών για την αλλαγή της γνωστικής λειτουργίας των ανθρώπινων στόχων».
Ποιες τεχνολογίες;
Τι ίδιες που οδηγούν τον Μετανθρωπισμό σε παγκόσμια κλίμακα, συγκεκριμένα, NBIC - νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, τεχνολογία πληροφοριών και γνωστική επιστήμη. ⁃ TN Editor
Οι δυτικές κυβερνήσεις της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τακτικές "γνωστικού πολέμου", χρησιμοποιώντας τις υποτιθέμενες απειλές της Κίνας και της Ρωσίας για να δικαιολογήσουν τη διεξαγωγή μιας "μάχης για τον εγκέφαλό σας" στο "ανθρώπινο πεδίο", για να "κάνουν τον καθένα όπλο".
Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει νέες μορφές πολέμου για να διεξάγει μια "μάχη για τον εγκέφαλο", όπως το θέτει η στρατιωτική συμμαχία.
Τώρα, το ΝΑΤΟ αναπτύσσει ένα εντελώς νέο είδος μάχης που έχει ονομάσει γνωστικό πόλεμο. Περιγράφεται ως η "οπλοποίηση των επιστημών του εγκεφάλου", η νέα μέθοδος περιλαμβάνει το "χακάρισμα του ατόμου" με την εκμετάλλευση "των τρωτών σημείων του ανθρώπινου εγκεφάλου" προκειμένου να εφαρμοστεί πιο εξελιγμένη "κοινωνική μηχανική".
Μέχρι πρόσφατα, το ΝΑΤΟ είχε χωρίσει τον πόλεμο σε πέντε διαφορετικούς επιχειρησιακούς τομείς: τον εναέριο, τον χερσαίο, τον θαλάσσιο, τον διαστημικό και τον κυβερνοχώρο. Αλλά με την ανάπτυξη στρατηγικών γνωστικού πολέμου, η στρατιωτική συμμαχία συζητά ένα νέο, έκτο επίπεδο: τον "ανθρώπινο τομέα".
Μια μελέτη του 2020 που χρηματοδοτείται από το ΝΑΤΟ για αυτή τη νέα μορφή πολέμου εξηγεί με σαφήνεια: "Ενώ οι δράσεις που αναλαμβάνονται στους πέντε τομείς εκτελούνται για να έχουν αποτέλεσμα στον ανθρώπινο τομέα, ο γνωστικός πόλεμος έχει ως στόχο να κάνει τον καθένα όπλο".
"Ο εγκέφαλος θα είναι το πεδίο μάχης του 21ου αιώνα", τονίζεται στην έκθεση. "Οι άνθρωποι είναι ο αμφισβητούμενος τομέας" και "οι μελλοντικές συγκρούσεις πιθανότατα θα λάβουν χώρα μεταξύ των ανθρώπων ψηφιακά πρώτα και φυσικά στη συνέχεια κοντά σε κόμβους πολιτικής και οικονομικής ισχύος".
Αν και η μελέτη που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ επέμεινε ότι μεγάλο μέρος της έρευνάς της σχετικά με τον γνωστικό πόλεμο έχει σχεδιαστεί για αμυντικούς σκοπούς, παραδέχθηκε επίσης ότι η στρατιωτική συμμαχία αναπτύσσει επιθετικές τακτικές, δηλώνοντας:
"Ο άνθρωπος είναι πολύ συχνά το κύριο τρωτό σημείο και θα πρέπει να αναγνωριστεί προκειμένου να προστατεύσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο του ΝΑΤΟ αλλά και να είμαστε σε θέση να επωφεληθούμε από τα τρωτά σημεία των αντιπάλων μας".
Σε μια ανατριχιαστική αποκάλυψη, η έκθεση αναφέρει ρητά ότι "ο στόχος του Γνωστικού Πολέμου είναι να βλάψει τις κοινωνίες και όχι μόνο τον στρατό".
Με ολόκληρους άμαχους πληθυσμούς στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ, η έκθεση τόνισε ότι οι δυτικοί στρατοί πρέπει να συνεργαστούν στενότερα με τον ακαδημαϊκό χώρο για την οπλοποίηση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών και να βοηθήσουν τη συμμαχία να αναπτύξει τις ικανότητές της στον γνωστικό πόλεμο.
Η μελέτη περιέγραψε αυτό το φαινόμενο ως "στρατιωτικοποίηση της επιστήμης του εγκεφάλου".
Φαίνεται όμως ξεκάθαρα ότι η ανάπτυξη του γνωστικού πολέμου από το ΝΑΤΟ θα οδηγήσει σε στρατιωτικοποίηση όλων των πτυχών της ανθρώπινης κοινωνίας και ψυχολογίας, από τις πιο στενές κοινωνικές σχέσεις μέχρι το ίδιο το μυαλό.
Μια τέτοια περιεκτική στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας αντικατοπτρίζεται στον παρανοϊκό τόνο της έκθεσης που χρηματοδοτείται από το ΝΑΤΟ, η οποία προειδοποιεί για "μια ενσωματωμένη πέμπτη φάλαγγα, όπου ο καθένας, εν αγνοία του, συμπεριφέρεται σύμφωνα με τα σχέδια ενός από τους ανταγωνιστές μας".
Η μελέτη καθιστά σαφές ότι αυτοί οι "ανταγωνιστές" που υποτίθεται ότι εκμεταλλεύονται τη συνείδηση των δυτικών αντιφρονούντων είναι η Κίνα και η Ρωσία.
Με άλλα λόγια, το έγγραφο αυτό δείχνει ότι τα στελέχη του στρατιωτικού καρτέλ του ΝΑΤΟ βλέπουν όλο και περισσότερο τον ίδιο τους τον εγχώριο πληθυσμό ως απειλή, φοβούμενοι ότι οι πολίτες είναι δυνητικοί κινεζικοί ή ρωσικοί πυρήνες ύπνου, ύπουλες "πέμπτες φάλαγγες" που αμφισβητούν τη σταθερότητα των "δυτικών φιλελεύθερων δημοκρατιών".
Η ανάπτυξη από το ΝΑΤΟ νέων μορφών υβριδικού πολέμου έρχεται σε μια εποχή που οι στρατιωτικές εκστρατείες των κρατών μελών στοχεύουν σε πρωτοφανές επίπεδο τους εγχώριους πληθυσμούς.
Η εφημερίδα Ottawa Citizen ανέφερε αυτό το Σεπτέμβριο ότι η Κοινή Διοίκηση Επιχειρήσεων του καναδικού στρατού εκμεταλλεύτηκε την πανδημία Covid-19 για να διεξάγει έναν πόλεμο πληροφοριών εναντίον του δικού της εγχώριου πληθυσμού, δοκιμάζοντας τακτικές προπαγάνδας σε Καναδούς πολίτες.
Εσωτερικές εκθέσεις υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ υποδηλώνουν ότι η αποκάλυψη αυτή είναι μόνο η επιφάνεια ενός κύματος νέων τεχνικών μη συμβατικού πολέμου που χρησιμοποιούν οι δυτικοί στρατοί σε όλο τον κόσμο.
Ο Καναδάς φιλοξενεί την "πρόκληση καινοτομίας του ΝΑΤΟ" για τον γνωστικό πόλεμο
Δύο φορές κάθε χρόνο, το ΝΑΤΟ διοργανώνει μια "εκδήλωση τύπου pitch" που χαρακτηρίζει ως "Πρόκληση Καινοτομίας".
Οι εκστρατείες αυτές - η μία φιλοξενείται την άνοιξη και η άλλη το φθινόπωρο, από εναλλασσόμενα κράτη μέλη - καλούν ιδιωτικές εταιρείες, οργανισμούς και ερευνητές να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων τακτικών και τεχνολογιών για τη στρατιωτική συμμαχία.
Οι προκλήσεις της κυρίαρχης δεξαμενής σκέψης, shark tank αντικατοπτρίζουν την κυρίαρχη επιρροή της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας στο ΝΑΤΟ, καθώς οι συμμετέχοντες κινητοποιούν την ελεύθερη αγορά, τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την υπόσχεση χρηματικών βραβείων για να προωθήσουν την ατζέντα του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος.
Η πρόκληση καινοτομίας του ΝΑΤΟ για το φθινόπωρο του 2021 φιλοξενείται από τον Καναδά και έχει τίτλο
"Η αόρατη απειλή: Εργαλεία για την αντιμετώπιση του γνωστικού πολέμου".
"Ο γνωστικός πόλεμος επιδιώκει να αλλάξει όχι μόνο το τι σκέφτονται και πιστεύουν οι άνθρωποι, αλλά και το πώς ενεργούν", έγραψε η καναδική κυβέρνηση στην επίσημη δήλωσή της σχετικά με την πρόκληση.
"Οι επιθέσεις κατά του γνωστικού τομέα περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση των δυνατοτήτων του κυβερνοχώρου, της παραπληροφόρησης, της ψυχολογίας και της κοινωνικής μηχανικής".
Το δελτίο τύπου της Οτάβα συνεχίζει: "Ο γνωστικός πόλεμος τοποθετεί το μυαλό ως χώρο μάχης και αμφισβητούμενο τομέα.
Στόχος του είναι να σπείρει τη δυσαναλογία, να υποκινήσει αντικρουόμενες αφηγήσεις, να πολώσει τη γνώμη και να ριζοσπαστικοποιήσει ομάδες.
Ο γνωστικός πόλεμος μπορεί να παρακινήσει τους ανθρώπους να δράσουν με τρόπους που μπορούν να διαταράξουν ή να κατακερματίσουν μια κατά τα άλλα συνεκτική κοινωνία".
Καναδοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ συζητούν τον γνωστικό πόλεμο σε εκδήλωση πάνελ
Μια ομάδα υποστήριξης που ονομάζεται Ένωση ΝΑΤΟ του Καναδά έχει κινητοποιηθεί για την υποστήριξη αυτής της Πρόκλησης Καινοτομίας, συνεργαζόμενη στενά με στρατιωτικούς εργολάβους για να προσελκύσει τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει σε περαιτέρω έρευνα για λογαριασμό του ΝΑΤΟ - και της δικής του γραμμής κέρδους.
Ενώ η Ένωση ΝΑΤΟ του Καναδά (NAOC) είναι τεχνικά μια ανεξάρτητη ΜΚΟ, η αποστολή της είναι η προώθηση του ΝΑΤΟ και η οργάνωση υπερηφανεύεται στον ιστότοπό της:
"Η NAOC έχει ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση του Καναδά, συμπεριλαμβανομένων των Παγκόσμιων Υποθέσεων του Καναδά και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας".
Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την προώθηση της Πρόκλησης Καινοτομίας του ΝΑΤΟ του Καναδά, η NAOC διοργάνωσε μια συζήτηση σε πάνελ για τον γνωστικό πόλεμο στις 5 Οκτωβρίου.
Ο ερευνητής που συνέταξε την οριστική μελέτη για τον γνωστικό πόλεμο που χρηματοδοτείται από το ΝΑΤΟ το 2020, ο François du Cluzel, συμμετείχε στην εκδήλωση, μαζί με τους υποστηριζόμενους από το ΝΑΤΟ καναδούς στρατιωτικούς αξιωματικούς.
Ο Baines άνοιξε την εκδήλωση σημειώνοντας ότι οι συμμετέχοντες θα συζητούσαν "τον γνωστικό πόλεμο και το νέο πεδίο του ανταγωνισμού, όπου κρατικοί και μη κρατικοί φορείς στοχεύουν να επηρεάσουν το τι σκέφτονται οι άνθρωποι και πώς ενεργούν".
Ο πρόεδρος της NAOC σημείωσε επίσης με χαρά τις προσοδοφόρες "ευκαιρίες για τις καναδικές εταιρείες" που υπόσχεται αυτή η πρόκληση καινοτομίας του ΝΑΤΟ.
Ο ερευνητής του ΝΑΤΟ περιγράφει τον γνωστικό πόλεμο ως "τρόπους βλάβης του εγκεφάλου
Το πάνελ της 5ης Οκτωβρίου ξεκίνησε με τον François du Cluzel, έναν πρώην Γάλλο στρατιωτικό, ο οποίος το 2013 βοήθησε στη δημιουργία του Κόμβου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ (iHub), τον οποίο έκτοτε διευθύνει από τη βάση του στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια.
Παρόλο που το iHub επιμένει στον ιστότοπό του, για νομικούς λόγους, ότι οι "απόψεις που εκφράζονται σε αυτή την πλατφόρμα δεν αποτελούν απόψεις του ΝΑΤΟ ή οποιουδήποτε άλλου οργανισμού", ο οργανισμός χρηματοδοτείται από τη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (ACT), η οποία περιγράφεται ως "μία από τις δύο Στρατηγικές Διοικήσεις στην κορυφή της στρατιωτικής διοικητικής δομής του ΝΑΤΟ".
Ο Κόμβος Καινοτομίας, επομένως, λειτουργεί ως ένα είδος εσωτερικού ερευνητικού κέντρου ή δεξαμενής σκέψης του ΝΑΤΟ.
Η έρευνά του δεν αποτελεί απαραίτητα επίσημη πολιτική του ΝΑΤΟ, αλλά υποστηρίζεται και εποπτεύεται άμεσα από το ΝΑΤΟ.
Το 2020, ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Μετασχηματισμού (SACT) του ΝΑΤΟ ανέθεσε στον du Cluzel, ως διευθυντή του iHub, να διεξάγει μια εξάμηνη μελέτη για τον γνωστικό πόλεμο.
Ο du Cluzel συνόψισε την έρευνά του στο πάνελ αυτό τον Οκτώβριο.
Ξεκίνησε τις παρατηρήσεις του σημειώνοντας ότι ο γνωστικός πόλεμος "αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα για το ΝΑΤΟ" και "έχει γίνει ένας επαναλαμβανόμενος όρος στη στρατιωτική ορολογία τα τελευταία χρόνια".
Αν και Γάλλος, ο Du Cluzel τόνισε ότι η στρατηγική του γνωστικού πολέμου "αναπτύσσεται επί του παρόντος από τη διοίκησή μου εδώ στο Νόρφολκ των ΗΠΑ".
Ο διευθυντής του Κόμβου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ μίλησε με μια παρουσίαση PowerPoint και άνοιξε με μια προκλητική διαφάνεια που περιέγραφε τον γνωστικό πόλεμο ως "Μια μάχη για τον εγκέφαλο".
«Ξεκινά με υπερ-συνδεσιμότητα.
Όλοι έχουν κινητό τηλέφωνο », συνέχισε.
«Ξεκινά με πληροφορίες γιατί οι πληροφορίες είναι, μπορώ να πω, το καύσιμο του γνωστικού πολέμου.
Αλλά υπερβαίνει πολύ τις πληροφορίες, που είναι μια αυτόνομη επιχείρηση - ο πόλεμος πληροφοριών είναι μια αυτόνομη επιχείρηση ».
Ο γνωστικός πόλεμος επικαλύπτεται με τις εταιρείες Big Tech και τη μαζική παρακολούθηση, επειδή "το παν είναι να αξιοποιήσουμε τα μεγάλα δεδομένα", εξήγησε ο du Cluzel.
«Παράγουμε δεδομένα όπου κι αν πάμε.
Κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο που πηγαίνουμε, μπαίνουμε στο διαδίκτυο.
Και είναι εξαιρετικά εύκολο να αξιοποιήσετε αυτά τα δεδομένα για να σας γνωρίζουμε καλύτερα και να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη γνώση για να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε ».
Φυσικά, ο ερευνητής του ΝΑΤΟ ισχυρίστηκε ότι οι ξένοι «αντίπαλοι» είναι οι υποτιθέμενοι επιτιθέμενοι που χρησιμοποιούν γνωστικό πόλεμο.
Αλλά ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία αναπτύσσει τη δική της τακτική.
Ο Du Cluzel όρισε τον γνωστικό πόλεμο ως «την τέχνη της χρήσης τεχνολογιών για να αλλάξει η γνωστική λειτουργία των ανθρώπινων στόχων».
Αυτές οι τεχνολογίες, σημείωσε, ενσωματώνουν τους τομείς της NBIC - νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, τεχνολογία πληροφοριών και γνωστική επιστήμη.
Όλοι μαζί, «φτιάχνουν ένα είδος πολύ επικίνδυνου κοκτέιλ που μπορεί να χειριστεί περαιτέρω τον εγκέφαλο», είπε.
Ο Du Cluzel συνέχισε εξηγώντας ότι η νέα εξωτική μέθοδος επίθεσης "υπερβαίνει κατά πολύ" τον πληροφοριακό πόλεμο ή τις ψυχολογικές επιχειρήσεις (psyops).
"Ο γνωστικός πόλεμος δεν είναι μόνο μια μάχη ενάντια σε αυτό που σκεφτόμαστε, αλλά είναι μάλλον μια μάχη ενάντια στον τρόπο που σκεφτόμαστε, αν μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι", είπε.
"Είναι πολύ πιο ισχυρό και υπερβαίνει κατά πολύ τον πληροφοριακό [πόλεμο] και τις ψυχολογικές επιχειρήσεις".
De Cluzel συνέχισε:
"Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι με τη νόησή μας, με τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις πληροφορίες και τις μετατρέπει σε γνώση, παρά αποκλειστικά για ένα παιχνίδι με τις πληροφορίες ή τις ψυχολογικές πτυχές του εγκεφάλου μας.
Δεν είναι μόνο μια δράση εναντίον αυτού που σκεφτόμαστε, αλλά και μια δράση εναντίον του τρόπου που σκεφτόμαστε, του τρόπου που επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες και τις μετατρέπουμε σε γνώση".
"Με άλλα λόγια, ο γνωστικός πόλεμος δεν είναι απλώς μια άλλη λέξη, ένα άλλο όνομα για τον πόλεμο πληροφοριών. Είναι ένας πόλεμος εναντίον του ατομικού μας επεξεργαστή, του εγκεφάλου μας".
Ο ερευνητής του ΝΑΤΟ τόνισε ότι "αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς στο στρατό", διότι "έχει τη δυνατότητα, αναπτύσσοντας νέα όπλα και τρόπους να βλάψουμε τον εγκέφαλο, έχει τη δυνατότητα να εμπλέξει τη νευροεπιστήμη και την τεχνολογία σε πολλές, πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για να επηρεάσει την ανθρώπινη οικολογία... γιατί όλοι γνωρίζετε ότι είναι πολύ εύκολο να μετατρέψεις μια πολιτική τεχνολογία σε στρατιωτική".
Όσο για το ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι στόχοι του γνωστικού πολέμου, ο du Cluzel αποκάλυψε ότι όλοι και όλες είναι στο τραπέζι.
"Ο γνωστικός πόλεμος έχει καθολική εμβέλεια, ξεκινώντας από το άτομο μέχρι τα κράτη και τους πολυεθνικούς οργανισμούς", είπε.
"Το πεδίο δράσης του είναι παγκόσμιο και στοχεύει στην κατάληψη του ελέγχου του ανθρώπου, τόσο του πολιτικού όσο και του στρατιωτικού".
Και ο ιδιωτικός τομέας έχει οικονομικό συμφέρον να προωθήσει την έρευνα για τον γνωστικό πόλεμο, σημείωσε: "Οι τεράστιες παγκόσμιες επενδύσεις που γίνονται στις νευροεπιστήμες υποδηλώνουν ότι ο γνωστικός τομέας θα είναι πιθανότατα ένα από τα πεδία μάχης του μέλλοντος".
Η ανάπτυξη του γνωστικού πολέμου μετασχηματίζει πλήρως τις στρατιωτικές συγκρούσεις όπως τις γνωρίζουμε, δήλωσε ο du Cluzel, προσθέτοντας
"μια τρίτη σημαντική διάσταση μάχης στο σύγχρονο πεδίο της μάχης: στη φυσική και πληροφοριακή διάσταση προστίθεται τώρα μια γνωστική διάσταση".
Αυτό "δημιουργεί έναν νέο χώρο ανταγωνισμού πέρα από αυτό που ονομάζεται πέντε τομείς επιχειρήσεων - ή χερσαίος, θαλάσσιος, εναέριος, κυβερνοχώρος και διαστημικός τομέας. Ο πόλεμος στη γνωστική αρένα κινητοποιεί ένα ευρύτερο φάσμα χώρων μάχης από ό,τι μπορούν να κάνουν αποκλειστικά η φυσική και η πληροφοριακή διάσταση".
Εν ολίγοις, οι ίδιοι οι άνθρωποι είναι ο νέος αμφισβητούμενος τομέας σε αυτόν τον νέο τρόπο υβριδικού πολέμου, μαζί με την ξηρά, τη θάλασσα, τον αέρα, τον κυβερνοχώρο και το διάστημα.
Η μελέτη του ΝΑΤΟ για τον γνωστικό πόλεμο προειδοποιεί για "ενσωματωμένη πέμπτη φάλαγγα"
Η μελέτη που διεξήγαγε ο διευθυντής του Κόμβου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ, François du Cluzel, από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 2020, χρηματοδοτήθηκε από τη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού του στρατιωτικού καρτέλ και δημοσιεύθηκε ως έκθεση 45 σελίδων τον Ιανουάριο του 2021 (PDF).
Το ανατριχιαστικό έγγραφο δείχνει πώς ο σύγχρονος πόλεμος έχει φτάσει σε ένα είδος δυστοπικού σταδίου, που κάποτε μπορούσε να φανταστεί κανείς μόνο στην επιστημονική φαντασία.
"Η φύση του πολέμου έχει αλλάξει", τονίζεται στην έκθεση.
"Η πλειονότητα των σημερινών συγκρούσεων παραμένει κάτω από το όριο του παραδοσιακά αποδεκτού ορισμού του πολέμου, αλλά έχουν εμφανιστεί νέες μορφές πολέμου, όπως ο γνωστικός πόλεμος (CW), ενώ ο ανθρώπινος νους θεωρείται πλέον ως ένας νέος τομέας πολέμου".
Για το ΝΑΤΟ, η έρευνα στον γνωστικό πόλεμο δεν είναι μόνο αμυντική, αλλά και σε μεγάλο βαθμό επιθετική.
"Με άλλα λόγια, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα να διασφαλίζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να διαταράσσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του αντιπάλου".
Και οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι στόχος αυτών των επιχειρήσεων γνωστικού πολέμου:
"Οποιοσδήποτε χρήστης των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής αποτελεί δυνητικό στόχο.
Στο στόχαστρο μπαίνει το σύνολο του ανθρώπινου κεφαλαίου ενός έθνους", προστίθεται δυσοίωνα στην έκθεση.
"Εκτός από τη δυνητική εκτέλεση ενός γνωστικού πολέμου ως συμπλήρωμα μιας στρατιωτικής σύγκρουσης, μπορεί επίσης να διεξαχθεί μόνος του, χωρίς καμία σύνδεση με την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων", συνεχίζει η μελέτη.
"Επιπλέον, ο γνωστικός πόλεμος είναι δυνητικά ατελείωτος, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει συνθήκη ειρήνης ή παράδοση για αυτού του είδους τη σύγκρουση".
Όπως αυτός ο νέος τρόπος μάχης δεν έχει γεωγραφικά σύνορα, έτσι δεν έχει και χρονικό όριο:
"Αυτό το πεδίο μάχης είναι παγκόσμιο μέσω του διαδικτύου. Χωρίς αρχή και τέλος, αυτή η κατάκτηση δεν γνωρίζει ανάπαυλα, που διακόπτεται από ειδοποιήσεις από τα smartphones μας, οπουδήποτε, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα".
Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το ΝΑΤΟ σημείωσε ότι "ορισμένα κράτη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι οι νευροεπιστημονικές τεχνικές και τεχνολογίες έχουν μεγάλες δυνατότητες επιχειρησιακής χρήσης σε διάφορες επιχειρήσεις ασφάλειας, άμυνας και πληροφοριών".
Έκανε λόγο για ανακαλύψεις στις "νευροεπιστημονικές μεθόδους και τεχνολογίες" (neuroS/T) και ανέφερε ότι
"οι χρήσεις των ερευνητικών ευρημάτων και προϊόντων για την άμεση διευκόλυνση της απόδοσης των μαχητών, η ενσωμάτωση διεπαφών ανθρώπου-μηχανής για τη βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων μάχης των ημιαυτόνομων οχημάτων (π.χ. drones) και η ανάπτυξη βιολογικών και χημικών όπλων (δηλ. νευροόπλων)".
Το Πεντάγωνο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωταρχικών ιδρυμάτων που προωθούν αυτή τη νέα έρευνα, όπως τονίζεται στην έκθεση:
"Αν και πολλά έθνη έχουν επιδιώξει και επιδιώκουν σήμερα νευροεπιστημονική έρευνα και ανάπτυξη για στρατιωτικούς σκοπούς, ίσως οι πιο ενεργητικές προσπάθειες στο θέμα αυτό έχουν διεξαχθεί από το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών- με την πιο αξιοσημείωτη και ταχέως ωριμάζουσα έρευνα και ανάπτυξη να διεξάγεται από την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) και τη Δραστηριότητα Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Πληροφοριών (IARPA)".
Οι στρατιωτικές χρήσεις της έρευνας (neuroS/T), αναφέρεται στη μελέτη, περιλαμβάνουν τη συλλογή πληροφοριών, την εκπαίδευση, τη "βελτιστοποίηση της απόδοσης και της ανθεκτικότητας του προσωπικού μάχης και στρατιωτικής υποστήριξης" και φυσικά την "άμεση οπλοποίηση της νευροεπιστήμης και της νευροτεχνολογίας".
Αυτή η οπλοποίηση της (neuroS/T) μπορεί και θα είναι μοιραία, ήταν σαφές επισημάνθηκε στη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το ΝΑΤΟ.
Η έρευνα μπορεί "να αξιοποιηθεί για να μετριάσει την επιθετικότητα και να καλλιεργήσει γνώσεις και συναισθήματα προσχώρησης ή παθητικότητας- να προκαλέσει νοσηρότητα, αναπηρία ή πόνο- και να "εξουδετερώσει" πιθανούς αντιπάλους ή να επιφέρει θνησιμότητα" - με άλλα λόγια, να ακρωτηριάσει και να σκοτώσει ανθρώπους.
Όλοι οι ακαδημαϊκοί κλάδοι θα εμπλακούν στον γνωστικό πόλεμο, όχι μόνο οι σκληρές επιστήμες.
"Εντός του στρατού, η εμπειρογνωμοσύνη στην ανθρωπολογία, την εθνογραφία, την ιστορία, την ψυχολογία μεταξύ άλλων τομέων θα απαιτηθεί περισσότερο από ποτέ για τη συνεργασία με τον στρατό", αναφέρει η μελέτη που χρηματοδοτείται από το ΝΑΤΟ.
Η έκθεση πλησιάζει στο συμπέρασμά της με ένα ανατριχιαστικό απόσπασμα:
"Οι σημερινές πρόοδοι στη νανοτεχνολογία, τη βιοτεχνολογία, την πληροφορική και τη γνωστική επιστήμη (NBIC), που ενισχύονται από τη φαινομενικά ασταμάτητη πορεία μιας θριαμβευτικής τρόικας που αποτελείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα και τον "ψηφιακό εθισμό" του πολιτισμού, έχουν δημιουργήσει μια πολύ πιο δυσοίωνη προοπτική:
μια ενσωματωμένη πέμπτη φάλαγγα, όπου ο καθένας, χωρίς να το γνωρίζει, συμπεριφέρεται σύμφωνα με τα σχέδια ενός από τους ανταγωνιστές μας".
"Η σύγχρονη έννοια του πολέμου δεν αφορά τα όπλα αλλά την επιρροή", διατυπώνεται. "Η νίκη μακροπρόθεσμα θα εξακολουθήσει να εξαρτάται αποκλειστικά από την ικανότητα να επηρεάζουμε, να επηρεάζουμε, να αλλάζουμε ή να επηρεάζουμε το γνωστικό πεδίο".
Στη συνέχεια, η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το ΝΑΤΟ έκλεισε με μια τελευταία παράγραφο που καθιστά σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο απώτερος στόχος της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας δεν είναι μόνο ο φυσικός έλεγχος του πλανήτη, αλλά και ο έλεγχος του μυαλού των ανθρώπων:
"Ο γνωστικός πόλεμος μπορεί κάλλιστα να είναι το στοιχείο που λείπει και που επιτρέπει τη μετάβαση από τη στρατιωτική νίκη στο πεδίο της μάχης στη διαρκή πολιτική επιτυχία.
Ο ανθρώπινος τομέας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο αποφασιστικός τομέας, όπου οι επιχειρήσεις πολλαπλών τομέων επιτυγχάνουν το αποτέλεσμα του διοικητή.
Οι πέντε πρώτοι τομείς μπορούν να δώσουν τακτικές και επιχειρησιακές νίκες- μόνο ο ανθρώπινος τομέας μπορεί να επιτύχει την τελική και πλήρη νίκη".
Καναδός αξιωματικός ειδικών επιχειρήσεων τονίζει τη σημασία του γνωστικού πολέμου
Όταν ο François du Cluzel, ο ερευνητής του ΝΑΤΟ που διεξήγαγε τη μελέτη για τον γνωστικό πόλεμο, ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του στο πάνελ της Ένωσης ΝΑΤΟ του Καναδά στις 5 Οκτωβρίου, τον ακολούθησε ο Andy Bonvie, διοικητής του Καναδικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων.
Με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στις καναδικές ένοπλες δυνάμεις, ο Bonvie μίλησε για το πώς οι δυτικοί στρατοί χρησιμοποιούν την έρευνα του du Cluzel και άλλων και ενσωματώνουν νέες τεχνικές γνωστικού πολέμου στις πολεμικές τους δραστηριότητες.
"Ο γνωστικός πόλεμος είναι ένας νέος τύπος υβριδικού πολέμου για εμάς", δήλωσε ο Bonvie.
"Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξετάσουμε τα παραδοσιακά κατώφλια σύγκρουσης και πώς τα πράγματα που γίνονται είναι πραγματικά κάτω από αυτά τα κατώφλια σύγκρουσης, γνωστικές επιθέσεις και μη κινητικές μορφές και μη πολεμικές απειλές για εμάς.
Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα αυτές τις επιθέσεις και να προσαρμόσουμε ανάλογα τις δράσεις τους και την εκπαίδευσή μας, ώστε να είμαστε σε θέση να λειτουργούμε σε αυτά τα διαφορετικά περιβάλλοντα".
Αν και παρουσίασε τις ενέργειες του ΝΑΤΟ ως "αμυντικές", υποστηρίζοντας ότι οι "αντίπαλοι" χρησιμοποιούν γνωστικό πόλεμο εναντίον τους, ο Bonvie ήταν σαφής σχετικά με το γεγονός ότι οι δυτικοί στρατοί αναπτύσσουν οι ίδιοι αυτές τις τεχνικές, για να διατηρήσουν ένα "τακτικό πλεονέκτημα".
"Δεν μπορούμε να χάσουμε το τακτικό πλεονέκτημα για τα στρατεύματά μας που τοποθετούμε μπροστά, καθώς εκτείνεται όχι μόνο σε τακτικό, αλλά και σε στρατηγικό επίπεδο", είπε.
"Ορισμένες από αυτές τις διαφορετικές δυνατότητες που έχουμε και τις οποίες απολαμβάνουμε ξαφνικά θα μπορούσαν να στραφούν και να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας.
Έτσι, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα πόσο γρήγορα οι αντίπαλοί μας προσαρμόζονται στα πράγματα και στη συνέχεια να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε πού θα πάνε στο μέλλον, για να μας βοηθήσουμε να είμαστε και να διατηρήσουμε το τακτικό πλεονέκτημα για τα στρατεύματά μας που κινούνται προς τα εμπρός".
"Ο γνωστικός πόλεμος είναι η πιο προηγμένη μορφή χειραγώγησης που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα
Στο πάνελ της 5ης Οκτωβρίου συμμετείχε επίσης η Marie-Pierre Raymond, συνταξιούχος Καναδή αντισυνταγματάρχης, η οποία σήμερα υπηρετεί ως "αμυντικός επιστήμονας και διαχειριστής χαρτοφυλακίου καινοτομίας" για το πρόγραμμα "Καινοτομία για την Αμυντική Αριστεία και Ασφάλεια" των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων.
"Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι μέρες που ο πόλεμος γινόταν για την απόκτηση περισσότερης γης", δήλωσε η Raymond.
"Τώρα ο νέος στόχος είναι να αλλάξουν οι ιδεολογίες των αντιπάλων, γεγονός που καθιστά τον εγκέφαλο το κέντρο βάρους του ανθρώπου.
Και καθιστά τον άνθρωπο το αμφισβητούμενο πεδίο και ο εγκέφαλος γίνεται το πεδίο της μάχης".
"Όταν μιλάμε για υβριδικές απειλές, ο γνωστικός πόλεμος είναι η πιο εξελιγμένη μορφή χειραγώγησης που έχουμε δει μέχρι σήμερα", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι έχει ως στόχο να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων των ατόμων και
"να επηρεάσει μια ομάδα ατόμων για τη συμπεριφορά τους, με στόχο την απόκτηση τακτικού ή στρατηγικού πλεονεκτήματος".
Η Ρέιμοντ σημείωσε ότι ο γνωστικός πόλεμος επικαλύπτεται επίσης σε μεγάλο βαθμό με την τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αντανακλά "την ταχεία εξέλιξη των νευροεπιστημών ως εργαλείο πολέμου".
Η Raymond συμβάλλει στην επίβλεψη του διαγωνισμού καινοτομίας του ΝΑΤΟ για το φθινόπωρο του 2021 για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του Καναδά, το οποίο ανέθεσε τις αρμοδιότητες διαχείρισης στο στρατιωτικό πρόγραμμα Καινοτομία για την Αριστεία και την Ασφάλεια στην Άμυνα (IDEaS), στο οποίο εργάζεται.
Με άκρως τεχνική ορολογία, η Raymond ανέφερε ότι το πρόγραμμα γνωστικού πολέμου δεν είναι αποκλειστικά αμυντικό, αλλά και επιθετικό:
"Η πρόκληση αυτή καλεί για μια λύση που θα υποστηρίξει τον εκκολαπτόμενο ανθρώπινο τομέα του ΝΑΤΟ και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος γνώσης εντός της συμμαχίας, και που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών, νέων συστημάτων, νέων εργαλείων και εννοιών που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένη δράση στον γνωστικό τομέα".
Τόνισε ότι αυτό "θα απαιτήσει συνεχή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων, των καινοτόμων και των ερευνητών για να μπορέσουν τα στρατεύματά μας να πολεμήσουν και να νικήσουν στον γνωστικό τομέα.
Αυτό ελπίζουμε να προκύψει από την παρούσα πρόσκληση προς τους καινοτόμους και τους ερευνητές".
Για να εμπνεύσει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την πρόκληση καινοτομίας του ΝΑΤΟ, η Raymond δελεάζει:
"Οι αιτούντες θα λάβουν εθνική και διεθνή προβολή και χρηματικά βραβεία για την καλύτερη λύση".
Στη συνέχεια πρόσθεσε βασανιστικά:
"Αυτό θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει τους αιτούντες, παρέχοντάς τους δυνητικά πρόσβαση σε μια αγορά 30 εθνών".
Ο άλλος φορέας που διαχειρίζεται την πρόκληση καινοτομίας του ΝΑΤΟ για το φθινόπωρο του 2021 για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του Καναδά είναι η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (CANSOFCOM).
Ένας Καναδός στρατιωτικός που εργάζεται στην CANSOFCOM, ο Shekhar Gothi, ήταν ο τελευταίος συμμετέχων στο πάνελ της εκδήλωσης της Ένωσης ΝΑΤΟ του Καναδά στις 5 Οκτωβρίου.
Ο Gothi υπηρετεί ως "αξιωματικός καινοτομίας" της CANSOFCOM για το νότιο Οντάριο.
Ολοκλήρωσε την εκδήλωση απευθύνοντας έκκληση για εταιρικές επενδύσεις στην έρευνα του ΝΑΤΟ για τον γνωστικό πόλεμο.
Ο εξαμηνιαίος διαγωνισμός καινοτομίας είναι "μέρος του ρυθμού μάχης του ΝΑΤΟ", δήλωσε με ενθουσιασμό ο Gothi.
Σημείωσε ότι, την άνοιξη του 2021, η Πορτογαλία πραγματοποίησε μια πρόκληση καινοτομίας του ΝΑΤΟ που επικεντρώθηκε στον πόλεμο στο διάστημα.
Την άνοιξη του 2020, οι Κάτω Χώρες φιλοξένησαν μια πρόκληση καινοτομίας του ΝΑΤΟ που επικεντρώθηκε στο Covid-19.
Ο Gothi διαβεβαίωσε τους εταιρικούς επενδυτές ότι το ΝΑΤΟ θα σκύψει το κεφάλι για να υπερασπιστεί τα αποτελέσματά τους:
"Μπορώ να διαβεβαιώσω όλους ότι η πρόκληση καινοτομίας του ΝΑΤΟ δείχνει ότι όλοι οι καινοτόμοι θα διατηρήσουν τον πλήρη έλεγχο της πνευματικής τους ιδιοκτησίας.
Επομένως, το ΝΑΤΟ δεν θα αναλάβει τον έλεγχο αυτής της περιουσίας.
Ούτε ο Καναδάς θα το κάνει.
Οι καινοτόμοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της πνευματικής τους ιδιοκτησίας".
Το σχόλιο αυτό αποτέλεσε την κατάλληλη κατάληξη του πάνελ, επιβεβαιώνοντας ότι το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα όχι μόνο επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στον κόσμο και στους ανθρώπους που τον κατοικούν με ανησυχητικές τεχνικές γνωστικού πολέμου, αλλά και να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες και οι μέτοχοί τους θα συνεχίσουν να επωφελούνται από αυτές τις αυτοκρατορικές προσπάθειες.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου