Σελίδες

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Ιωάννης Καποδίστριας και Ευρώπη του Συνεδρίου της Βιέννης (Στέλιος Αλειφαντής)

 Ιωάννης Καποδίστριας, ένας άνθρωπος της πράξης – Στέλιος Αλειφαντής

Γιατί η Βιέννη του 1814 συζητούσε το «ελληνικό ζήτημα»; Με ποιον τρόπο το ζήτημα αυτό πέρασε σταδιακά από την υπερεθνικότητα στην εθνικότητα; Πώς σχετίζεται το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος των Επτανήσων (1800-1807) με την υπόθεση του 1821; Τι ήταν πραγματικά ο Ιωάννης Καποδίστριας;

Μέσα σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη ευρωπαϊκή κατάσταση, ο Ιωάννης Καποδίστριας καταλαμβάνει ανώτατη θέση στην ρωσική πολιτική. Την κρίσιμη στιγμή της πτώσης του Ναπολέοντα βρίσκεται συνομιλητής των κορυφαίων ευρωπαίων πολιτικών. Δημιουργεί έδαφος αγγλο-ρωσικής συνεργασίας στο «ελληνικό ζήτημα» με την Εταιρεία των Φίλων των Μουσών. Ουσιαστικά, θέτει σε δίλημμα τον τσάρο Αλέξανδρο Α΄ ως προς την διατήρηση των όρων του «Κιουτσούκ-Καϊναρτζή» και τον ενθαρρύνει να περάσει από την αδράνεια και την απροθυμία στην υπό όρους ενεργό συμμετοχή.

Ποιες πολιτικές προϋποθέσεις και παρασκηνιακές διεργασίες του 1821 παραμένουν ακόμα στο σκοτάδι; Σε μια από τις

πληρέστερες και πιο μεστές αναλύσεις που έχουν γίνει για το θέμα «Βιέννη-Καποδίστριας-Ελληνικό ζήτημα» ο διεθνολόγος και πολιτικός επιστήμων Στέλιος Αλειφαντής προβάλλει πτυχές των πραγματικών συνθηκών στις οποίες εδράζεται το 1821. Εστιάζει στο μείζον πολιτικό πρόβλημα του 18ου αιώνα που λέγεται «Ανατολικό Ζήτημα» και εξετάζει την πολιτική του Καποδίστρια ο οποίος εντάσσει την ελληνική χειραφέτηση στο ευρωπαϊκό του όραμα. Αναπτύσσει τον προβληματισμό που θέτει σε επανεξέταση το ατεκμηρίωτο -πλην αναγκαίο ιστορικά- γενεσιουργό αφήγημα της Οδησσού, το οποίο επικράτησε από το 1834.

Καποδίστριας προς Stein

Ιδιαίτερα, ο Στέλιος Αλειφαντής αναδεικνύει και φωτίζει το ότι ο Ι. Καποδίστριας εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη μόνη πολιτική διέξοδο που έδινε η μεταναπολεόντεια Ευρώπη στους Έλληνες: ένα εθνικό κράτος. Ένα κράτος που μπορεί να δημιουργηθεί μόνο «δια των ιδίων δυνάμεων». Η παρουσίαση του Στ. Αλειφαντή συμβάλλει τα μέγιστα στην αποκρυπτογράφηση του μέγιστου ερωτήματος «ποιο έθνος επαναστάτησε το 1821;». Ένα ερώτημα που γίνεται σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ, με δεδομένες τις εξελίξεις σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο.

Στέργιος Ζυγούρας

Ιωάννης Καποδίστριας και Ευρώπη του Συνεδρίου της Βιέννης: Η διεθνής
συνεννόηση αντιμέτωπη με τις ευρωπαϊκές προκλήσεις και το ελληνικό ζήτημα Στέλιος Αλειφαντής, Εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο
“Ιωάννης Καποδίστριας, ο οραματιστής”, 9/10/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου