Σελίδες

Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Οι δωροδοκίες και οι μίζες είναι το κλειδί για την επιτυχία της Big Pharma

 Ίδρυμα Στρατηγικού Πολιτισμού

 Valentin Katasonov 

  Θανατηφόρα φάρμακα και οργανωμένο έγκλημα - πώς η Big Pharma διαφθείρει την υγειονομική περίθαλψη

  Η φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ κατέχει την πρώτη θέση στην κατάταξη των τομέων της αμερικανικής οικονομίας όσον αφορά τις επίσημες (αναφερόμενες) δαπάνες για δραστηριότητες άσκησης πίεσης, μπροστά από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, τον τραπεζικό τομέα και τον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών.

  Επιπλέον, ο κλάδος έχει δαπάνες  για την προώθηση των συμφερόντων του,οι οποίες δεν δημοσιοποιούνται αλλά παραμένουν κρυφές.  Αυτό είναι το κόστος των δωροδοκιών.  Είναι περίπου μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερη από το κόστος  άσκησης πίεσης και κάθε δολάριο δωροδοκίας μπορεί να  αποδώσει  χιλιάδες φορές.

Είναι πιο επικερδές να ξοδεύονται χρήματα όχι για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά για δωροδοκίες για την προώθηση προϊόντων που έχουν ήδη παραχθεί.  Οι δωροδοκίες μοιράζονται κυρίως σε υπαλλήλους κυβερνητικών υπηρεσιών που εποπτεύουν την ιατρική, την υγειονομική περίθαλψη και τις αγορές φαρμακευτικών προϊόντων.  Αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της ποιότητας και των τιμών των παραγόμενων προϊόντων, τη διενέργεια δημόσιων προμηθειών φαρμάκων και την έκδοση αδειών κυκλοφορίας για νέα προϊόντα.  Οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν επίσης να δραστηριοποιούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, μοιράζοντας δωροδοκίες σε

διευθυντές νοσοκομείων, ιδιοκτήτες αλυσίδων φαρμακείων και γιατρούς.  Ο διάσημος Γάλλος γιατρός Louis Brouwer το συζητά στο βιβλίο του Pharmaceutical and Food Mafia (1999).

  Οι 3 μεγαλύτερες φαρμακευτικές αγορές είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των παγκόσμιων πωλήσεων.  Έτσι, οι αμερικανικές, κινεζικές και ιαπωνικές φαρμακευτικές εταιρείες επικεντρώνονται κυρίως στη διατήρηση και ενίσχυση της θέσης τους στις εγχώριες αγορές τους.  Φυσικά, με τη βοήθεια του δοκιμασμένου μέσου της μίζας.  Ωστόσο, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες επιθυμούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο.

  Για όσους θα ήθελαν να εμβαθύνουν στη διαφθορά του κόσμου της Μεγάλης Φαρμακοβιομηχανίας, συνιστώ να διαβάσουν τα γραπτά του Δανού ιατρού Peter Christian Gøtzsche.  Μεταξύ αυτών, θα ήθελα να επισημάνω το έργο των τελευταίων ετών: "Θανάσιμη ψυχιατρική" και "Οργανωμένη άρνηση",  Επιβίωση σε έναν υπερφαρμακευτικό κόσμο: Αναζητήστε μόνοι σας τα αποδεικτικά στοιχεία,  Ο θάνατος ενός πληροφοριοδότη και η ηθική κατάρρευση του Cochrane.  Ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου αναφέρεται στο Σκανδιναβικό Κέντρο Κοχρέιν (NCC) στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

Το NCC συγκέντρωσε ανεξάρτητους επαγγελματίες υγείας από διάφορες σκανδιναβικές χώρες και προέβη σε επιστημονικές κρίσεις σχετικά με ορισμένα φάρμακα και θεραπείες, ασκώντας συχνά σκληρή κριτική στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.  Ο Peter Götsche θεωρείτο μια από τις σημαντικότερες αυθεντίες της ευρωπαϊκής ιατρικής επιστήμης.  Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν υπεύθυνος για το Cochrane.  Ωστόσο, το 2017, αποκλείστηκε από το διοικητικό συμβούλιο και από το Κέντρο γενικότερα με πλειοψηφία σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του NCC.  Το 2018, ο Götsche, σε ανοιχτή επιστολή, εξέφρασε την ανησυχία του για "την άνοδο μιας αυταρχικής κουλτούρας και την επιβολή ενός εμπορικού μοντέλου" στην Cochrane, τα οποία "απειλούν τους επιστημονικούς, ηθικούς και κοινωνικούς στόχους του οργανισμού".

  Στο τελευταίο από τα βιβλία του, "Ο θάνατος ενός πληροφοριοδότη..."  (κυκλοφορεί το 2019) Ο Peter Goetsche παρατηρεί με πικρία: Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έβαλαν χέρι και στο NCC, καταφέρνοντας χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία να αγοράσουν ένα σημαντικό ποσοστό των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου.

Το έργο του Götsche περιλαμβάνει επίσης το βιβλίο Deadly Medicines and Organised Crime: How Big Pharma Has Corrupted Healthcare (2013).  Το 2016, το βιβλίο εκδόθηκε στα ρωσικά με τον τίτλο Θανατηφόρα ναρκωτικά και οργανωμένο έγκλημα.  Πώς η μεγάλη φαρμακευτική βιομηχανία διέφθειρε την υγειονομική περίθαλψη".

  Ας δούμε το παράδειγμα της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer.  Για πολλά χρόνια κατέχει τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών όσον αφορά τους βασικούς οικονομικούς δείκτες (μετά την Johnson & Johnson).  Δεν έχει περάσει ούτε μια χρονιά που να μην υπάρχει κάποιο σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από την Pfizer.  Το 2010, για παράδειγμα, αμερικανικό δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Pfizer είχε εμπλακεί σε εκβιασμούς και διαφθορά για τουλάχιστον μια δεκαετία.  Η εταιρεία κλήθηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 142 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Λεπτομέρειες για αυτό και άλλα σκάνδαλα διαφθοράς γύρω από την Pfizer και άλλες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο του Peter Götsche Deadly Drugs.....

  Η Pfizer δεν εμπλέκεται μόνο σε δωροδοκίες στις ΗΠΑ.  Στη δεκαετία του 1990, η εταιρεία δωροδόκησε Νιγηριανούς αξιωματούχους για να διεξάγει παράνομες δοκιμές των νέων φαρμάκων της στη χώρα.  Στην ποινική υπόθεση κατά της Pfizer, υπάρχουν πληροφορίες ότι τα χρήματα της δωροδοκίας μεταφέρθηκαν σε μια βαλίτσα από ειδικό ταχυμεταφορέα που πέταξε στο Λάγος με πτήσεις της KLM.  Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε παιδιά και υπήρξαν πολλές απώλειες και θάνατοι.  Το δικαστήριο έκρινε την εταιρεία ένοχη, αλλά η Pfizer τη γλίτωσε πληρώνοντας αποζημίωση στους γονείς.  Και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Pfizer θα παρέδιδε δέκα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στη Νιγηρία μέχρι τις αρχές Μαρτίου.  Και αποδείχθηκε ότι η Νιγηρία δεν διαθέτει την ψυκτική ικανότητα για την αποθήκευση τόσο μεγάλου όγκου εμβολίων (στην απαιτούμενη θερμοκρασία των -70 βαθμών).

Σε αρκετές περιπτώσεις, η Pfizer ήταν εναγόμενη σε δικαστικές υποθέσεις που κινήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).  Όλες αυτές οι υποθέσεις αφορούσαν κατηγορίες για δωροδοκία κατά της εταιρείας, με δωροδοκίες που δόθηκαν σε αξιωματούχους άλλων χωρών.  Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατηγόρησε την εταιρεία για δωροδοκία και παραβίαση των νόμων κατά της διαφθοράς στο εξωτερικό, κυρίως στη Ρωσία και το Καζακστάν.

  Διαπιστώθηκε ότι δύο θυγατρικές της Pfizer δαπάνησαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 1997 και 2006.  για δωροδοκίες που αναφέρονται ως δαπάνες μάρκετινγκ.  Επιπλέον, στη Ρωσία, οι υπάλληλοι των εταιρειών που αγόραζαν φάρμακα της Pfizer μπορούσαν να υπολογίζουν σε ένα "μπόνους" 5% του ποσού της σύμβασης.  Ένας από τους τότε υπαλλήλους της Pfizer Russia προσπάθησε να πείσει το λογιστήριο της εταιρείας  να τιμολογήσει " για τον πρώτο αναπληρωτή υπουργό Υγείας"  έξοδα ταξιδιού στο εξωτερικό, ισχυριζόμενος ότι αυτό "θα διευκόλυνε την ένταξη των φαρμάκων της εταιρείας στον προνομιακό  κατάλογο των φαρμάκων" που αγοράζονταν  από τον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό.

 Όπως σημειώνεται σε έρευνα για τις δραστηριότητες της Pfizer στη Ρωσία, "χρόνο με το χρόνο, οι Αμερικανοί φαρμακοποιοί γάτζωσαν  στην οικονομική αρπάγη  τους τους αδίστακτους Ρώσους ιθύνοντες, χρηματοδοτώντας τα ταξίδια τους στο εξωτερικό και άλλα "θέλω". Είναι άραγε περίεργο ότι το 2013, για παράδειγμα, η Pfizer ήταν μία από τις τρεις πιο ισχυρές ξένες φαρμακευτικές εταιρείες στην κατάταξη του κλάδου, όπως υπερήφανα αναφέρεται στον ιστότοπο του ομίλου;

Θα ήθελα να επισημάνω ότι σε μια υπόθεση που κινήθηκε από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή, την SEC, τον Αύγουστο του 2012, η Pfizer καταδικάστηκε σε πρόστιμο 60 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη ρωσική πλευρά. Και μετά το 2012 υπήρξαν πολλές περιπτώσεις όπου τα φάρμακα της Pfizer στη ρωσική αγορά για άγνωστους λόγους αντικαταστάθηκαν με φάρμακα ρωσικής κατασκευής.

Η μελέτη της πρόσφατης ιστορίας της Pfizer Corporation, η οποία είναι γεμάτη σκάνδαλα και δικαστικές διαμάχες, εγείρει ερωτήματα: γιατί μια εταιρεία που έχει σκοτώσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων και έχει σακατέψει ακόμη περισσότερους, εξακολουθεί να λειτουργεί; Γιατί οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ περιορίζονται στην έκδοση προστίμων; Γιατί αυτή η εταιρεία ήταν από τις πρώτες στην Αμερική και στον κόσμο που της επετράπη να παράγει εμβόλιο κατά του COVID-19; Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις, αλλά υπάρχει μια πειστική εκδοχή που εξηγεί τι συμβαίνει: η Pfizer "εξουδετέρωσε" αξιωματούχους και πιθανούς αντιπάλους με γενναιόδωρες δωροδοκίες.

Λίγα λόγια για τη ρωσική φαρμακευτική αγορά. Το μερίδιό της στις παγκόσμιες φαρμακευτικές πωλήσεις είναι σχετικά μικρό (2-2,5%). Οι πωλήσεις στη ρωσική φαρμακευτική αγορά το 2019 ανήλθαν σε 28,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ.. Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες μάχονται για τη ρωσική αγορά. Ωστόσο, όχι με τέτοιο τρόπο ώστε οι τιμές να είναι χαμηλότερες και τα προϊόντα υψηλότερης ποιότητας από αυτά των Ρώσων κατασκευαστών, αλλά κυρίως με τη διανομή δωροδοκιών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το 2014 οι ρωσικές αρχές διακήρυξαν πολιτική υποκατάστασης των εισαγωγών σε βασικούς τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακοβιομηχανίας. 

Η υποκατάσταση των εισαγωγών με ρωσικά φαρμακευτικά ανάλογα εξελίσσεται πολύ συγκρατημένα.

Όπως σημειώνεται στην αναλυτική ανασκόπηση "Η φαρμακευτική αγορά της Ρωσικής Ομοσπονδίας - θα μας βοηθήσει το κράτος;" που προετοιμάστηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Αξιολόγησης, το 2020, εισήχθη το 64% της ρωσικής φαρμακευτικής αγοράς.

Από τις είκοσι κορυφαίες εταιρείες στη ρωσική αγορά, μόνο τρεις είναι ρωσικές, οι υπόλοιπες είναι ξένες: Bayer, Sanofi, Novartis, Teva, Pfizer, κ.λπ. Αναπτύσσουν τη ρωσική αγορά όχι μόνο φέρνοντας τα προϊόντα τους στη Ρωσία, αλλά και δημιουργώντας εγκαταστάσεις παραγωγής εντός της Ρωσίας. Η Merck, η F. Hoffmann-La Roche και η Pfizer είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται ξένες φαρμακευτικές εταιρείες και οι Ρώσοι σύντροφοί τους αφθονούν. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, για παράδειγμα, ο Boris Shpigel, επικεφαλής του ομίλου φαρμακευτικών εταιρειών Biotek, συνελήφθη ως ύποπτος για δωροδοκίες συνολικού ύψους άνω των 31 εκατομμυρίων ρουβλίων. Αυτός ο όμιλος παράγει και πωλεί ξένα φαρμακευτικά προϊόντα στη Ρωσία. Το 2020, κατά την οξεία περίοδο της "πανδημίας", η Biotek ήταν συχνά ο μοναδικός προμηθευτής φαρμάκων κατά της λοίμωξης από τον κορωναϊό, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων ξένης προέλευσης. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα φάρμακα πωλούνταν σε υπερβολικές τιμές.

Η διαφθορά που επικρατεί στη ρωσική φαρμακευτική αγορά εντάσσεται στις παραμέτρους που χαρακτηρίζουν την παγκόσμια αγορά τέτοιων φαρμάκων. Η Διεθνής Διαφάνεια (ΔΔ) δημοσιεύει τακτικά έκθεση για τη διαφθορά σε όλο τον κόσμο (Δείκτης αντίληψης της διαφθοράς). Στην έρευνα THE IGNORED PANDEMIC, σημειώνεται ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δαπανούν κατά μέσο όρο το 7% του ποσού της σύμβασης για δωροδοκίες (μίζες). Αυτός είναι ο "νοσοκομειακός μέσος όρος". Το ποσοστό μπορεί να είναι χαμηλότερο για τα ευρέως διαθέσιμα προϊόντα και υψηλότερο για τα σπάνια προϊόντα. Εάν υπάρχει έλλειψη οποιουδήποτε φαρμάκου στην παγκόσμια αγορά, οι προμηθευτές του σπάνιου προϊόντος μπορούν να αυξήσουν την τιμή του προϊόντος τους και το "κέρδος" μοιράζεται μεταξύ του πωλητή και των αξιωματούχων που εκπροσωπούν τη χώρα αγοράς.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε σήμερα μια παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο ΠΟΥ σχεδιάζει να απαιτήσει τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον πρώτο πλήρη εμβολιασμό. Η μέση τιμή για μια ένεση με το εμβόλιο της Big Pharma είναι 20-30 δολάρια. Κατά συνέπεια, η αγορά εμβολίων θα κόστιζε 300-450 δισεκατομμύρια δολάρια! Και το πλήρες κόστος του παγκόσμιου προγράμματος εμβολιασμού εκτιμάται σε μισό τρισεκατομμύριο δολάρια. Αυτό περιλαμβάνει, εκτός από τα εμβόλια, έξοδα αποστολής και αποθήκευσης, έξοδα για σύριγγες, εξοπλισμό ατομικής προστασίας, μαντηλάκια απολύμανσης, άλλες προμήθειες και διάφορες βοηθητικές υπηρεσίες.

Εφαρμόζοντας το σχετικό ποσοστό μίζας (7%), η πανδαισία των εμβολίων πρέπει να συνοδεύεται από 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Οι μεγάλοι κατασκευαστές - οι αμερικανικές Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, Novavax, η γερμανική BioNTech, CureVac, η αγγλοσουηδική AstraZeneca - αυξάνουν την παραγωγή εμβολίων. Οι οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες είναι 100% αυτάρκεις σε εμβόλια, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις εμβολίων. Ιδιαίτερα στις φτωχές και φτωχότερες χώρες (οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 1 έως 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους). Φαίνεται ότι οι τιμές των εμβολίων θα έπρεπε να είναι χαμηλότερες στις φτωχές χώρες από ό,τι στις πλούσιες. Αλλά το αντίθετο ισχύει: οι τιμές είναι υψηλότερες και οι απολαβές (ανά δόση εμβολίου) για τους τοπικούς αξιωματούχους είναι επίσης υψηλότερες από το μέσο όρο.

Φωτογραφία: REUTERS/Dado Ruvic

https://www.fondsk.ru/news/2021/07/31/vzjatka-i-otkat-zalog-uspeha-big-farmy-54133.html

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου