Σελίδες

Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Νέες σπάνιες παρενέργειες από τα εμβόλια δείχνουν πρόσφατες μελέτες

 Όσο περνάει ο καιρός και εμβολιάζονται περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο, τα δεδομένα γίνονται αρκετά για μια πιο καθαρή εικόνα για τις παρενέργειές που πιθανών συνδέονται με τον εμβολιασμό. Αν και έχουν ακουστεί πολλά κατά καιρούς οι επιστήμονες έχουν αρκετά δεδομένα για να συνδέσουν με τα εμβόλια μια σειρά από ανεπιθύμητες παρενέργειες.

 

Μια σειρά παρενεργειών συνδέεται με τα εμβόλια

Έτσι πλέον σε αυτές περιλαμβάνονται το εγκεφαλικό – αιμορραγικό και μη, το έμφαγμα, η βαθιά φλεβική θρόμβωση, η πνευμονική εμβολή, η αναφυλαξία, η μυοκαρδίτιδα – περικαρδίτιδα, η ναρκοληψία, η σκωληκοειδίτιδα, η ανοσιακή θρομβοπενία, η εγκεφαλομυελίτιδα, η εγκάρσια μυελίτιδα, η παράλυση Bell’s στο πρόσωπο, η διάχυτη ενδαγγειακή πήξη και το σύνδρομο Γκιγιέν Μπαρέ.

Σπάνιες οι παρενέργειες και εύκολη η διαχείριση τους

Όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες το θετικό είναι ότι οι παρενέργειες παραμένουν σπάνιες και η διαχείριση τους είναι απλή στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από

τις τελευταίες μελέτες που δημοσιεύονται τον τελευταίο μήνα, καθώς και από πρόσφατη αδημοσίευτη συγκριτική ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων έναντι της φυσικής νόσησης από τον covid.

Παρουσίαση στοιχείων από τον ΕΜΑ στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Φαρμακευτικής Ιατρικής 

Δεδομένα από την μελέτη που πρόκειται να δημοσιευθεί σύντομα παρουσίασε ο Ξαβιέ Κούρτζ, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης δεδομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Κέντρων Φαρμακοεπιδημιολογίας και Φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΜΑ και ο υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ι. Πετράκη, κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛΕΦΙ).

Ανεπιθύμητες παρενέργειες

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκης στις ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνονται το εγκεφαλικό – αιμορραγικό και μη, το έμφαγμα, η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, η πνευμονική εμβολή, αναφυλαξία, μυοκαρδίτιδα – περικαρδίτιδα, ναρκοληψία, σκωληκοειδίτιδα, ανοσιακή θρομβοπενία, εγκεφαλομυελίτιδα, εγκάρσια μυελίτιδα, παράλυση Bell’s στο πρόσωπο, διάχυτη ενδαγγειακή πήξη και το σύνδρομο Γκιγιέν Μπαρέ.

Τι γίνεται με τις παρενέργειες που δεν έχουν καταγραφεί

Σημείωσε όμως πως «το ερώτημα όμως που τίθεται καταρχήν είναι τι γίνεται με αυτές που δεν έχουν καταγραφεί, αλλά και πόσο αποτελεσματική είναι η διαχείρισή τους, γιατί είναι σημαντικό να μπορούν να αντιμετωπιστούν – κάτι που ήδη συμβαίνει ιδίως με τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που έχουν ανησυχήσει τον πληθυσμό, αν και στις ΗΠΑ υπάρχουν 1226 αναφορές μυοκαρδίτιδας, όταν έχουν διατεθεί πάνω από 300 εκατ. δόσεις εμβολίων mRNA».

Πρωτοκόλλα για την παρακολούθηση των εμβολιαζόμενων και τη διασφάλιση  της υγείας των πολιτών

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο κ. Ξαβιέ Κούρτζ, επεσήμανε πως ήδη από τον Απρίλιο του 2020 ο Οργανισμός ετοίμαζε πρότυπα πρωτοκόλλων για την παρακολούθηση των εμβολιαζόμενων και τη διασφάλιση  της υγείας των πολιτών , τα οποία αφορούσαν την ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και κάλυψη του πληθυσμού. Τα πρότυπα αυτά ήταν έτοιμα από τον Δεκέμβριο πέρυσι, πριν την έναρξη των εμβολιασμών.

Φυσικά, δεν υπήρχαν επιδημιολογικές μελέτες – οι οποίες ακολούθησαν στη συνέχεια, με τη δυνατότητα να στρωματοποιηθούν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού κατά ηλικιακή ομάδα, φύλο, κλπ.

Σύγκριση νόσηση και εμβολιασμού. Τι είναι πιο επικίνδυνο;

Ο κ. Κούρτζ σημείωσε πως δημιουργήθηκαν 3 ομάδες ασθενών, η πρώτη αυτή που νόσησε και οι άλλες δύο αυτές των δύο εμβολίων, της Pfizer και της AstraZeneca όπου μετρήθηκαν οι επιπτώσεις τόσο από τη νόσο όσο και από τους εμβολιασμούς με τα δύο εμβόλια ξεχωριστά.

Από τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί μέχρι στιγμής, διαπιστώνεται σύμφωνα με τον κ. Κούρτζ ότι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι πολύ συχνότερη στις περιπτώσεις νόσησης από τον πανδημικό ιό έναντι του εμβολιασμού με όποιο από τα δύο εμβόλια και ακόμη μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θρομβοεμβολής. Σαφώς περισσότερες είναι οι πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού και ανοσιακής θρομβοπενίας, ενώ οριακά περισσότερες είναι οι πιθανότητες θρομβοπενίας από το εμβόλιο της AstraZeneca έναντι της φυσικής νόσησης ή του εμβολίου της Pfizer.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης δεδομένων του (ΕΜΑ) προχώρησε στην σύγκριση του οφέλους και των επιπτώσεων του εμβολιασμού σε ότι αφορά την πρόληψη της νοσηλείας και της περίθαλψης σε εντατική λόγω κρίσιμης νόσου, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων.

Αποτροπή της νοσηλείας σε εντατική το μεγαλύτερο όφελος από τον εμβολιασμό

Ιδίως σε ότι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, διαπιστώθηκε ότι μετά από μία δόση εμβολίου, αποτράπηκε η νοσηλεία στην εντατική για σημαντική μερίδα πληθυσμού από 50 ετών και άνω, με το μεγαλύτερο όφελος να εντοπίζεται από τις ηλικίες των 80 ετών και άνω. Αναλυτικά, ανά 100.000 πληθυσμού διαπιστώθηκε ότι αποτράπηκε η νοσηλεία σε εντατική 6 ατόμων ηλικίας 20-29 ετών, 8 ηλικίας 30-39 ετών, 15 ατόμων ηλικίας 40-49 ετών, 28 ατόμων 50-59 ετών, 50 ατόμων 60-69 ετών, 78 ατόμων ηλικίας 70-79 ετών και 110 ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω.

Διαπιστώθηκε επίσης, ότι σε σύγκριση με τη φυσική νόσηση από τον ιό, ο εμβολιασμός και με τα δύο εμβόλια ενείχε ελάχιστους κινδύνους θρομβοεμβολικών επεισοδίων και συγκεκριμένα: με το εμβόλιο της AstraZeneca ο κίνδυνος ήταν 0,0017%, με της Pfizer 0,0026% και με τη φυσική νόσηση 0,1897%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου