Σελίδες

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Eνέχει κινδύνους η δοκιμή με τα τέστ διάγνωσης για τους κορονοιούς; Δελτίο τύπου της Γαλλικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής

 Eνέχει κινδύνους η δοκιμή με τα τέστ διάγνωσης για τους κορονοιούς;;

Η Ιατρική Ακαδημία της Γαλλίας σε δελτίο τύπου  αναφέρει.

Δελτίο τύπου της Γαλλικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής

8 Απριλίου 2021

Η ρινοφαρυγγική δειγματοληψία που ακολουθείται για την ανίχνευση του ιικού γονιδιώματος με RTP έχει γίνει το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση της λοίμωξης SARS-CoV-2.

Απαιτείται επίσης ρινικός στυλεός για την αντιγονική εξέταση. Εν όψει του πολλαπλασιασμού και επανάληψη αυτής της διαδικασίας για τη λήψη δειγμάτων, μερικές φορές πραγματοποιούνται υπό ακατάλληλες συνθήκες, είναι σημαντικό να

θυμόμαστε τις προφυλάξεις που πρέπει να τηρούνται και τους κινδύνους που προκύπτουν.

Ενώ ορισμένες επιπλοκές μπορούν να θεωρηθούν ήπιες (δυσφορία, πόνος ή αιμορραγία), έχουν αρχίσει να περιγράφονται σοβαρές επιπλοκές στην ιατρική βιβλιογραφία τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά παραβιάσεις της βάσης του πρόσθιου κρανίου που σχετίζετονται με κίνδυνο μηνιγγίτιδας [1-3].

Επομένως την στιγμή που υπάρχει η οποιαδήποτε επιπλοκή, η δειγματοληψία αποτελεί ιατρική πράξη ασχέτως εαν ο οποιοσδήποτε την βαφτίζει διαφορετικά.

Για να μην παραμεληθεί ο κίνδυνος τραυματισμού που προκαλείται από την ευρεία χρήση της δειγματοληψίας των ρινοφαρυγγικών επιχρισμάτων σε μαζική κλίμακα στο πλαίσιο της Covid-19, η Γαλλική Εθνική Ακαδημία Ιατρικής υπενθυμίζει τις σωστές πρακτικές:

- Πριν από οποιαδήποτε δειγματοληψία, ρωτήστε για τυχόν τυχαίο ή χειρουργικό ιστορικό  ΩΡΛ, που θα μπορούσε να έχει τροποποιήσει την ανατομία των ρινικών και φλεβοκομβικών κοιλοτήτων, ιδιαίτερα διαδικασίες που αφορούν το διάφραγμα, την κατώτερη ρινική κόγχη και τους κόλπους του προσώπου [4]

- Μην υπερθέσετε το κεφάλι του ασθενούς κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας, αλλά να το κρατάτε σε φυσική θέση με το πηγούνι παράλληλα με το έδαφος.

- Εισαγάγετε το στυλεό οριζόντια κατά μήκος του δαπέδου της ρινικής κοιλότητας και ποτέ με εκτροπή προς τα πάνω προς τη βάση του κρανίου.

Επιπλέον, η Γαλλική Εθνική Ακαδημία Ιατρικής προτείνει:

- να διατηρήσει την πρακτική των ρινοφαρυγγικών επιχρισμάτων σε εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας και να γίνεται η εκτέλεση αυτής της διαδικασίας υπό αυστηρούς τεχνικούς όρους.

 - στα παιδιά, να προτιμούν δείγματα σιέλου για την ασφάλειά τους και για να είναι αποδεκτό

- να προειδοποιήσει τους χρήστες για αυτοελέγχους ότι η αυτο-δειγματοληψία μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς αρνητικά όταν η δειγματοληψία είναι πολύ συνεσταλμένη και επιφανειακή, αλλά μπορεί επίσης να γίνει επικίνδυνη όταν η δειγματοληψία γίνεται πολύ βαθειά και κατευθύνεται προς λάθος κατεύθυνση.

1. Föh B et al. Επιπλοκές των ρινικών και φαρυγγικών επιχρισμάτων - μια σχετική πρόκληση της πανδημίας COVID-19; Eur Respir J. 2020. 10 Δεκεμβρίου; 2004004.

2. Alberola-Amores FJ et al. Μηνιγγίτιδα λόγω διαρροής εγκεφαλονωτιαίου υγρού μετά τη ρινική δοκιμή στυλεού για COVID-19, Eur J Neurol. 2021 21 Ιανουαρίου 10.1111 / ene.14736.

3. Sullivan CB et al. Διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού μετά από έλεγχο ρινικού επιχρίσματος για Ασθένεια Coronavirus 2019. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. 2020 1 Δεκεμβρίου 146 (12): 1179-1181.

 4. Δελτίο τύπου της Γαλλικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής - «Covid-19: ποια δείγματα για ποιες δοκιμές; "17 Φεβρουαρίου 2021.

Όταν γίνεται κακή χρήση, αυτό το αστείο βαμβακερό στυλεό που βρίσκεται στα ρουθούνια σας για περισσότερο από ένα χρόνο θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνο. Το ρινοφαρυγγικό δείγμα, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση ασθενών με Covid-19, δεν είναι «ακίνδυνο» , προειδοποίησε η Ακαδημία Ιατρικής την Πέμπτη 8 Απριλίου. Αυτός ο τύπος δείγματος, που λειτουργεί με στυλεό, έχει γίνει "η μέθοδος αναφοράς" , είτε για δοκιμές PCR είτε για αντιγονικές δοκιμές, το αποτέλεσμα των οποίων είναι ταχύτερο, δήλωσε η Ακαδημία σε δελτίο τύπου .

Αντιμέτωπη με τον "πολλαπλασιασμό και την επανάληψη δειγμάτων, μερικές φορές πραγματοποιείται σε ακατάλληλες συνθήκες" , η Ακαδημία Ιατρικής υπενθυμίζει "τις προφυλάξεις που πρέπει να τηρούνται και τους κινδύνους που προκύπτουν" .

Διότι, εάν και οι περισσότερες δειγματοληψίες αναφέρουν ήπιες επιπλοκές, «δυσφορία, πόνος ή αιμορραγία, έχουν αρχίσει να περιγράφονται σοβαρές επιπλοκές στην ιατρική βιβλιογραφία για αρκετές εβδομάδες, ιδίως παραβιάσεις του πρόσθιου επιπέδου της βάσης του κρανίου που σχετίζεται με κίνδυνο μηνιγγίτιδα » , συνεχίζει το επιστημονικό κολέγιο, επικαλούμενο αρκετές πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες.

Συνεπώς, η Ακαδημία συνιστά αυτές τις εξετάσεις να προορίζονται για «εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας» και συνιστά να ρωτήσουν για οποιοδήποτε ιστορικό ΩΡΛ πριν προχωρήσουν. Συνιστά επίσης να προτιμάτε δείγματα σιέλου για παιδιά.

πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου