Σελίδες

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Αποδομεί τον «μύθο» των μεταλλάξεων ο Θ.Βασιλακόπουλος: «Εξασθενεί η ικανότητα του κορωνοϊού να σκοτώνει»

Στα περί «θανατηφόρων» μεταλλάξεων αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος σε δηλώσεις που έκανε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή αποδόμησε τον «μύθο» των μεταλλάξεων.

Όπως τόνισε ο καθηγητής ο Βασιλακόπουλος οι ιοί αλλάζουν συνεχώς και γίνονται πιο μεταδοτικοί για να επιβιώσουν, αλλά εξασθενεί η ικανότητά τους να σκοτώσουν.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα μέτρα, υποστηρίζοντας πως από μόνα τους δεν έχουν συγκεκριμένη απόδοση, αλλά

όλα εξαρτώνται από τα πώς θα τα εφαρμόσουμε, δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα για την σωστή χρήση της μάσκας. 

Από την άλλη δήλωσε πως «είμαστε στα όρια του συναγερμού», εδώ και κάποιες ημέρες ο δείκτης θετικότητας σταμάτησε να είναι κάτω από το 2% και είναι στο 3,5 και συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο να αλλάξει χρώμα και να «κοκκινίσει» στον χάρτη της Ευρώπης για τον κορωνοϊό.

Στο ερώτημα εάν χρειάζονται σκληρότερα μέτρα σε περιοχές βεβαρημένες επιδημιολογικά όπως η Αττική και η Αχαΐα τόνισε ότι είναι προφανώς πιο εύκολο για έναν υγειονομικό να πει να κλείσουν τα πάντα, ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουν όλοι να εφαρμόσουν τα μέτρα στο μάξιμουμ.

Εκτίμησε ότι δεν υπήρξε αυτοσυγκράτηση κατά το άνοιγμα της αγοράς και σχολίασε τη διοργάνωση συλλαλητηρίων την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι καλύτερα να διοργανώνονται διαδικτυακές διαμαρτυρίες που δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.

Καθησύχασε σχετικά με τις μεταλλάξεις εξηγώντας ότι οι ιοί αλλάζουν συνεχώς και γίνονται πιο μεταδοτικοί για να επιβιώσουν, αλλά εξασθενεί η ικανότητά τους να σκοτώσουν.

Εξήγησε ότι το στέλεχος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι ούτως ή άλλως διαφορετικό από τον αρχικό που εντοπίστηκε στην Κίνα και κάλεσε την πολιτική να μην εκμεταλλεύεται στην επιστήμη.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι κανένας ιός ενώ μεταλλάσσεται δεν έχει γίνει πιο θανατηφόρος και πως η μόνη σχετική ένδειξη που υπάρχει για το βρετανικό στέλεχος βασίζεται στην έξαρση των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά παρατηρήθηκε σε μια περίοδο «που δεν είχαν που να βάλουν τους ασθενείς τους στα νοσοκομεία».

Επανέλαβε ότι όλοι οι ειδικοί που ασχολούνται με τις ιογενείς λοιμώξεις επιβεβαιώνουν ότι δεν γίνεται ένας ιός να επιλέγει να γίνεται και πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος καθώς «δεν τον συμφέρει, δεν επιλέγει να κάνει έτσι την εξέλιξή του η φύση».

Για το ενδεχόμενο να είναι πιο μεταδοτική η μετάλλαξη του κορωνοϊού στα παιδιά, τόνισε ότι δεν είναι επιστημονικά σίγουρο και πως όταν παρατηρήθηκε αυξημένη διάγνωση της μετάλλαξης σε παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία μόνο τα σχολεία ήταν ανοιχτά, συνεπώς εκεί υπήρξε και η μεγαλύτερη μετάδοση.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου