Σελίδες

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

ΠΟΥ: Παρατηρήσεις σχετικά με τεχνολογίες και παράγοντες παραγωγής εμβολίων που επηρεάζουν δυνητικά τις επιλογές του πανδημικού εμβολίου γρίπης στις αναπτυσσόμενες χώρες, 2009

 Το WikiLeaks αποχαρακτηρίστηκε εκατοντάδες μυστικά έγγραφα. Αυτό το έγγραφο δείχνει και αποδεικνύει ότι η ''πανδημία'' είναι μια σχεδιασμένη δράση του ΠΟΥ, η οποία ξεκίνησε ήδη από το 2009.

Το έγγραφο είναι 32 σελίδες.

Βιοτεχνολογία και αντίληψη του κοινού

Ένα σημαντικό ζήτημα πολιτικής και υγείας που έχει υποτιμηθεί μέχρι σήμερα είναι τα προβλήματα κοινωνικής και κανονιστικής αποδοχής των ανασυνδυασμένων πανδημικών εμβολίων γρίπης, δηλαδή αυτά που είναι προϊόν της βιοτεχνολογίας. Ορισμένες χώρες ενδέχεται να έχουν πρόσθετες κανονιστικές ρυθμίσεις απαιτήσεις για τέτοια εμβόλια. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις που οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν προμήθειες εμβολίων. Οι αποφάσεις μπορεί να είναι περίπλοκες το γεγονός ότι τα εμβόλια γρίπης χρησιμοποιούν βιοτεχνολογίες που ενδέχεται ή μπορεί να μην είναι δημοφιλής και να είναι νομικά κατανοητή ως "γενετική μηχανική".

Είναι λογικό ότι σε περίπτωση σοβαρής πανδημίας η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων θα επιλέξουν τον εμβολιασμό ακόμη και αν ανησυχούν για την ασφάλεια του ανασυνδυασμένου εμβολίου, για τον απλό λόγο ότι ο φόβος για σοβαρή ασθένεια ή για τον θάνατο από την ασθένεια είναι μεγαλύτερος από την ανησυχία για το εμβόλιο. 
Είναι επίσης αλήθεια, ωστόσο, ότι τα  γενετικά τροποποιημένα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στον άνθρωπο παραμένουν αμφιλεγόμενα σε πολλά μέρη του κόσμου και ορισμένοι πολίτες μπορεί να είναι απρόθυμοι να εμβολιαστούν, ιδιαίτερα σε σενάρια όπως η αργή εξάπλωση της πανδημίας για την ευρεία χρήση ενός ανασυνδυασμένου (προ) πανδημικού εμβολίου.


Αν και δεν συνδέεται αυστηρά με τη βιοτεχνολογία, οι πρόσφατες περιπτώσεις προβλημάτων σε εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας και την απόρριψη του παιδικού εμβολιασμού
μεταξύ ορισμένων θρησκευτικών κοινοτήτων είναι απόδειξη της σημασίας των αντιλήψεων και πεποιθήσεων για την ασφάλεια. Στην περίπτωση εμβολίων πανδημίας γρίπης, ο βαθμός στον οποίο το εμβόλιο θα μπορούσε να ονομαστεί "γενετικά τροποποιημένο" διαφέρει ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται. Οι αντιλήψεις μπορεί να επηρεαστούν περαιτέρω από άλλους παράγοντες, όπως η χρήση ζωικών προϊόντων στην κυτταρική καλλιέργεια και εάν το εμβόλιο είναι ζωντανό ή θανατωμένο.

Δεν είναι συνετό να μην αναγνωρίζουμε ξεκάθαρα τους περιορισμούς της εποχιακής ζήτηση εμβολίων κατά της γρίπης και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το GAP. Ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες όπου η ζήτηση και το εισόδημα είναι υψηλότερα, και παρόλα αυτά τα βαριά οικονομικά ερεθίσματα, οι κατασκευαστές σήμερα διστάζουν να επεκτείνουν την παραγωγική ικανότητα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην περιορισμένη ζήτηση για το  εποχιακό εμβόλιο. Για παράδειγμα, ένας μεγάλος Ευρωπαίος κατασκευαστής υποχώρησε πρόσφατα της συμφωνίας για την κατασκευή εγκαταστάσεων εμβολίου κατά της γρίπης στις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί είπε ότι μια κρατική επιχορήγηση 298 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν ανεπαρκής. 

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες, μαζί με την αυξανόμενη πίεση στoυς προυπολογισμούς υγείας ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, διασφαλίζει ότι η διαθεσιμότητα εμβολίων γρίπης είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τις περισσότερες αναπτυσσόμενες  χώρες.

Αρκετές μελέτες έχουν συζητήσει πρόσφατα επιλογές για επέκταση της
ικανότητας παραγωγής εμβολίων προπανδημικής και πανδημικής γρίπης. 

Αλλά σε πολλές χώρες, και ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχει
χαμηλή ζήτηση για εμβόλια εποχικής γρίπης και περιορισμένες προοπτικές επέκτασής του, ιδίως μεταξύ των πολιτών σε χαμηλότερα οικονομικά στρώματα με ανταγωνιστικές προτεραιότητες φροντίδας. Το κόστος εφαρμογής του GAP, ακόμη και με αισιόδοξη οικονομικές και αντιγονικές παραδοχές, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως έως το 2012, με έμφαση στις δαπάνες το 2007''


          ΠΟΥ IVR. Το παγκόσμιο σχέδιο δράσης (ΚΓΠ) για την αύξηση της προσφοράς εμβολίων πανδημικής γρίπης,

Συνάντηση της Συμβουλευτικής Ομάδας, ΠΟΥ / IVB / 08.10, 19 Οκτωβρίου 2007, Γενεύη.

Η  McKenna M. Plant εμφανίζει προβλήματα στην επιχείρηση εμβολίων κατά της γρίπης στο CIDRAP News, 3 Ocl. 2008
ΠΟΥ. Επιχειρηματικό σχέδιο για το παγκόσμιο σχέδιο δράσης για την πανδημία γρίπης για την αύξηση της προσφοράς εμβολίων,
Φεβρουάριος 2008.

Εμβόλια βιοτεχνολογίας δεύτερης γενιάς

Στα εμβόλια  κυτταρικής καλλιέργειας  λόγω της εξελιγμένης βιολογικής τους διαδικασίας παραγωγής, μπορεί να θεωρηθούν η πρώτη γενιά των βιοτεχνολογικών εμβολίων γρίπης, τότε ένα καλάθι με διαφορετικές τεχνολογίες αυτήν τη στιγμή που είναι υπό ανάπτυξη θα μπορούσε να αποτελέσει το δεύτερο. Ενώ αυτοί που υποστηρίζουν αυτές
τις τεχνολογίες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμες για πανδημικά εμβόλια γρίπης, πολλές από αυτες βρίσκονται σε αρχικά στάδια ανάπτυξης και καμία δεν είναι αποδεδειγμένη και έτοιμη για εμπορική χρήση. 
            

Ωστόσο,  είναι πιθανό ότι μερικές από αυτές τις τεχνολογίες, για παράδειγμα σωματίδια που μοιάζουν με ιούς (VLP), μπορεί να καταστούν βιώσιμα για μεγάλης κλίμακας χρήση. Το γεγονός ότι είναι καινούργια και κυρίως ιδιωτικών συμφερόντων σημαίνει ότι γενικά καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από αξιώσεις ιδιοκτησίας και μπορεί να απαιτούν πολύ νέα είδη τεχνογνωσίας. Για τις περισσότερες χώρες είναι πολύ νωρίς για να πούμε, ωστόσο, εάν θα εκδοθούν εθνικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, έτσι θα υπερβούμε την έκταση των εμποδίων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Εν συντομία, τα εμβόλια βιοτεχνολογίας δεύτερης γενιάς περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων προσεγγίσεις:

                   > παραγωγή ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης ΗΑ σε άλλους, εύκολα αναπτυσόμενους, οργανισμούς (π.χ. διαγονιδιακά βακτήρια) ·

                   > «γυμνά» και εμβόλια DNA πλασμιδίων στα οποία ''βελτιστοποιήμενα κωδικόνια'' χρησιμοποιούνται άμεσα ως εμβόλιο και
                                               
                   > - γενετικά σχεδιασμένα συστήματα για να εκφράζουν ταυτόχρονα τα HA, NA, M2 γονίδια από τη γρίπη, κατασκευάζοντας ένα «ιό σαν σωματίδιο» (VLP) που καθαρίζεται από καλλιέργεια και χρησιμοποιείται ως εμβόλιο.


Τα γονίδια "Codon optimized" έχουν νουκλεϊκά οξέα τα οποία έχουν αλλοιωθεί-τυπικά άλλαξαν από RNA σε DNA έτσι μπορεί να εκφραστεί σε μια βιοτεχνολογική εφαρμογή

Μια σύντομη ανάλυση ορισμένων σχετικών τεχνολογιών εμβολίων κατά της γρίπης και πώς θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι δίδονται στον Πίνακα 3.

Όροι που επιβάλλονται στην εμπορική χρήση της αντίστροφης γενετικής

Η αντίστροφη γενετική είναι μια σχετικά νέα ιδιόκτητη τεχνολογία που υπάρχει εφαρμόζεται στην ανάπτυξη εμβολίων γρίπης καθώς και σε άλλα προϊόντα. Στη παρουσίαση  τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία στελεχών σπόρου εμβολίου WHO GISN H5 αν και δεν είναι αυστηρά τεχνικά υποχρεωτικό να το χρησιμοποιείτε κατά την κατασκευή
πανδημικών στελεχών εμβολίων. Λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει, ωστόσο, η τεχνολογία πιθανότατα θα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε μελλοντικά στελέχη εμβολίων.

Κυρίως αναπτύχθηκε από αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια και καλύπτεται από έναν μεγάλο αριθμό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έχουν αντίστροφη γενετική πνευματική ιδιοκτησία έχει συσσωρευτεί από τη Medimmune, θυγατρική των Ηνωμένων Πολιτειών με έδρα τις ΗΠΑ
Το Kingdom's Astra Zeneca, ένας μεγάλος κατασκευαστής εμβολίων για τη γρίπη. 
Το Meclimmune επέτρεψε τη χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας της αντίστροφης γενετικής στην πανδημία το εμβόλιο Ε & Α, ωστόσο, έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέπει εμπορική χρήση της τεχνολογίας χωρίς άδεια.

Έτσι, τα εμβόλια περιλαμβάνουν προστασία για την πνευματική ιδιοκτησία της Medimmune και επιβάλλοντας έτσι περιορισμούς σε εκείνους που δέχονται στελέχη σπόρων (μέσω νομικού συμβολαίου), ακόμη και σε χώρες όπου δεν έχουν εκδοθεί διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Medimmune.

Η τεχνολογία αντίστροφης γενετικής περιλαμβάνει τη δημιουργία βρόχων DNA που ονομάζονται πλασμίδια των οποίων τα βασικά μέρη κωδικοποιούν γονίδια γρίπης. 
Όταν τα πλασμίδια εισάγονται σε κύτταρα, το DNA μεταγράφεται σε RNA γρίπης και παράγεται ιός. Η τεχνολογία επιτρέπει στους επιστήμονες να «επεξεργάζονται» τη γρίπη τα ιογενή γονίδια κάνοντας αλλαγές στο πλασμίδιο του DNA, για παράδειγμα, διαγραφή βάσεων από το γονίδιο ΗΑ για να καταστεί ο ιός μολυσμένος.

Εκτός από τη δυνατότητα χειρισμού μεμονωμένων γονιδίων, η αντίστροφη γενετική επιτρέπει στους επιστήμονες να αναμειγνύουν και να ταιριάζουν με σχετικά εύκολο τρόπο γονίδια διαφορετικών στελεχών της γρίπης, ιδιαίτερα όταν εισάγονται νέα γονίδια στελέχη «ραχοκοκαλιάς» για τα οποία έχουν ήδη κατασκευαστεί συστήματα πλασμιδίων είναι χρήσιμο για ερευνητικούς σκοπούς και για τη δημιουργία στελεχών εμβολίου, επειδή αυτό μπορεί να είναι πιο απλό και αξιόπιστη από την παραδοσιακή μέθοδο, με την οποία τα κύτταρα συν-μολύνθηκαν με διαφορετικά στελέχη και οι προκύπτοντες υβριδικοί ιοί που αναγνωρίζονται και επιλέγονται από επιστήμονες.

πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου