Σελίδες

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Λιμοί και λοιμοί.

  Ο κλάδος των επαγγελματιών υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ζητά κλιματικό φόρο στο κρέας

Τα τρόφιμα η παραγωγή των οποίων έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα πρέπει να φορολογούνται έως το 2025, εκτός εάν η βιομηχανία τροφίμων αναλάβει δράση οικειοθελώς, λέει η συμμαχία

Ένας ισχυρός συνασπισμός των επαγγελμάτων υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε την επιβολή κλιματικού φόρου στα τρόφιμα με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις έως το 2025, εκτός εάν η βιομηχανία τροφίμων πάρει μέτρα οικειοθελώς για τις επιπτώσεις των προϊόντων της.

Η ομάδα λέει ότι η κλιματική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς δράση για τη μείωση της κατανάλωσης τροφίμων που προκαλούν υψηλές εκπομπές ρύπων, όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αλλά λέει ότι οι πιο βιώσιμες δίαιτες (σ.ι. χωρίς τρόφιμα ζωικής προέλευσης) είναι επίσης πιο υγιείς και θα μειώσουν τις ασθένειες.

Η Υγειονομική Συμμαχία κατά της Κλιματικής Αλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Health Alliance on Climate Change (UKHACC)) συμπεριλαμβάνει 10 Βασιλικά Κολλέγια Ιατρικής και Νοσηλευτικής, το Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο και το Lancet, και εκπροσωπεί τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα για την υγεία της χώρας.

Η νέα έκθεση της συμμαχίας κάνει μια σειρά συστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του άμεσου τερματισμού των προσφορών 1+1 στα τρόφιμα που είναι επιβλαβή για την υγεία και το περιβάλλον, καθώς και για φρέσκα τρόφιμα που συχνά πετιούνται.

Ζητεί επίσης από τις

δημόσιες εκστρατείες πληροφόρησης για τη διατροφή να περιλαμβάνουν κλιματικά μηνύματα, οι ετικέτες στα τρόφιμα να αποκαλύπτουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους και τα έξοδα ύψους 2 δισεκατομμυρίων λιρών που ξοδεύονται κάθε χρόνο για την τροφοδοσία σε σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας και φυλακές, να πληρούν ελάχιστα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Μια δημοσκόπηση του YouGov σε επαγγελματίες υγείας για λογαριασμό της UKHACC διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα συμφωνούν ότι οι φιλικές προς το περιβάλλον δίαιτες μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία σας, ενώ το 40% έχει ήδη αλλάξει τις δικές του διατροφικές συνήθειες λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Η παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο και μια σειρά επιστημονικών μελετών έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις από τα φυτικά τρόφιμα . Οι άνθρωποι στις πλούσιες χώρες καταναλώνουν ήδη περισσότερο κρέας από ό, τι είναι υγιές και στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο ένας στους τρεις καταναλώνει τις συνιστώμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

«Δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας χωρίς να αντιμετωπίσουμε το σύστημα τροφίμων μας», δήλωσε η Kristin Bash, η οποία είναι επικεφαλής της ομάδας τροφίμων της Σχολής Δημόσιας Υγείας και συμμετείχε στη συγγραφή της έκθεσης της UKHACC. «Η κλιματική κρίση δεν είναι κάτι που πρέπει να δούμε στο μέλλον. Ήρθε η ώρα να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτά τα θέματα τώρα.»

Η Bash είπε ότι η έκθεση δεν λέει στους ανθρώπους να γίνουν vegans: «Απλώς λέει αυξήστε την κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών. Είναι ένα απλό μήνυμα και κάτι που υποστηρίζεται ευρέως από οργανισμούς υγείας σε όλο τον κόσμο. »

Η Nicky Philpott, διευθύντρια της UKHACC, δήλωσε ότι οι φόροι στις πλαστικές σακούλες και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά έχουν δείξει ότι τέτοιες πολιτικές μπορούν να μειώσουν τις επιβλαβείς δραστηριότητες. Η έκθεση ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δηλώσει την πρόθεσή της να επιβάλει φόρο άνθρακα στα τρόφιμα σε όλους τους παραγωγούς τροφίμων, εάν η βιομηχανία δεν αναλάβει οικειοθελή δράση για την πλήρη κλιματική επίπτωση των τροφίμων της έως το 2025.

Ο Μάρκο Σπρίνγκμαν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος δεν συμμετείχε στην έκθεση, δήλωσε ότι υπάρχουν ουσιαστικά επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη στενή σχέση μεταξύ της δημόσιας υγείας και της υγείας του πλανήτη: «Το μήνυμα είναι σαφές: χωρίς δραστική μείωση της παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, υπάρχει μικρή πιθανότητα να αποφύγουμε επικίνδυνα επιπέδα κλιματικής αλλαγής. »

«Η UKHACC έχει δίκιο που τονίζει ότι διατροφικές αλλαγές στην κλιμακα που απαιτείται δεν θα συμβούν χωρίς ισχυρή πολιτική υποστήριξη», είπε.

Ο Henry Dimbleby, ο οποίος ηγείται της ανεξάρτητης ομάδας που αναπτύσσει την Εθνική Στρατηγική Τροφίμων της Αγγλίας, δήλωσε: «Ο Covid 19 είναι επίπονος , αλλά ωχριά μπροστά στην αναστάτωση που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και η κατάρευση της βιοποικιλότητας. Οι επαγγελματίες υγείας έχουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της διατροφής μας και είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι οι συστάσεις τους καλύπτουν όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και εκείνη του πλανήτη μας. »

Δράσεις ήδη υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των τροφίμων. Τον Απρίλιο, τα catering του δημοσίου τομέα που παράγουν δισεκατομμύρια γεύματα ετησίως δεσμεύτηκαν να μειώσουν την ποσότητα κρέατος που σερβίρουν κατά 20%, μειώνοντας την κατά 9 εκατομμύρια κιλά κρέατος ετησίως.

Τον Οκτώβριο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) έθεσε ως στόχο τη μείωση των καθαρών εκπομπών άνθρακα στο μηδέν έως το 2040 και συμπεριέλαβε τα τρόφιμα στο σχέδιο δράσης του: «Τα πιο υγιεινά, τοπικά τρόφιμα μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία ενώ μειώνουν τις εκπομπές»

Ο Joseph Poore, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι η σύσταση της UKHACC για περιβαλλοντική σήμανση των τροφίμων είναι σημαντική. «Σήμερα μπορείτε να μπείτε σε ένα κατάστημα και να αγοράσετε κάτι με περιβαλλοντικές επιπτώσεις πολύ υψηλότερες σε σχέση με ένα άλλο τρόφιμο και δεν έχετε ιδέα ότι το έχετε πράξει». Για παράδειγμα, το βόειο κρέας της Βραζιλίας χρησιμοποιεί 200 φορές περισσότερη γη και προκαλεί 80 φορές περισσότερες εκπομπές από το ευρωπαϊκό tofu (σ.ι. Ψεύτικο κρέας σόγιας), είπε.

Ο καθηγητής Andrew Goddard, πρόεδρος του Royal College of Physicians, δήλωσε: «Είμαι ο πρώτος που παραδέχομαι ότι απολαμβάνω μια μπριζόλα κάθε τόσο, αλλά είναι σαφές ότι για να αποφύγουμε την επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη πρέπει να αρχίσουμε να επανεξετάζουμε τη στάση μας απέναντι στο φαγητό. Έχουμε όλοι ευθύνη και ικανότητα να κάνουμε τη διαφορά ως άτομα ».




Δανία: Η κυβέρνηση θα θεσπίσει ημέρες χωρίς κρέας


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα θεσπίσει δύο ημέρες χωρίς κρέας σε κρατικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Nicolai Wammen, παρουσίασε μια νέα στρατηγική σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη το πρωί για να καταστήσει τις κρατικές προμήθειες πιο πράσινες.

Εκτός από την απαίτηση για ημέρες χωρίς κρέας σε χώρους εργασίας, όπως γραφεία, υπουργεία, αστυνομικά τμήματα και στρατώνες, η κυβέρνηση πρότεινε επίσης βόειο κρέας ή αρνίσιο να σερβίρεται μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Ο Nicolai Wammen δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση δεν έχει υπολογίσει ακόμη πόση θα είναι η μείωση του CO2 που αντιστοιχεί στην μείωση της κατανάλωσης κρέατος στις κρατικές εγκαταστάσεις.

Κάθε χρόνο, ο δημόσιος τομέας αγοράζει κρέας αξίας 380 δισεκατομμυρίων DKK. Μέχρι στιγμής, έχει δοθεί έμφαση στην τιμή, αλλά στο μέλλον η φιλικότητα προς το κλίμα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη όταν το κράτος αγοράζει.

Το κλιματικό αποτύπωμα των δημοσίων συμβάσεων ανέρχεται σήμερα σε 12 εκατομμύρια τόνους αερίου θερμοκηπίου ετησίως. Από αυτά, περίπου 4 εκατομμύρια τόνοι απορρίπτονται στη Δανία και περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι εκτός Δανίας.

Η φιλοδοξία είναι να μειωθεί σημαντικά έως το 2030 κάθε χρόνο. Το σχέδιο είναι να τεθεί συγκεκριμένος στόχος μείωσης για τις δημόσιες συμβάσεις το επόμενο έτος.


********


Η «συνδημία», το «κοινωνικό εμβόλιο» και η επερχόμενη επισιτιστική κρίση

1 σχόλιο:

  1. μήπως είναι ώρα οι "επαγγελματίες υγείας" να ασχοληθούν με την ψυχική τους-κατά Φρόυντ-υγεία και να αφήσουν την "κλιματική αλλαγή";

    3+7

    ΑπάντησηΔιαγραφή