Σελίδες

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Πώς έγινε το ξεπούλημα του Αιγαίου. Μια αποκάλυψη που βασίζεται σε απόρρητα έγγραφα τα οποία έχουν «εξαφανίσει» τα Μ.Μ.Ε.

Τραπεζικός

Από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Εθνικισμός τα 12 μίλια». Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν Υπουργός Δημόσιας Τάξης όταν το 2002 έγινε η σύσκεψη μεταξύ της CIA, της Μοσάντ, της Σκότλαντ Γκαρντ και της Κρατικής Ασφαλείας για την «απόσυρση» της 17 Νοέμβρη. Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε να «αποσύρουν» την 17 Νοέμβρη χωρίς όμως να «ακουμπήσουν» την ηγετική ομάδα.

Τον Οκτώβρη του 2020 πάλι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σαν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι «είναι εθνικισμός τα 12 μίλια». Πάντοτε μέσα στις «ειδικές αποστολές». Δηλαδή, αν η Ελλάδα αποφασίσει να προεκτείνει τα 6 μίλια της κυριαρχίας των νησιών στα 12 μίλια, αυτό θα είναι «εθνικισμός».

Είπε με κομψό τρόπο ότι η Ελλάδα έχει αποποιηθεί του δικαιώματος για επέκταση των χωρικών υδάτων των νησιών του Αιγαίου από τα 6 μίλια στα 12 μίλια. Ας κάνουμε μια ανάλυση των γεγονότων που προηγήθηκαν για να καταλάβουμε γιατί έκανε αυτή τη δήλωση:

  • Τον Νοέμβριο του 1976 (μετά την κρίση με το Χορά) υπογράφεται το πρακτικό της Βέρνης, μεταξύ του Κων. Καραμανλή και του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ με το οποίο δεσμεύονται οι δύο χώρες να μην προβούν σε ενέργειες που θα παρενοχλούσαν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ουσιαστικά πάγωσαν από έκτοτε οι ενέργειες για την έρευνα και εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων πετρελαίου πέραν από τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων. Στο πρωτόκολλο επαναλαμβάνεται συνεχώς η φράση ότι τα δύο μέρη συμφωνούν. Άρα έχουμε μια αποδεκτή και από τα δύο μέρη συμφωνία που περιορίζει την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου στα 6 μίλια.
  • Η Συμφωνία του Νταβός (μετά την κρίση του 1987 με το Σισμίκ) τον Φλεβάρη του 1988 μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Τουργκούτ Οζάλ που αναφέρει ότι οι δύο χώρες συμφωνούν να περιορίσουν την ερευνητική τους δραστηριότητα για ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου στην αιγιαλίτιδα ζώνη τους. Δηλαδή επιβεβαιώνουν το πρακτικό της Βέρνης.
  • Συμφωνία της Μαδρίτης τον Ιούλιο του 1997 (μετά την «στημένη» κρίση των Ιμίων του 1996) μεταξύ του Κώστα Σημίτη και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ με την οποία η Ελλάδα αναγνωρίζει τα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες όπως θα μπορούσε να θεωρηθεί η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων (έρευνες στην υφαλοκρηπίδα, επέκταση χωρικών υδάτων των νησιών του Αιγαίου στα 12 μίλια κ.λπ.).

Από που και ως που η Τουρκία να έχει «ζωτικά συμφέροντα» στο Αιγαίο; Η απόλυτη παραχώρηση του Αιγαίου.

  • Στην σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στο Ελσίνκι τον Δεκέμβρη του 1991 (πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης) η Ελλάδα αποδέχθηκε την ύπαρξη προς διευθέτηση συνοριακών διαφορών. Με ποιους έχουμε συνοριακές διαφορές αφού όλα έχουν τακτοποιηθεί σε διεθνείς συμβάσεις; Αυτή είναι η Ναζιστική Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Από τα άκρως απόρρητα πρακτικά του Υπουργείου Εξωτερικών της 20 Σεπτεμβρίου 1978 ο τότε πρωθυπουργός Κων/νος Καραμανλής έδωσε ρητή εντολή να παραχωρηθεί στην Τουρκία το 55% της τερματικής περιοχής του στρατηγικού αεροδρομίου της Λήμνου στο κέντρο του Αιγαίου.

Την απόφαση αυτή υλοποίησε στις 7 Μαΐου 1981 ο Κων/νος Μητσοτάκης ως Υπουργός Εξωτερικών. Από τα άκρως απόρρητα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών αποκαλύπτεται ότι στις 7 Μαρτίου 1981 έγιναν απαράδεκτες εθνικές παραχωρήσεις προς την Τουρκία στις οποίες αναφέρεται ότι:

α) Περιορίσθηκε η επέκταση της τερματικής περιοχής του αεροδρομίου της Λήμνου (τερματική περιοχή: είναι η περιοχή που δεσμεύει για έλεγχο ένα αεροδρόμιο) τόσο ώστε αφενός μεν να διευκολύνεται η εναέριος κυκλοφορία, αφετέρου δε να εξασφαλίζεται η εξυπηρέτηση των πολεμικών και στρατιωτικών αεροσκαφών που διακινούνται στον αερολιμένα Λήμνου.

β) Τροποποίησαν τα ύψη ενός τμήματος του αεροδρομίου W14 και απεφασίσθη να γίνει εποχιακή χρήση του τμήματος αυτού αναλόγως των αναγκών της εναερίου κυκλοφορίας.

γ) Αναβιβάσθηκαν τα κατώτερα ύψη ορισμένων αεροδιαδρόμων (G20, R20, N, G33, R33, G18).

δ) Προς τον σκοπόν διευκολύνσεως και κυκλοφορίας από ανατολάς προς νοτιοδυτικά (Λιβύη κ.λπ.) – Δηλαδή να πετούν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη από την Τουρκία προς την Λιβύη. Όλα στημένα από τότε – άρχισε η διαδικασία προεκτάσεως του αεροδιαδρόμου Β1.

Ο ίδιος ο Κων/νος Μητσοτάκης τόνισε τότε ότι αυτό αποφασίσθηκε μονομερώς και αυτονόμως προς διευκόλυνση πτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων στο Αιγαίο. Δηλαδή οι αναχαιτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων είναι παράνομες;

  • Στις 3 Οκτωβρίου 1980 ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών κος Βύρωνας Θεοδωρόπουλος (Υπουργός Εξωτερικών Κων. Μητσοτάκης) δήλωσε στον συνομιλητή του κ. ΚΓΙΟΥΡΟΥΝ στην Νέα Υόρκη ότι: «Η ελληνική πλευρά δέχεται να δοθεί αν χρειασθεί στην Τουρκία συμψηφισμός εκτός του Αιγαίου π.χ. Ν.Α. της Ρόδου ή της Κρήτης» (Απόρρητο έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών).

Γι’ αυτό ακριβώς υπεγράφη η συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, αφήνει ακάλυπτη την περιοχή Ν.Α. της Ρόδου και της Κρήτης. Εκεί σήμερα βρίσκεται το Oruc Reis. Όλα στημένα από τότε. Όλες οι κινήσεις, Τουρκολιβυκό σύμφωνο, συμφωνίες ΑΟΖ κ.λπ. ήταν προγραμματισμένες από τότε.

  • Στις 16 Οκτωβρίου 1990 ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Τζούνης (πρωθυπουργός ο Κων/νος Μητσοτάκης) στην ομάδα εργασίας Υφαλοκρηπίδας της Υπηρεσίας Πολιτικού σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών εισηγήθηκε (όπως αναφέρει απόρρητο έγγραφο):

α) Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με πολιτικά μέσα προς άρση των υφιστάμενων δυσκολιών, και

β) Συνολική ρύθμιση διαφορών συμπεριλαμβανομένου και του προβλήματος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Έτσι εξηγείται το γκριζάρισμα που επιχειρείται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ορισμένων νησιών (Καστελόριζο, Ρόδος κ.λπ.) του Ανατολικού Αιγαίου.

  • Ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Υπουργείου εξωτερικών κ. Βύρων Θεοδωρόπουλος σε συζήτηση με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Γιγίτ στις 18, 19 Φεβρουαρίου του 1980 έκανε πρόταση «να συμβιβαστεί η έννοια των συνόρων με την έννοια των χωρικών υδάτων». Δηλαδή στα 6 ναυτικά μίλια (όπως αναφέρει απόρρητο έγγραφο).
  • Το απόρρητο έγγραφο από τις συζητήσεις στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 1980 μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Βύρωνα Θεοδωρόπουλου και κ. Γκιουρούν σε συζήτηση για την συρρίκνωση στο ελάχιστο της τερματικής περιοχής του στρατηγικού αεροδρομίου της Ρόδου αναφέρεται ότι «ο κος Γκιουρούν ανέφερε ότι για την τερματική περιοχή (ελεγχόμενη περιοχή από το Αεροδρόμιο της Ρόδου) του αεροδρομίου της Ρόδου, η Τουρκία αισθάνεται ότι οι τερματικές περιοχές των νήσων περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου». Δηλαδή, οι Τούρκοι απαιτούσαν συρρίκνωση των τερματικών ελεγχόμενων περιοχών του Αεροδρομίου της Ρόδου στα πρότυπα του αεροδρομίου της Λήμνου.

Μάλιστα εκείνη την εποχή γινόντουσαν συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνώμων για την συρρίκνωση των τερματικών περιοχών του Αεροδρομίου της Ρόδου και μάλιστα ο κ Βύρωνας Θεοδωρόπουλος είχε διακηρύξει κατ’ επανάληψη «Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΑΣΚΕΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ FIR».

Δηλαδή ένας Έλληνας διαπραγμετευτής εκχωρούσε τον Εναέριο Χώρο του Αιγαίου στην Τουρκία, έστω και λεκτικά.

Επίσης, ο Κων/νος Μητσοτάκης ως Υπουργός Εξωτερικών πρότεινε την μέθοδο των μειωμένων επηρειών των νησιών μας επί της υφαλοκρηπίδας συμπεριλαμβανομένων της Κρήτης και της Εύβοιας!!!!

Αυτή ακριβώς την μειωμένη επήρεια των νήσων βόρεια της Κέρκυρας περιλαμβάνει η ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας.

  • Από το άκρως απόρρητο πρακτικό της 3ης Οκτωβρίου 1980 αποκαλύπτεται πως κατά την συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Βύρωνα Θεοδωρόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Καμουράν Γκιουρούν απεφάνθη ότι: «Το καθεστώς των υπερκείμενων υδάτων δεν θα επηρεασθεί από την οποιαδήποτε λύση που θα δοθεί στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Συνέπεια της αρχής αυτής είναι ότι τα μέρη έχουν δεχθεί πως δεν θα κηρύξουν οικονομικές ζώνες».

Στην συνάντηση εκείνη πήραν μέρος από Ελληνικής πλευράς ο κ. Γεώργιος Παπούλιας πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα και Ε. Στοφορόπουλος. Από την Τουρκική πλευρά οι κ. Αλατσάμ και Τουρκμέν. Γι’ αυτό δεν κηρύσσεται ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και η ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου. Είναι μερική μέχρι τον 28ο παράλληλο. Σύμφωνα με τα παραπάνω αχρηστεύθηκε το στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Λήμνου, αφού περιορίσθηκε η τερματική του περιοχή σε ακτίνα μικρότερη των 20 ναυτικών μιλίων με κέντρο τον Πύργο Ελέγχου. Εκτός απ’ αυτά η Ελλάδα παραχώρησε στην Τουρκία και 3 πεδία βολής για τις ανάγκες της Τουρκικής αεροπορίας και εντός του Ελληνικού FIR, ένα έξωθεν της Λήμνου, ένα άλλο κοντά στην Άνδρο και ένα τρίτο κοντά στην Ψαθούρα. Ήδη η Τουρκική Αεροπορία χρησιμοποιεί παράνομα σχεδόν το μισό Αιγαίο. Επίσης τα Ελληνικά νησιά έχουν περιορισθεί στα 6 ναυτικά μίλια. Γι’ αυτό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης  είπε: «είναι εθνικισμός τα 12 μίλια».

 

Τραπεζικός

Βιβλιογραφία

 

α) Χάνουμε το Αιγαίο, το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Ουάσιγκτον DC το 1992. Τα λίγα αντίγραφα «εξαφανίσθηκαν» μυστηριωδώς. Περιέχει μόνο απόρρητα έγγραφα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου