Σελίδες

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Η Σερβία συμμετέχει στο παιχνίδι κάποιου άλλου, το σχέδιο του οποίου αναπτύχθηκε στο εξωτερικό

Σχετικά με τον χουλιγκανισμό στους δρόμους και την παραπληροφόρηση

Αλεξέι Τοπόροφ

 Από το βράδυ της 7ης Ιουλίου, το Βελιγράδι και άλλες Σερβικές πόλεις - Νόβι Σαντ, Κραγκέβατς, Νις, Κράλεβο, Τσάτσακ, Σουμπότιτσα - έχουν κατακλυστεί από σκηνές βίαιων διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης. Δυτικοί, εθνικιστές και εκπρόσωποι διχαστικών "Ορθόδοξων" οργανώσεων συμμετείχαν στο συνονθύλευμα των διαδηλώσεων. Οι διαδηλωτές ρίχνουν κροτίδες και πέτρες στην αστυνομία, βάζουν φωτιά σε περιπολικά και κανονίζουν «μονομαχίες» με μαχαίρια. Και όλα αυτά είναι πιόνια στο παιχνίδι κάποιου άλλου.

   
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν δύο ημέρες πριν την έναρξη των συνομιλιών για το Κοσσυφοπέδιο στο Παρίσι και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες. Μια παρόμοια συνάντηση στην Ουάσιγκτον διακόπηκε. Και αφού ο
Αλεξάνταρ Βούσιτς επισκέφθηκε την Παρέλαση της Νίκης στη Μόσχα στις 24 Ιουνίου, υποσχέθηκε να ελέγξει τα βήματα για το Κοσσυφοπέδιο με τη Ρωσία, κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές, η Δύση αποφάσισε να καταστήσει τον Πρόεδρο της Σερβίας πιο υπάκουο.



 Ο λόγος της αναταραχής ήταν η απόφαση των Σερβικών αρχών να επιστρέψουν στην απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της νέας απειλής της επιδημίας. Πριν από αυτό, το Βελιγράδι είχε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας COVID-19 που έχει καταγραφεί ποτέ. Νέα κρούσματα κοροναϊού έχουν συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά μόνο στη Σερβία κάποιος έχει βγάλει τους ανθρώπους στους δρόμους και τους έριξε στην επίθεση για να εισβάλουν στο κοινοβούλιο. Οι αρχές οπισθοχώρησαν, αρνήθηκαν να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας, και στη συνέχεια οι ταραξίες, ξεχνώντας τον κοροναϊό, άρχισαν να απαιτούν την παραίτηση του προέδρου και να ξαναγίνουν εκλογές στο κοινοβούλιο.



 Ο Αλεξάνταρ Βούσιτς απευθύνθηκε  στους συμπολίτες του: "Ζητώ από τους ανθρώπους μας στο Βελιγράδι, στο Νόβι Σαντ, και σε όλες τις άλλες πόλεις να μην εμπλακούν σε αντιπαράθεση με τους χούλιγκαν. Θα συμπεριφερθούμε ως κράτος, θα το κάνουμε και θα κερδίσουμε. Ας διατηρήσουμε την ειρήνη για τη χώρα μας, η συνθηκολόγηση δεν ήταν ποτέ επιλογή για εμάς, και τώρα πετάω στο Παρίσι για να πολεμήσω για τη Σερβία μας. Η Σερβία θα κερδίσει".

 Στο τελεσίγραφο οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου απαιτούν να διεξάγουν διάλογο, αναγνωρίζοντας την "εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου", "το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου", " τις προοπτικές για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ και την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως υπόλοιπων χωρών της ΕΕ", ο Σέρβος πρόεδρος απάντησε: "Εάν αυτό είναι όλο, τότε ο περαιτέρω διάλογος δεν έχει νόημα".



Παρόλα αυτά, οι διοργανωτές των μαχών με την αστυνομία στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις αποκαλούν τον πρόεδρο "προδότη που παραδίδει το Κοσσυφοπέδιο". Τα συνθήματα του αγώνα για το Σερβικό Κοσσυφοπέδιο αναμιγνύονται στον αγώνα ενάντια στους πύργους 5G, στον αγώνα κατά του εμβολιασμού κατά του coronavirus, στον αγώνα κατά της αστυνομίας... Αυτό το αφάνταστο συνονθύλευμα αιτημάτων έχει έναν στόχο - να στερήσει από τον Αλεξάνταρ Βούσιτς την προεδρία.

 "Έχουμε δει επιθετική πολιτική διαμαρτυρία, ασυντόνιστη και συνεπώς παράνομη", δήλωσε ο Βούσιτς. – ... Οι ειδικές υπηρεσίες μας αναφέρθηκαν στη δράση των ξένων ειδικών υπηρεσιών πληροφοριών..."



 Το Ευρωατλαντικό Κέντρο Ερευνών (CEAS) έχει ξεκινήσει μια έκδοση του "ρωσικού αποτυπώματος" στις ταραχές. Ο Ρώσος Πρεσβευτής στη Σερβία Αλεξάντερ Μπότσαν-Χαρτσένκο αντέδρασε αμέσως σε αυτό: " Αν και το Κέντρο Ευρωατλαντικών Μελετών κάνει παράλογες, αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, δεν είναι ασυνήθιστες, προκαλεί έκπληξη το πόσο στρεβλωμένη μπορεί να είναι η αντίληψη της πραγματικότητας μεταξύ των "ειδικών" που έχουν βρει ένα "ρωσικό ίχνος" στην οργάνωση της αναταραχής στη Σερβία. Είναι πολύ ατυχές όταν ο υποκινητής της προπαγάνδας της" ρωσικής απειλής "και η αναπαραγωγή πρωτόγονων ρωσοφοβικών κλισέ είναι μια οργάνωση που ισχυρίζεται ότι είναι" ερευνητικό κέντρο ", παραμερίζοντας όλα τα πρότυπα επαγγελματισμού και αντικειμενικότητας.

 Σύμφωνα με τη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, "ορισμένα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το φερόμενο "ρωσικό ίχνος" στις ταραχές στη Σερβική πρωτεύουσα, οι οποίες σημειώθηκαν στις 7-8 Ιουλίου. Προφανώς, οι συντάκτες αυτού του έργου προσπαθούν να ακολουθήσουν τα γνωστά στερεότυπα «συνωμοσίας» των χορηγών τους, οι οποίοι παντού βλέπουν το «χέρι της Μόσχας». Είναι πραγματικά μια χαμηλής ποιότητας "παραγγελιά" με ένα στόχο- να ρίξει μια σκιά πάνω από τη ρωσο-σερβική εταιρική σχέση."

 Η Κροατία συμμετείχε στην αντι-Σερβική εκστρατεία. Εκπρόσωποι περισσότερων από δυο δωδεκάδων κροατικών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων άρχισαν να διαδηλώνουν στη Σερβική Πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ με πλακάτ που έγραφαν "Η Σερβία Βούσιτς είναι μια αιχμαλωτισμένη χώρα". Η δημοφιλής Κροατική έκδοση της λίστας Jutarnji παρείχε την ευκαιρία να μιλήσει σε όλους τους εκπροσώπους της Σερβικής αντιπολίτευσης και δημοσίευσε ένα άρθρο υποστηρίζοντας ότι ο Βούσιτς ήταν πολύ φοβισμένος επειδή ανακάλυψε ότι πίσω από τις ταραχές στις Σερβικές πόλεις ήταν .....η Μόσχα.

 Ωστόσο, δεν αγοράζονται όλοι για μια χαμηλής ποιότητας "παραγγελιά", όπως το έθεσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο διακεκριμένος πολιτικός αναλυτής Ντράγκομιρ Αγγελόκοβιτς παραχώρησε συνέντευξη στην Politika, η οποία είχε τίτλο "Σταματήστε τον αντιρωσικό και αντισερβικό χουλιγκανισμό παραπληροφόρησης". "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μόσχα δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση στη διοργάνωση των διαδηλώσεων στη Σερβία", δήλωσε ο Αγγελόκοβιτς. -Αυτοί που επιτίθενται τώρα στη Ρωσία στη Σερβία στην πραγματικότητα δεν εργάζονται τόσο εναντίον της όσο εναντίον της χώρας μας. Στόχος τους είναι να ωθήσουν τη Σερβία στην άβυσσο της παράδοσης στο Κοσσυφοπέδιο, και στη συνέχεια η Σερβία, χωρισμένη από την ρωσική καλή σχέση την οποία διατηρεί, θα πραγματοποιήσει ευσυνείδητα τα πάντα... Χρειαζόμαστε τη Ρωσία πολύ περισσότερο από ό, τι κάνουμε ... Με το να απομακρύνουμε τη Μόσχα από τους εαυτούς μας, δεν την βλάπτουμε, αλλά τους εαυτούς μας".

 Εν τω μεταξύ, η Σερβική BIA άρχισε να συλλαμβάνει αλλοδαπούς που συμμετείχαν σε καυγάδες με την αστυνομία. Οι πρώτοι που συνελήφθησαν ήταν δύο πολίτες του Ισραήλ, ένας εκ των οποίων ήταν ντόπιος της Ουκρανίας Ρόμαν Λέβιν. Ο Τζέιμς Ντέιβιντ Μακμίλαν, Βρετανός πολίτης, συνελήφθη στη συνέχεια γιατί  πέταγε πέτρες και μπουκάλια στην αστυνομία. Η δημοσίευση Άλο, αναφερόμενη στις δικές της πηγές επιβολής του νόμου, ανέφερε τη σύλληψη του Αμερικανού PMC Academi (πρώην Blackwater) με Σερβική υπηκοότητα, ο οποίος είχε προηγουμένως λάβει μέρος στην ένοπλη σύγκρουση στο Ντονμπάς από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επομένως, υπάρχει ένα ξένο ίχνος στις ταραχές στη Σερβία. Όσο για τις εικασίες σχετικά με το "ρωσικό αποτύπωμα", ο Σέρβος πρόεδρος έβαλε τέλος σε αυτό. "Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι Ρώσοι βρίσκονται πίσω από τις ταραχές", δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούσιτς στις 12 Ιουλίου.



https://tokoutsavaki.blogspot.com/2020/07/blog-post_14.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου