Σελίδες

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Η ρωσική Novatek βάζει φωτιά στα σχέδια του Τραμπ

Αδαλής Γιώργος 
Ως οικονομολόγος τηρώ απαρέγκλιτα την αρχή της παρακολούθησης (follow up) των αναλύσεων που κάνω, επανερχόμενος διαρκώς με νέα επικαιροποιημένα άρθρα μου. Ειδικά σε αυτά που αναφέρονται σε εκτιμήσεις για το άμεσο μέλλον. Όπως έπραξα για την έξοδο της ExxonMobil από την Ρουμανία, το ίδιο θα πράξω σήμερα για ένα άλλο άρθρο.
Σε εκείνο αναφερόμουν στους κεντρικούς σχεδιασμούς Τραμπ για τις επενδύσεις στις ΗΠΑ σε σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Αυτοί οι σχεδιασμοί έχουν ως στόχο φυσικά τη διείσδυση των ΗΠΑ στην μεγάλη αγορά της ΕΕ και ειδικά της Γερμανίας. Ειδικά γι' αυτούς που ασχολούνται με την ενεργειακή σκακιέρα, το παιχνίδι με το LNG μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ότι παίζεται με τα τέσσερα πιόνια "Πύργους" που καταλαμβάνουν τις γωνιές της σκακιέρας.

Έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν, πώς και με ποια μέσα οι δύο νικητές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Ρωσία και ΗΠΑ, διεξάγουν έναν ανηλεή πόλεμο εντός του γερμανικού εδάφους. Στις αναλύσεις αυτές έχουμε αναφέρει ότι μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019, στην Ευρώπη υπήρχαν συνολικά 24 τερματικοί σταθμοί LNG, αλλά ούτε ένας εντός της Γερμανίας που είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής. Κι ενώ
τα σχέδια των αγωγών (NordStream II, TurkStream, ΤransAdriatic κ.α.) προχωράνε με πυρετώδεις ρυθμούς, δεν συμβαίνει το ίδιο με το LNG, καθώς και με τα υποδίκτυα που απαιτούνται.

Είναι προφανές ότι η ρωσογερμανική συμμαχία όχι απλά αποτελεί ένα γεγονός που σχεδιάστηκε από το 2007, αλλά πλέον είναι μια πανίσχυρη συμμαχία που έχει την υψηλή επιστασία της BP, καθώς και τριών κολοσσιαίων τραπεζών. Κι όλο αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα σχέδια Τραμπ, που θέλουν τις ΗΠΑ να είναι Νο1 παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πώς όμως θα πουλήσει ο Τραμπ LNG στην Ευρώπη, από την στιγμή που η Γερμανία δεν έχει καν έναν τέτοιο σταθμό στο έδαφός της είχα αναρωτηθεί τότε;

Το διπλό παιχνίδι των Βουλγάρων

Κι ενώ η Μέρκελ απάντησε πέρυσι το καλοκαίρι θετικά στις πιέσεις Τραμπ για αγορά αμερικάνικου LNG, αλλά "σε λογικές τιμές", όπως χαρακτηριστικά είχε πει, η Γερμανία μέχρι σήμερα εξακολουθεί να κωλυσιεργεί στο ζήτημα της εξεύρεσης μιας περιοχής όπου θα ελλιμενιζόταν τα αμερικανικά φορτία LNG. Γεγονός που έχει εξοργίσει αφάνταστα τον Τραμπ.

Η Πολωνία, αντίθετα, αγοράζει ήδη LNG από τις ΗΠΑ πράγμα που εξηγεί πολλές πτυχές της αμερικάνικης πολιτικής οι οποίες φαίνονται ανεξήγητες. Ακόμα και η μικρή Βουλγαρία που μπήκε σαν ακίδα στο μάτι του Τραμπ, όταν δέχτηκε να περάσει ο ρωσοτουρκικός αγωγός TurkStream από το έδαφός της, απέφυγε την οργή Τραμπ, χρησιμοποιώντας την "εμπορική διπλωματία".

Συγκεκριμένα, ενώ όλοι περίμεναν την μήνη Τραμπ προς την Βουλγαρία που πήρε τη θέση της Ελλάδος στον αγωγό, οι Βούλγαροι διπλωμάτες έκαναν διπλό παιχνίδι. Έπαιξαν με Ρωσία-Τουρκία-Γερμανία για τον αγωγό, αλλά παράλληλα άνοιξαν τα λιμάνια τους για το αμερικανικό LNG. Ήδη, το δεύτερο εξάμηνο του 2019 η Βουλγαρία, αγόρασε τα πρώτα δύο φορτία LNG από τις ΗΠΑ, ξεκινώντας μια νέα εμπορική σχέση, η οποία λειτούργησε ως αντιστάθμισμα στον Τραμπ. Έτσι τελικά έβγαλε τη Βουλγαρία από την λίστα των "εχθρών" του. 

Οι ανάγκες της Γερμανίας

Όμως, χώρες όπως η Πολωνία και η Βουλγαρία, αποτελούν μικρά φασόλια στο "ενεργειακό πουγκί" του Τραμπ, ο οποίος επιθυμεί διακαώς το φασόλι-γίγαντα της ΕΕ. Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της γερμανικής αγοράς, αρκεί να δει τα τελευταία επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2019. Την περίοδο αυτή, η Γερμανία εισήγαγε φυσικό αέριο αξίας 14,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ποσό τεράστιο, που συγκρινόμενο μάλιστα με το αντίστοιχο του 2018, προκύπτει ότι οι γερμανικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 15%, ενώ η αύξηση της εισαγόμενης ποσότητας ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Πράγμα που σημαίνει ότι πέτυχε πολύ χαμηλές τιμές!

Όλο αυτό το διάστημα, ο Τραμπ περίμενε στο ακουστικό την Μέρκελ, καθώς και τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ, προκειμένου να πάρει το ΟΚ για την κατασκευή αμερικανικών τερματικών σταθμών LNG στην Γερμανία. Κι ενώ το τηλέφωνο δεν χτυπούσε, φέτος, στις αρχές της χρονιάς, μια είδηση-βόμβα έσκασε στα δημοσιογραφικά γραφεία των οικονομικών αναλυτών. Η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που αποκτά τερματικό σταθμό LNG στην Γερμανία!

Πρόκειται για μια είδηση που δεν τη βρίσκουμε στην ελληνική ειδησεογραφία, αλλά είναι πλέον γεγονός. Μια είδηση που "έσκασε" σχεδόν ταυτόχρονα με τις πειρατικές ενέργειες του Ερντογάν σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη, σε χώρους δηλαδή όπου δραστηριοποιείται η αμερικάνικη ExxonMobil. Πρόκειται για τη ρωσική εταιρεία Novatek, η οποία μέσα στον Ιανουάριο ξεκίνησε την λειτουργία του τερματικού σταθμού της στην Γερμανία, όπου θα μεταφέρει ρωσικό LNG από το λιμάνι της Sabetta.

Η Sabetta βρίσκεται στην Χερσόνησο Γιαμάλ, όπου βρέθηκαν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως πρόσφατα είχα γράψει. Στην πόλη αυτή, ο Πούτιν προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην πραγματοποίηση επενδύσεων σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικά δίκτυα ταυτόχρονα με την τεράστια εγκατάσταση LNG, ύψους πολλών δισ. δολαρίων.

Η ρωσική Novatek γράφει ιστορία

Κι ενώ άπαντες περίμεναν οι ΗΠΑ να είναι ο πρώτος κατασκευαστής τερματικού σταθμού LNG στην Γερμανία, η ρωσική Novatek γράφει την ιστορία ανάποδα, σε σχέση με όσα περίμεναν οι οικονομικοί αναλυτές διεθνώς. Πρόκειται για την 13η σε μέγεθος, από τις 92 εταιρείες που έχουν δικαιώματα εξόρυξης στον Αρκτικό Κύκλο. Οι μετοχές της Novatek διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Μόσχας, αλλά και του Λονδίνου.

Ιδιοκτήτης της και κάτοχος του 28% είναι ο CEO της εταιρίας Λεονίτ Μίχελσον, ενώ μεγάλα μερίδια κατέχουν οι Volga Group (23%) και η GazProm (9.4%). Για τους λάτρεις των παραδοσιακών "καφενειακών" αναλύσεων θα προσθέσω εδώ ότι η γαλλική Τotal κατέχει το 16% των μετοχών της Novatek, γεγονός που την καθιστά τον τρίτο μεγαλομέτοχο της ρωσικής εταιρείας!

Στα τέλη του 2019 είχαμε γράψει ότι "η Ελλάδα κοιτάζει στο Νότο, αλλά ο τρόμος έρχεται από τον Βορρά...". Κι αν δεν είστε ακόμη σίγουροι για το πώς επηρεάζει το τεράστιο αυτό παιχνίδι στον Βορρά τις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, τότε περιμένετε. Σε λίγο θα υπάρξει και συνέχεια, η οποία θα προσθέτει στο ενεργειακό παζλ πολλά από τα χαμένα κομμάτια!

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου