Σελίδες

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Στοπ στα παιχνίδια με τους Έλληνες Βλάχους!

Γράφει η Ελένη Σιάση   

Μετά την επιζήμια για την Ελλάδα υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών στις 12 Ιουνίου 2018 ανάμεσα στη χώρα μας και το κράτος των Σκοπίων, έχουν ανακινηθεί από ξένους και εσωτερικούς παράγοντες ζητήματα μη συνοχής του ελληνικού εθνικού κορμού. Ισχυρίζονται οι κύκλοι αυτοί ότι στην Ελλάδα διαβιούν «μειονότητες» που έχουν διαφορετική φυλετική και εθνική συνείδηση από την ελληνική.


Έτσι κάποιοι χρησιμοποιούν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως την «Αχίλλειον πτέρνα» κατά της Ελλάδας και για αυτό δεν έπρεπε ποτέ να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Όμως τώρα βρισκόμαστε σε ένα σημείο αποφασιστικό και είναι ανάγκη να συνεχίσουμε τον αγώνα για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Μάζης προειδοποίησε πολλές φορές ότι
«θα πληρώσουμε ακριβά το θέμα της μακεδονικής γλώσσας», αναφερόμενος στις δυσμενείς επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών για τα εθνικά μας συμφέροντα. Και εξηγεί πως «η διδασκαλία μακεδονικής γλώσσας αποτελεί στοιχείο ταυτοτικό βασικό. Το ταυτοτικό στοιχείο αυτό θα οδηγήσει σε κέντρα μακεδονικών σπουδών και θα απαιτηθεί τα κέντρα αυτά να γίνουν κέντρα πολιτισμού μακεδονικού και μοιραία θα οδηγηθούμε στη δημιουργία μακεδονικής μειονότητας».
Και δυστυχώς για τη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας ιδιαζόντως ανησυχητικής πρωτοβουλίας για την αποτύπωση της βλαχικής διαλέκτου σε διάφορα αλφάβητα, γεγονός που πιθανόν να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, γνωστή και για τους αγώνες της υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας, επισημαίνει τον «Κίνδυνο δημιουργίας μειονότητας», τονίζοντας ότι «ομάδες ατόμων ή Συλλόγων δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης». Η Ομοσπονδία απαντά έτσι έμμεσα αλλά με ευκρίνεια στην Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων που οργάνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ημερίδα με αντικείμενο τη διάσωση της διαλέκτου.

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Τμήματος Φιλολογίας Ιωαννίνων συμφωνήθηκε η χρησιμοποίηση περισσοτέρων του ενός αλφαβήτου στη διδασκαλία της.
Προσωπικά ως απόφοιτος του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ως ενεργός πολίτης, με ιδιαίτερες ευαισθησίες στα εθνικά μας ζητήματα, δεν συμφωνώ με την απόφαση αυτή. Ταυτόχρονα, αιφνιδιάστηκα δυσάρεστα και λυπήθηκα βαθιά που το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου μας συμμετέχει στην ανακίνηση ενός τέτοιου ζητήματος που υπονομεύει το μέλλον της πατρίδας μας.


Παράλληλα, η απόφαση αυτή βρίσκει εντελώς αντίθετη την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η οποία μιλάει για «ξένη προπαγάνδα» και για «κίνδυνο δημιουργίας μειονοτήτων».

Και κατά τη γνώμη μου πολύ σωστά η Ομοσπονδία αναφέρεται στους παραπάνω κινδύνους, καθώς αμέσως μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ιδρύθηκαν στη Γερμανία ισχυρώς χρηματοδοτούμενα «Ερευνητικά Κέντρα» τα οποία εστόχευαν τον -ναζιστικής εμπνεύσεως- πολυτεμαχισμό και τη διάλυση της Βαλκανικής στη «Βιολογική βάση» του (φανταστικού) DNA των εθνοτήτων, τις οποίες φρόντιζαν να ανακαλύψουν ως καταπιεζόμενες.

Ένα λαμπρό παράδειγμα αποτελεί το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Μειονοτήτων», ιδρυθέν το 1996, και ο τότε διευθυντής του και μετέπειτα «γενικός πρόξενος» στο Κόσοβο, ο Στέφαν Τραίμπστ, έχει τοποθετηθεί αντιεπιστημονικά απέναντι στην Ελλάδα και την περιοχή μας.

Ενδεικτικά παραθέτω ένα απόσπασμα του Τραίμπστ από μια διάλεξή του σε Συμπόσιο του Ιδρύματος Καρλ Φρίντριχ φον Ζίμενς στο Μόναχο περί των «προβλημάτων των ενοτήτων» και τις «περιφέρειες» στην Κέντρο-Ανατολική Ευρώπη.

Ανέφερε λοιπόν ο Τραίμπστ τα εξής: «Στον μόλις το 1912 εξελληνισθέντα Βορρά θα είναι, άραγε, οι εναπομείναντες Νοτιοσλάβοι ή οι Τούρκοι, οι εκεί διαβιούντες Πομάκοι ή οι Αρωμούνοι, οι Μεγλενοί, οι Αλβανοί, οι Σαρακατσάνοι, οι Σεφαρδείμ, οι Ρώμα, οι Γύφτοι ή οι Γιουρούκοι -ή ποιοι άλλοι- εκείνοι που πρώτοι θα αξιώσουν τα μειονοτικά τους δικαιώματα- ως προστάδιο της ιδίας κρατικής υπάρξεώς τους, ή της ενώσεως με ένα εκ των γειτονικών κρατών;».

Η καταγραφή 282 εθνοτικών ομάδων από αυτά τα γερμανικά «ειδικά ερευνητικά κέντρα» αποτελεί στόχευση. Γι’ αυτό λοιπόν οφείλουμε όλοι μας, πολίτες και πολιτικές δυνάμεις, να αντιδράσουμε με σθένος σε οιονδήποτε επιβουλεύεται την ιστορική και φυλετική συνοχή του έθνους μας και να αποτελέσουμε ένα μέτωπο αρραγές ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να κλυδωνίσει τα θεμέλια του ελληνικού κράτους.

Εξάλλου η Π.Ο.Π.Σ. ΒΛΑΧΩΝ, που αποτελεί τον απόλυτο εκφραστή της Ιστορίας και της Λαογραφίας των Βλάχων στον Ελλαδικό χώρο, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της: «Όσον αφορά το γλωσσικό θέμα μόνιμος τρόπος έκφρασης της πλειονότητας των Βλάχων είναι τα κατά τόπους προφορικά ιδιώματα της Βλαχικής αποτυπωμένα από όποιον το επιθυμεί με ελληνικό αλφάβητο οικείο και γνωστό σε όλους τους Βλάχους του ελλαδικού χώρου».

Με άλλα λόγια οι Έλληνες Βλάχοι δηλώνουν ότι θα προστατεύσουν με όλες τους τις δυνάμεις την πατρίδα τους και την ελληνική γλώσσα. Η γλώσσα είναι ταυτόσημη με την πατρίδα και η Βλαχική διάλεκτος είναι ταυτισμένη με την Ελλάδα μας. Άλλωστε, όπως έγραψε ο Γιάννης Ψυχάρης, Έλληνας γλωσσολόγος και λογοτέχνης, στο «Ταξίδι μου», Γλώσσα και πατρίδα είναι το ίδιο. Να πολεμά κανείς για την πατρίδα του ή για την εθνική του γλώσσα, ένας είναι ο αγώνας. Πάντα αμύνεται περί πάτρης.

Και οι Έλληνες Βλάχοι διαχρονικά αμύνονται για την πατρίδα τους!

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου