Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Financial Times, τασσόμενος υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.
Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times».
«Ελπίζω ότι αυτό το λάθος θα διορθωθεί» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ασκώντας κριτική στην πρόσφατη απόφαση της Γαλλίας να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή διεύρυνση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.
Στο ίδιο πλαίσιο, παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε για το ζήτημα της φερόμενης «ρωσικής παρέμβασης» στα δυτικά Βαλκάνια, δίνοντας την παρακάτω απάντηση:
«Ήμουν ανήσυχος, είμαι ανήσυχος και θα συνεχίσω να είμαι ανήσυχος. Γι’ αυτό νομίζω ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.σ. μπλόκο στην ένταξη των Σκοπίων) θα πρέπει να αναθεωρηθεί το 2020».Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της ένταξης των δύο γειτονικών χωρών στην Ε.Ε. μετατέθηκε για τον Μάιο του 2020, μετά το γαλλικό «μπλόκο» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Είχαν προηγηθεί σοβαρές ενστάσεις του Παρισιού, το οποίο είχε διαμηνύσει ότι η διεύρυνση προς τα Βαλκάνια θα πρέπει συντελεστεί αφού πρώτα ολοκληρωθεί η υλοποίηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών στο εσωτερικό της Ε.Ε.
«Λάθος η φράση "εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ"»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ», σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «αντιπαραγωγικό ΝΑΤΟ».
«Ορισμένες φορές η γλώσσα είναι σημαντική από μόνη της και καταλήγει να επιφέρει διαφορετικά αποτελέσματα. Είναι άλλο πράγματα να λες ότι το ΝΑΤΟ χρήζει μεταρρύθμισης και άλλο να λες ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό» εξήγησε, χαρακτηριστικά.Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παραδέχθηκε ότι η Αθήνα έχει «θέματα με την Τουρκία», αλλά προτιμάει να μπορεί να τα συζητήσει με την Άγκυρα εντός του πλαισίου της νατοϊκής συμμαχίας.
Δεν παρέλειψε, επιπλέον, να επαναλάβει τη δέσμευση της Ελλάδας στη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, παρά τις έντονες αντιδράσεις και στις δύο χώρες.
Αρκετοί αναλυτές, μάλιστα, κατήγγειλαν την ύπαρξη πιέσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ε.Ε., προκειμένου να επιλυθεί η διένεξη Αθήνας – Σκοπίων και να προλειανθεί ο δρόμος για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά της, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αγνοεί την άποψη των Ελλήνων πολιτών και επανέλαβε το αίτημα για μία «βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις, η οποία θα βασίζεται σε ευρεία λαϊκή στήριξη».
Πηγή: sputniknews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου