To Mali είναι στο στόχαστρο ενδιαφέροντος μεγάλων πετρελαϊκών όπως η Total για τις τεράστιες ενεργειακές πλουτοπαραγωγικές πηγές του στην λεκάνη του Taoudeni. Διαθέτει μεγάλα αποθέματα αερίου πλησίον της πρωτεύουσας Bamako αλλά κι ορυχεία χρυσού. Έχει επίσης κολτάνιο ισχυρή πρώτη ύλη για κατασκευή κινητών τηλεφώνων.
Η Εταιρεία πετρελαϊκής εκμετάλλευσης του Mali (Petroma) ανακάλυψε πρόσφατα γιγαντιαίο κοίτασμα αερίου στο Bourakèbougou, στα 60 km από Bamako. Είναι σπάνιας ποιότητας παγκοσμίως αφού σε περιεκτικότητα είναι καθαρός υδρογόνο 98,8 % και 2 % μεθάνιο και nitrogène σύμφωνα με τον Aliou Diallo τον επικεφαλή της Petroma και είναι μόνο σε βάθος 107 m. Αυτή η ανακάλυψη δίνει τη δυνατότητα στην
εταιρεία του να παράγει ηλεκτρική ενέργεια στο Mali από υδρογόνο. Και ισχυρίζεται πως θα μπορεί να παράγει ρεύμα για όλη τη δυτική Αφρική τουλάχιστον 10 F CFA (0,020 centimes του euros) το kilowatt έναντι 106 FCFA σήμερα.
Πρόσφατα έγιναν εγκαίνια ορυχείου χρυσού στο Kodieran που ανήκει στην Petroma μια καναδέζικη εταιρεία εξειδικευμένη που το 98 % της είναι κεφάλαια του Μαλί και το 2 της Petroma Ink (καναδέζικη εταιρεία)…..
Το Β Μαλί όπου οι εντάσεις διαθέτει υπέδαφος έκτασης 850 000 km2 με αποθέματα αερίου, πετρελαίου σύμφωνα με την (Aurep).
Η έξαρση του τζιχαντισμού στο Β Μαλί νομιμοποίησε την επιστροφή της γαλλικής αποικιοκρατικής δύναμης που σίγουρα χρησιμοποιεί το πλαίσιο αυτό για να εκμεταλλευτεί όπως η Τοtal το πλούσιο πλουτοπαραγωγικό δυναμικό της χώρας…..Άλλωστε το ίδιο έγινε και στη Συρία όπου η εμφάνιση των τζιχαντιστών νομιμοποίησε την αμερικάνικη παρουσία στο Βορρά και τον έλεγχο του 70% του συριακού πετρελαίου, το ίδιο χαρτί έπαιξαν οι Αμερικανοί και στο Ιράκ και στη Λιβύη με στόχο πάντα τα ενεργειακά.
Η Γαλλία ζητά τώρα την συνδρομή κι άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων για να μην αισθάνεται ότι φαίνεται σαν αποικιοκράτης έναντι των γηγενών αλλά ότι υπάρχει μείζον λόγος ασφάλειας που της υπαγορεύει αυτές τις κινήσεις…
Η τουρκική επιθετικότητα γι αυτό συντηρείται σε Κύπρο, Ελλάδα (αντίστοιχα θέματα ενεργειακά είναι ανοιχτά) για να έχει α΄λόγο η Δύση ως αποικιοκρατική δύναμη κι επί αυτών των χωρών;
💬 #LaGrandeInterview 📹 Evo Morales : «C'est la lutte des classes»— RT France (@RTenfrancais) 27 Νοεμβρίου 2019
Dans #LGI, Rafael #Correa reçoit Evo #Morales, ancien président de la #Bolivie 🇧🇴
Ce soir à 18h30 🕰
Nos Podcasts :
🎧 https://t.co/EldGWderS1 pic.twitter.com/M5hZEprGvb
Τα ίδια σ΄ένα βαθμό και στη Λατινική Αμερική ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας σε συνέντευξη που έδωσε στο rt ανέφερε ότι η ανατροπή του σχετίζεται με την παραγωγή λιθίου. Είπε πως το 2025 θα έκανε 14 εργοστάσια λιθίου και ότι η χώρα του έχει κοίτασμα 16.000 τ. χλμ λιθίου και ότι θα ήταν σε θέση να καθορίσει την τιμή του λιθίου στην παγκόσμια αγορά.
dimpenews.com
dimpenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου